Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 10 oktober 2001, 18:06:00

Titel: Seitan
Bericht door: Annemieke op 10 oktober 2001, 18:06:00
Ik at vandaag van de reformzaak een seitanbroodje. Ik vond het superlekker en besloot er zelf iets mee te gaan maken... de vraag is alleen....wat? Als iemand tips heeft om er iets leuks/lekkers mee te maken ('t liefst vegan) dan hoor ik het graag. Ik heb overigens zo'n plak uit de koeling en niet zo'n pot.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Marcello op 10 oktober 2001, 21:31:00
Kijk maar eens op de seitanpagina van LP, daar staan ook enkele links naar recepten met seitan:
www.lekkerplantaardig.net/seitan.htm

Maar er gaat niets boven eigen kreativiteit, als je zelf wat lekkers uitvindt, dan houd ik me aanbevolen...
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 10 oktober 2001, 21:57:00
daar ben ik voorstander van. Alleen heb ik nog nooit wat eerder gedaan met seitan en wil ik een indruk krijgen van wat je er uberhaupt mee kan. Bedankt voor de link!
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Fabian op 30 oktober 2002, 17:57:00
Maar hoe breng je het op smaak? Ik heb het vanavond voor het juist zelf geprobeerd. Het smaakt rauw best weird. Ik heb het door de nasi gedaan en op smaak gebracht met sojasaus, sambal en kerrie, maar volgens mij moet dat lekkerder kunnen Tips?
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 30 oktober 2002, 19:37:00
Keb ervaring met Seitan dat wanneer je het nogmaals opwarmt dat dan de structuur in negatieve zin verandert.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 30 oktober 2002, 23:29:00
Tis dan wel binnen te houden hoor.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Asta op 31 oktober 2002, 11:04:00
Ik heb ook nog zo'n potje seitan staan, geen idee wat ik ermee moet. Kan ik het roerbakken met groenten ofzo?
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 31 oktober 2002, 12:50:00
Bijvoorbeeld.
Ik maakte er laatst een soortement van hachee mee en dat was ook erg lekker.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: momo op 31 oktober 2002, 13:01:00
die dikke plakken die vacuum verpakt zijn die zijn iets smeuiger dan de seitan uit potten en daarbij makkelijker te bereiden! maar, die uit potten - mits goed klaargemaakt - is wel lekkerder!

eigenlijk kun je alle kanten op met seitan, heel basic:
kruiden met peper, zout en evt. wat andere kruiden (bijv. tofukruiden, cajun, shoarmakruiden etc.) en flink opbakken - zorgen voor een krokant laagje eromheen, is het lekkerst. je moet zelf maar uittesten welke smaak je er het beste bij vindt passen.

verder is het erg lekker om het te marineren (een ruime middag laten staan) in ketjap, knoflook, kerrie, paprikapoeder, sambal/peper en vervolgens aanbakken.
-lekker om zo op te eten

je kunt er op het laatst nog champignons of oesterzwammen aan toe voegen, wordt het wat zachter van.
ook kun je het in roerbakschotels toevoegen, of bij pasta met brocolli, champignons en sojaroom. ook lekker is als je een pompoenlasgna maakt door een gladde saus van pompoen te maken (bijv. met sojaroom) en laagjes pompoen af te wisselen met laagjes seitan (wel eerst opbakken met kruiden).

en, het is prima spul voor de 'kerst-gourmet', maakt de kerst toch wel weer een beetje leuker

heb nog wel veel meer recepten, maar dat lijkt me een beetje teveel worden
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 31 oktober 2002, 13:52:00
Quote:

Op 2002-10-31 13:01, schreef momo:
heb nog wel veel meer recepten, maar dat lijkt me een beetje teveel worden


Nee joh, ga door! Ga door!
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 31 oktober 2002, 14:11:00
Ik roerbak het vaak met rode paprika, courgette, aubergine en ananas.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: cake op 31 oktober 2002, 20:08:00
Seitan in reepjes snijden, insmeren met paprikapoeder en peper, krokant bakken.
Samen met rauwkost (vb. geraspte wortel/knolselder, sla, tomaatblokjes, ...) in een pittabroodje en véééééééééél knoflooksaus erover.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 31 oktober 2002, 22:46:00
Quote:

Op 2002-10-31 20:08, schreef cake:
Seitan in reepjes snijden, insmeren met paprikapoeder en peper, krokant bakken.


