Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Kiwi op 17 juli 2005, 14:32:09
-
Seiten 'saucijzen'broodjes (vegan)
Ingrediënten
ui
knoflook
seitan gehakt (van De hobbit, bij de natuurvoedingswinkel in de koeling)
gehaktkruiden
klein blikje tomatenpuree
bladerdeeg (vegan; van Ting, bij de natuurvoedingswinkel in de vriezer)
Bereiding
Laat de velletjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien. Snijd de ui in kleine stukjes. Fruit de ui en de gehakte knoflook in een beetje olie tot de ui zacht is. Meng het seitangehakt, de gehaktkruiden en de tomatenpuree daar doorheen (en laat afkoelen). Vorm er (zo goed en zo kwaad als het gaat, waarschijnlijk niet dus) een soort 'worstje' van. Leg deze op het bladerdeeg en vouw dit eromheen. Plak het bladerdeeg dicht met wat water. Twintig minuten bakken in een voorverwarmde oven van ongeveer 180°.
Appeltaart (vegan)
Ingrediënten
mix voor appeltaart (van Atlanta in dit geval)
boter (Wajang, want die is vegan)
appels
(vanille) suiker
rozijnen
kaneel
abrikozenjam
Bereiding
Volg de aanwijzingen op de verpakking, maar laat het ei achterwege. Ik heb de taart nog een kwartier langer gebakken, omdat ik dubbele hoeveelheden had gebruikt, en omdat de buitenkant nog erg witjes was na het verstrijken van de voorgeschreven baktijd (waarschijnlijk door het ontbreken van ei). Later kreeg ik als tip van De Meester dat dit te ondervangen was geweest door een beetje glucosestroop (als ik het goed onthouden heb, het was al laat) door het deeg te kneden.
-
Taart met mango en mascarpone
speculaas
1 bakje mascarpone
agar agar 1 zakje
2 blikken mango
50 gram witte bastard suiker
koffielikeur
1 dl sterke koffie
cacao
Agar agar met het mangosap in een pan langzaam opwarmen, even koken om in te dikken en dan een beetje af laten koelen. Het mangovruchtvlees met een vork fijnprakken (mag nog best een beetje grof blijven) en dan mengen met de suiker en de mascarpone. Vervolgens mengen met het mangosap agar agar mengsel.
De (afgekoelde) koffie mengen met een flinke scheut likeur daarin de speculaasjes dopen en een bodem in een ruime schaal leggen. Daarop een laag mangomengsel, daarop weer een laag speculaasjes. Eindigen met een laag mango mengsel en bestrooien met cacao. In de koelkast laten opstijven.
Edit: voor de vegan variant heb ik vegan speculoosjes gebruikt en zijdetofu in plaats van mascarpone
-
Je vergeet de kaarsjes te noemen, Kiwi. ;)
Quinoasalade met saffraansaus (vegan)
Ingrediënten:
200g gedroogde kikkererwten
150g quinoa
een kruidenbouillonblokje
1 rode ui, fijngehakt
1 el olijfolie
100g gedroogde abrikozen, gehakt
100g gedroogde vijgen, gehakt
50g pistachenoten
4 bosuitjes, gehakt
stuk of 6 takjes koriander, gehakt
blaadjes van een stuk of 6 takjes munt, gehakt
een krop ijsbergsla
Voor de vinaigrette:
1 teen knoflook, geperst
1/2 tl zout
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen kaneel
rasp van 1 sinaasappel
4 el extra vierge olijfolie
2 el balsamico
Voor de saffraansaus:
300 ml yofu naturel
enkele saffraandraadjes
2 el extra vierge olijfolie
zout en versgemalen peper
Voorbereiding:
Week de kikkererwten een nacht. Kook ze vervolgens tot ze gaar zijn (hier staat geloof ik een uur voor, maar bij mij duurde het vreemd genoeg wel twee uur :-X).
Spoel de quinoa goed af (om bittere smaak te voorkomen) en laat uitlekken in een zeef.
Rooster voor de saus saffraandraadjes in een droge pan en maal ze min of meer fijn in een vijzel. Roer de saffraan door de yofu, voeg de olijfolie toe en peper en zout naar smaak. Laat minstens 30 minuten staan.
Breek een aantal (in dit geval negen :)) bladeren sla van de krop af, was ze en laat uitlekken.
Bereiding:
Rooster de quinoa enkele minuten in een droge pan tot de korrels goudbruin zijn en opspringen. Voeg 350 à. 400 ml. water toe en het bouillonblokje en breng aan de kook. Kook de quinoa vervolgens 10-15 minuten. Meng intussen alle ingrediënten voor de vinaigrette. Laat de quinoa net droogkoken of anders goed uitlekken en roer de vinaigrette door de warme quinoa. Fruit de ui enkele minuten in de olijfolie en voeg deze met de resterende ingrediënten toe aan de quinoa.
Doe een paar scheppen quinoasalade in ieder blad ijsbergsla en schep er wat saffraansaus op.