Nou heeft iemand mij ooit verteld dat wanneer je paprikapoeder verhit, dat dan de smaak totaal verdwijnt, of anders zeker niet ten goede komt.

Iemand hier daar al wel eens mee geexperimenteerd?
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 01 november 2002, 18:59:00
Quote:

... de vraag is alleen....wat?




De plakken kun je gewoon in de pan gooien en op smaak brengen met kerriepoeder (krijgt ie ook een korstje van), of serveren met een sausje op basis van paddestoelen. Zoiets maak ik altijd graag met kroketten en princesseboontjes.
In de Natuurwinkel vind je ook seitan in een deegjasje op een satéstokje, die zijn ideaal als snelle hap in de friteuse. Beetje vergelijkbaar met een 'sito-stick' in de vleeswereld.
Ook zeker aan te raden: seitan in een hutsepot, om lekker lang te laten sudderen in het kookvocht. Met de winter voor de deur het ideale gerecht.
En dan kan je er natuurlijk nog altijd gehakt van maken en dat gebruiken in een pastasaus of als vulling. Lekker met gebroken noten en wat rode peper.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 01 november 2002, 19:20:00
Hoezo?

Je kan er ook chips van maken, dezelfde procedure volgen als met rode biet-chips.
In blokjes snijden en in de soep gooien.
Grillen met bbq-kruiden.
Krokant opbakken en in een salade mengen...
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sven op 01 november 2002, 19:43:00
Het liefst heb ik de plakken. Die bak ik dan gewoon in de pan als vleesvervanger. In de natuurvoedingswinkel in Maaseik vertelden ze mijn moeder zelfs dat het 'vegetarische biefstuk' was.
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 02 november 2002, 00:01:00
Heeft er nog iemand een recept voor in bier gestoofde seitan?
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: momo op 02 november 2002, 16:53:00
he maar annemieke, wat heb je nu uiteindelijk met die seitan gedaan? en hoe is het bevallen?!
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: cake op 03 november 2002, 19:32:00
Quote:

Op 2002-10-31 22:46, schreef Sander:
Nou heeft iemand mij ooit verteld dat wanneer je paprikapoeder verhit, dat dan de smaak totaal verdwijnt, of anders zeker niet ten goede komt.


Ik proef toch duidelijk een verschil als ik seitan bak zonder paprikapoeder of met!
Titel: Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Danielle op 06 november 2002, 14:29:00
Jammer dat ze 't niet in de supermarkt verkopen. Ik heb 't nog nooit gehad.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 23 januari 2003, 09:03:40
Wat voor manieren bestaan er zoal om van die gummi-smaak (© Artemis) die seitan uit potten vaak heeft af te komen?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Marcello op 23 januari 2003, 10:19:17
...gummi-smaak...
Welk merk gebruik je? (er zijn grote smaakverschillen).
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 23 januari 2003, 10:44:22
Citaat
Welk merk gebruik je? (er zijn grote smaakverschillen).
Hmmm, net vorige week al het oud glas in de glasbak geplempt. :nosmile:

In ieder geval van de natuurwinkel, uit pot, gele deksel, etiket ook met veel geel, Vetara ofzo?

Edit: even op Google (http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&hl=nl&q=vetara+seitan) gezocht naar vetara seitan, en één maal raden wat de eerste hit is. Jawel, een link naar jouw site (http://www.lekkerplantaardig.net/seitan.htm). :)

De linkerpot komt me erg bekend voor, het antwoord is dus inderdaad Vetara.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Marcello op 23 januari 2003, 12:45:22
 :-\ Was ik al bang voor. Seitan van Vetara vind ik niet geweldig. Die van Yakso en andere kleine merken is veel lekkerder (o.a. de Hobbit).
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 23 januari 2003, 12:54:47
Seitan van Lima vind ik nog het smakelijkst. Je hebt twee soorten, original en grill, en die eerste is zeker het beste. Héél zacht en niet te zeer gemarineerd in sojasaus, zoals vaak het geval is.

Lima is een Belgisch merk die je in de Natuurwinkel vindt. Aan de Nederlanders: Vraag je lokale winkelier dit merk in huis te halen!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Queenie op 23 januari 2003, 14:49:58
Lima is inderdaad een heel goed merk, met enorm veel producten (http://www.limafood.com), maar jammer dat ze soms nogal prijzig zijn ...
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Sander op 23 januari 2003, 15:00:48
Aan de Nederlanders: Vraag je lokale winkelier dit merk in huis te halen!
Ik ken 5 natuurwinkels in Tilburg, en volgens de site hebben ze alle 5 Lima in hun assortiment!  :thumbsup:
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 23 januari 2003, 15:22:25
Er is toch ook seitan van Manna, heeft iemand die weleens geprobeerd?
Ik gebruik altijd die van Vetara en die vind ik al heel lekker, dus nu ga ik ook eens die van Lima proberen, als die dan nog lekkerder is  :D
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 24 januari 2003, 00:03:27
Ik vind die van Vetara ook niet zo lekker, heel muf! Die van Yakso is me tot nu toe erg goed  bevallen. Xal mijn luiken eens openhouden ivm Lima als ik in de natuurwinkel ben.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 24 januari 2003, 21:07:55
Seitan Gourmet Original
 97% biologisch
 Porties van +/- 200 g.
 -
 -
 Zowel warm als koud een delicatesse die smelt op de tong.
 Koel bewaren (max 4°)
 Italiaanse bereiding.
 Artisanaal bereide seitan. De gluten worden manueel uitgewassen en vers gekookt in een kruidige bereiding van shoyu, kombu zeewier, verse gember en zeezout.

_____________________________

Idd, Queenie, een beetje prijzig. Je moet toch op een 6 € rekenen per pakje - ruim voldoende voor twee personen.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: bart op 24 januari 2003, 21:20:29
Uit Jan's Keuken:
Een recept dat al eerder in het kookforum stond

Wontons met seitan
Dit heb je nodig: 1 kop gebuild meel, snufje zout, 1 tl olie, 50 ml kokend water (of je koopt bij de toko een pakje kant-en-klare wontonvellen
Vulling: 150 g fijngesneden ui, 100 g fijngesneden wortel, 100 g gemalen seitan, 1 el olie, 1 e sojasaus

Zo maak je dit gerecht: Maak een deeg door de olie en het zout goed door het meel te mengen en er dan onder heftig roeren met een vork het kokende water door te mengen. Kneed het deeg grondig (5-10 min.), leg het apart met een vochtige doek eroverheen en maak intussen de vulling. Bak de ui in een met olie ingesmeerde pan tot hij glazig is, voeg de wortel toe, bak even, doe er wat vocht van de seitan en laat het met de deksel op de pan in 5 min. zacht worden. Voeg de seitan toe en laat zoveel mogelijk het vocht indampen. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en rol er balletjes van. Rol deze uit tot ronde lapjes van ongeveer 10 cm doorsnee. Leg op elk lapje 1 à 2 eetlepels vulling en vouw ze dicht zodat je halve maantjes krijgt. Druk de randen dicht met een vork. Verwarm nu een koekenpan, doe er een eetlepel olie in en bak de flapjes aan beide kanten snel bruin. Voeg dan 100 ml water met sojasaus toe, doe het deksel op de pan en laat het 5 min. stoven. Keer ze dan om en laat de andere kan ook even bruin worden.
Recept: Jannie

-Zeg Bart?
Ja god?
-Had je dit recept niet eerst al verwijderd van het forum, en toen Jan het in zijn receptenhoek laten zetten?
Ja god.
-Is dit dan niet een beetje stompzinnig dubbelop?
Je hebt gelijk god. Ga Gerard pesten.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Artemis op 24 januari 2003, 22:50:33
De gummi-seitan was idd van Vetara. Die ik laatst heb gehad en lekker vond was seitan in tamarisaus van Terrasana.  :hungry:
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Queenie op 24 januari 2003, 23:58:12
De gluten worden manueel uitgewassen en vers gekookt in een kruidige bereiding van shoyu, kombu zeewier, verse gember en zeezout.

Net zoals ik 'm maak dus :yes:
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Johanna88 op 07 augustus 2003, 15:18:37
Pas ontdekt: seitan gebakken met chillipoeder is heerlijk in taco's & tortillas.

Of maak er een soort schnitzels van, staat een recept geloof ik in de veganistische keuken, zal eens opzoeken.