-
Je vergeet de kaarsjes te noemen, Kiwi. ;)
O ja, de kaarsjes... ::) :bonk:
Recept voor taartkaarsjes
Koop een pakje kaarsjes voor op taart. Bak een taart (voor recept zie hierboven). Wacht tot de jarige de keuken uit is en plaats de kaarsjes op d.... wacht tot de jarige zich heeft omgekleed en plaats de kaarsjes op.. wacht tot de jarige weer weg is en plaats de kaa doe net of je heel druk bezig bent met het in de gaten houden van je saucijzenbroodjes in de oven terwijl de kaarsjes beginnen te smelten in je hand en de jarige verwoede pogingen doet om een recalcitrant pistachenootje uit z'n schilletje te forceren (zie de foto (http://www.mijnalbum.nl/Foto=EQRMCURH)). Ga dan eerst maar eten. Plaats na het eten de kaarsjes... wacht tot de jarige de keuken uit is. Plaats... ben Bart eeuwig dankbaar dat hij doorhad wat ik aan het doen was en dat hij Calimero met zachte dwang de keuken uit wist te werken. Plaats de kaarsjes in hun taartenkaarskandelaartjes op de taart. Steek de kaarsjes aan. Loop de trap af en steek de uitgewaaide kaarsjes nogmaals aan. Zet zingend (ahum) de taart met brandende kaarsjes voor de verraste jarige neer.
En ze had echt niks door, dat was nog het mooiste. Maar wat baalde ik toen ze elke keer maar weer terug kwam die keuken in! :O
-
:laugh:!
Wat erg... :bloos: :bloos: :bloos:
ben Bart eeuwig dankbaar dat hij doorhad wat ik aan het doen was en dat hij Calimero met zachte dwang de keuken uit wist te werken.
Hij liet Poek áchter mij met een dessert in z'n handen de trap af gaan. :eh: Ik wist niet hoe snel ik beneden moest zijn dus! :P
-
Hij liet Poek áchter mij met een dessert in z'n handen de trap af gaan. :eh: Ik wist niet hoe snel ik beneden moest zijn dus! :P
Hee zeg, ik ben Maud niet!
-
ik heb je niet zien knoeien, noch kaarsvet op de muren zien blazen :P
de hartige taart bestond uit brooddeeg (500g meel, met een klont wajang en een zakje gedroogde gist en water) met daartussen gebakken courgettes met knoflook, stukjes paprika tomaat en olijven, wat 30 minuten in de oven heeft gestaan.
ik had niet al het deeg gebruikt, en van de rest van het deeg heb ik knoflook ui bolletjes gebakken, door die dingen erdoorheen te knedemn en daarna de bolletjes in te smeren met margarine (heerlijk werk is dat :)) en tegelijk met de taart in de oven te hebben.
-
Maar had je zowel een bodem als een dekseltje van deeg? Ik heb de taart alleen aangesneden gezien en vond het zo leuk (en lekker!) dat de groente tussen laagjes deeg zat. :D
-
Tofu-bitterballen met mosterdsaus
Dit recept is voor 15 stuks (ik had ongeveer het drievoudige gemaakt, maar ook wat thuis gelaten):
balletjes:
1 blok tofu naturel, 375 gr
2 wortels
1 ui
1 cm gemberwortel
150 gr bloem
5 el jap. sojasaus
saus:
3 el mosterd
2 el appeldiksap
3 el citroensap
Bereiding:
Frituurolie verhitten. Tofu uitlaten lekken en verkruimelen. Wortels schoonmaken, wassen en raspen. Ui pellen en snipperen. Gember schillen en raspen. In kom tofu, wortel, ui, gember, bloem en sojasaus tot samenhangende massa kneden. Van de massa ong. 15 balletjes draaien. Balletjes frituren in ong. 5 a 6 minuten tot ze krokant zijn. Laten uitlekken op keukenpapier.
Sausje: Mosterd, citroensap, appeldiksap tot sausje kloppen. Ik heb deze verhoudingen niet helemaal aangehouden omdat ik een erg scherpe mosterd had. Bovendien vond ik het sausje iets te dun en heb er uiteindelijk wat bindmiddelpoeder (ja Calimero, dat was dat 'drogige smaakje') doorheen gegooid (bij gebrek aan yofu).
-
Maar had je zowel een bodem als een dekseltje van deeg?
ja
-
Hij liet Poek áchter mij met een dessert in z'n handen de trap af gaan. :eh: Ik wist niet hoe snel ik beneden moest zijn dus! :P
Hee zeg, ik ben Maud niet!
Zolang jij je recept nog niet hebt gepost, vind ik eigenlijk dat je behoorlijk weinig recht van spreken hebt hier, weet je. :devil:
-
Zolang jij je recept nog niet hebt gepost, vind ik eigenlijk dat je behoorlijk weinig recht van spreken hebt hier, weet je. :devil:
Maar ik heb de verpakking niet meer!