Of seitan-paté zoals op lekkerplantaardig.nl

Of met italiaanse kruiden heerlijk in italiaanse pasta-gerechten

Of maak er hachee van voor over aardappelen.

Of bak ze gewoon op met wat lekkere kruiden & specerijen (peper, paprikapoeder, knoflook, koriander enz.) en eet ze dan zo :yummie:

Of wentel seitan in arrowroot, frituur het dan en eet met een dipsausje (bv. shoyu dipsausje met mosterd/gember)

Of doe ze in een salade

Of maak er een soort worstjes van

Of doe het in een groentetaart

Of doe het in een vega stoofschotel

Of maak er gehakt van en gebruik dat als gewoon gehakt

Of zoek naar een vleesrecept en vervang het vlees door seitan

Of doe het gewoon bij elk soort groente

Of gooi het op de barbeque

Of prop het in een ovenschotel

Of gooi het in de soep

Of eet het met satésaus

Of eet het met amandelsaus

Of marineer het in barbequesaus

Of eet het zelfs rauw!

:)

Het leven is niet fijn als er geen seitan zou zijn.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Elsbeth op 08 augustus 2003, 18:04:41
Seitan kneden met (heel stom) speklapjeskruiden (die kruiden zijn iig vega, vegan weetikzoniet) & stukjes ui. Vervolgens er een broodje seitan van maken. --> Maak een deegje, stop er een rolletje van de seitan-vulling in en rol 'm dicht. sesamzaadjes erop en bakken in de oven. errug lekker. laat je niet afschikken door de speklapjeskruiden, 't iig vega en 't smaakt lekker. idee: saucijzenbroodje.

(kijk: vlees, daar is gewoon geen smaak aan te krijgen zonder kruiden, en dan noemen ze die kruiden meteen 'speklapjeskruiden'. Tss.. ik bombardeer de kruiden bij deze tot seitankruiden ;))
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Christiaan op 08 augustus 2003, 18:11:24
Seitan kneden met (heel stom) speklapjeskruiden (die kruiden zijn iig vega, vegan weetikzoniet) & stukjes ui.
Seitan uit pot? Of als je de seitan maakt?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Elsbeth op 09 augustus 2003, 10:19:45
Seitan uit pot, dus uit vocht halen, dan kneden, des noods eerst in kleine stukjes snijden. Dan snippers ui en kruiden erdoorheen kneden en er dan "saucijzenbroodjes" van maken hmm en lang niet zo vettig als echte :)

Tevens kan je seitan snel bakken en dan flamberen, voor vega's is het lekker met blauwe schimmelkaas erdoorheen.

Ook lekker is helft seitan & helft tofu (dat je samen één portie hebt) bakken (lang) en er vervolgens pindasaus & cashewnoten (hoeschrijfjedat) & kokossnippers overheen doen.

Goed, deze recepten heb ik van me werk, dus ik hoop dat ik nu niet vermoord wordt door mijn baas  ::)
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: vogel op 10 augustus 2003, 11:36:40
Ook lekker is het om zelfgemaakte seitan ipv te koken, in kleine stukjes crispy te frituren, vooral als je er bijvoorbeeld thaise (of andere) currypasta doorheen hebt gedaan. Dat is overigens wel makkelijker wanneer je het deeg van glutenmeel maakt.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 10 augustus 2003, 11:48:14
of seitan met paprika e.d. op de bbq, is ook leuk
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Christiaan op 17 augustus 2003, 20:18:54
Was er ook niet zoiets als instant seitan op de markt? Glutenpoeder ofzo dus?

Is er ueberhaupt makkelijk iets anders te verkrijgen dan die seitanstukjes in boullion?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Hizikigrrrl op 17 augustus 2003, 20:56:14
Seitanworst heb je ook nog.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Kwipsel op 18 augustus 2003, 21:35:16
op die foto ziet het er net uit als kattenvoer. van dat vlezige uit blik.
Maare waar smaakt het dan naar?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 18 augustus 2003, 22:55:44
op die foto ziet het er net uit als kattenvoer. van dat vlezige uit blik.
Maare waar smaakt het dan naar?


Een beetje naar sojasaus.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 19 augustus 2003, 11:46:35
Was er ook niet zoiets als instant seitan op de markt? Glutenpoeder ofzo dus?

Is er ueberhaupt makkelijk iets anders te verkrijgen dan die seitanstukjes in boullion?