-
Da's dan jammah he!
-
www.knorr.nl???
-
www.knorr.nl???
Ja daar had ik al gekeken. Maar goed, het kan natuurlijk ook zo:
Men koopt een pakje (http://www.receptidee.nl/producten/product.php?get=508768) van Knorr en wat Tofu. Men vervangt in het recept van het pakje de kip door Tofu, en volgt verder het recept.
-
wat Tofu.
Hoeveel?
-
wat Tofu.
Hoeveel?
Teveel, zodat Sam de rest van de week niet meer hoeft te koken!
-
volgens mij heeft hij bijna een heel pakje naturel tofu gebruikt.
-
volgens mij heeft hij zeker anderhalf pakje naturel tofu gebruikt.
-
volgens mij heeft hij bijna een heel pakje naturel tofu gebruikt.
volgens mij heeft hij zeker anderhalf pakje naturel tofu gebruikt.
De vraag is dan toch wat hij met de rest, viz. bijna geen pakje of amper een half pakje, gedaan heeft!
-
ik heb je niet zien knoeien, noch kaarsvet op de muren zien blazen :P
Smerige roddelaars!!
-
Smerige roddelaars!!
;D
-
;D
-
Mijn gazpacho:
1 kg rode, rijpe tomaten
1 blikje gepelde tomaten
2 rode paprika's
1 gele paprika
1 komkommer
plantaardige bouillonblokjes
6 witte boterhammen
olijfolie
oregano, basilicum, peterselie, peper, paprikapoeder
verse rode pepertjes
knoflook
tabasco
Snij de tomaten en 1 van de rode paprika's in grote stukken en zet op met 1 liter water en 1 liter groentebouillon, plus de kruiden. Laat een kwartiertje koken tot de tomaten zacht zijn, Als je net zo'n pietlut bent als ik vis je de tomatenschillen eruit, maar dit hoeft niet. Doe er het blikje gepelde tomaten, twee boterhammen en een flinke scheut olijfolie bij en maak er dan met de staafmixer een gladde soep van. Laat deze afkoelen, Proef of er nog kruiden bijmoeten, als je van pittig houdt kun je er alvast wat tabasco in doen.
Snij een rode paprika, een gele paprika, de rode peper en de komkommer in kleine blokjes en doe in schaaltjes. Snij van vier witte boterhammen de korst af en snij deze ook in kleine blokjes. Maak een paar grote eetlepels olijfolie heet en fruit daar 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook in. Haal als de knoflook lichtbruin is, de knoflook uit de olie en bak de blokjes brood in de olie tot ze goudbruin zijn, strooi er wat zout over.
Iedereen neemt een kom soep en doet er naar smaak paprika, komkommer, pepertjes, tabasco en croutons in.
edit: en bedankt voor het verplaatsen van mijn recept naar de juiste draad ;D
-
Appelcharlotte (buitengewoon niet vegan)
Ga de avond van tevoren met twee meisjes mee naar huis, die jou vervolgens in de logeerkamer dumpen. Wordt de volgende ochtend (13:00) gefrustreerd wakker, en denk 'oh fuck, ik moet nog wat maken voor die Vegatopianen. Bonbons, had ik beloofd'
Ga naar huis. Douche, trek schone kleren aan. Stel vast dat je bonbonmallen nog bij Selly liggen.
Wat nu? Eens kijken wat ze hebben bij de Appie.
Koop twee cakes (met scharreleieren, natuurlijk).
Twee potjes appelcompote
Twee pakjes roomkaas
1 zakje rozijntjes
1 beker slagroom
1 reep extra bittere chocola
Stel vast dat er een rij van twintig man bij de slijter staat, en besluit dat dat echt teveel moeite is - je hebt immers nog zo'n twintig kilo logeer- en duikspullen op je rug. Een scheutje calvados maakt deze echter wel veel lekkerder.
Bekleed de binnenkant van een kom met plakjes cake. Die dus eventueel besprenkelen met calvados. Meng de roomkaas, rozijnen en appelkret door elkaar. Eventueel wat suiker erbij.
Plemp het mengsel in de kom, en dek de boel af met plakjes cake. Zet er gewichtjes op en laat het geheel een beetje inklinken in de koelkast.
Zet een bord op de kom, draai het geheel om en klop voorzichtig op de wanden. Als je boft komt je charlotte er in één geheel uit. Bestrijken met lobbig geklopte slagroom (vooral heel handig als hij er nièt in een geheel uit kwam) en strooi daar gerapste chocola overheen. Genoeg voor een mannetje of twintig, dus veel te veel zaterdag.
-
Wat hebben jullie lekkere dingen gehad!
-
Stel vast dat er een rij van twintig man bij de slijter staat, en besluit dat dat echt teveel moeite is - je hebt immers nog zo'n twintig kilo logeer- en duikspullen op je rug. Een scheutje calvados maakt deze echter wel veel lekkerder.
Jij moet een kookboek gaan schrijven, jij!