Ja hoor, je kan seitan als gehakt kopen, als een gebraad, in platte schijven, in dikke brokken... Ooit op televisie een ingebonden seitan'hesp' gezien!

Hier in België brengt De Hobbit veel seitanprodukten op de markt die in supermarkten worden verkocht, maar daar is alleen het gehakt van te eten. De dikkere brokken die ze verkopen zijn echt  :pukey:.

Toch maar naar de Natuurwinkel voor een pakje Lima Gourmet Original.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: cake op 19 augustus 2003, 15:25:37
Hier in België brengt De Hobbit veel seitanprodukten op de markt die in supermarkten worden verkocht,
In welke supermarkt koop jij 'De Hobbit'-produckten? Heb ze alleen nog maar in de natuurwinkel gezien!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 06 september 2003, 16:57:55
Ik weet niet of je deze al ergens gelezen hebt:

Seitan marineren in redelijk wat olie en bijv. shoarmakruiden of cajun kruiden.
Dan op heet vuur bakken en dan een flinke kwak bloem erbij pleuren, goed roeren.
Dit een tijdje bakken. De stukjes krijgen dan een crispy laagje. De smaak doet me denken aan de gepaneerde speklappen en schnitzels van vroeger :kwijl:

Ook heb ik wel eens goulash gemaakt van Seitan. Is ook erg lekker! Seitan bakken met wat kruiden naar smaak. Goulashachtige groenten (ui, paprika, prei ofzo) erbij. Veggie jus maken (van veggie juspoeder) en dan het hele zooitje bij elkaar flikkeren. Eventueel wat indikken met bloem.
Serveren met aarappelpuree is erg lekker!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 16 september 2003, 20:53:39
Vandaag dit (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=6206;start=40) met seitan gemaakt.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Charlotte op 23 december 2003, 22:09:25
 :-* seitan is zaaaaaaaaaaaalig,
heeft iemand het recept van zo'n seitanbroodje??
Ik gebruik het veelal in bonen-gerechten.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 23 december 2003, 22:31:42
:-* seitan is zaaaaaaaaaaaalig,
heeft iemand het recept van zo'n seitanbroodje??
Ik gebruik het veelal in bonen-gerechten.

ja seitan fijnhakken met wat wortel en ui en knoflook bakken, wat kerrie erbij en eventueel gember of koriander. Dan op (vegan) bladerdeeg scheppen, dat opvouwen tot broodje en minuut of 20 in de oven. Maar ik begreep van Annemieke dat vegan bladerdeeg uit de handel gaat. Dan zou je zelf een deegje moeten maken (bv pizzadeeg, ergens in dit forum staat wel een recept) met filodeeg lijkt me minder.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 23 december 2003, 22:42:47
Ik ga het overmorgen proberen te maken. Ik was van plan seitan met een uitje en een teen knoflook in de mixer fijn te malen. Dan doe ik er gehaktkruiden bij. Nooit eerder geprobeerd.
Titel: Seitan...
Bericht door: Mysteriaaa op 18 januari 2004, 17:30:17
Wat is het?  Waar is het verkrijgbaar?  (regio den Bosch svp)

'nique
Titel: Re:Seitan...
Bericht door: ellen op 18 januari 2004, 17:37:14
Dit (http://www.lekkerplantaardig.net/seitan.htm) is het. Je kan het kopen bij de natuurwinkel.

En hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=572;start=msg152643#msg152643) kan je terecht voor tips...
Titel: Re:Seitan...
Bericht door: Apraxia op 18 januari 2004, 22:43:38
Wat is het?  Waar is het verkrijgbaar?  (regio den Bosch svp)

'nique
Bij de natuurwinkel in de Vughterstraat (Den Bosch) verkopen ze seitan.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Marcello op 19 januari 2004, 10:05:35
Die van Vetara kan ik echt afraden (beetje zuur, van meer mensen negatieve dingen over gehoord). Yakso is heel lekker en "De Korenaar" (via de Nieuwe Band) is lekker en goedkoper. Ook Hobbit seitan is prima.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Jasper op 19 januari 2004, 13:05:44
En dat terwijl de Yakso mayo weer nergens naar smaakt, het kan raar lopen in dit leven.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Toeps op 07 maart 2004, 16:56:04
Seitan is lekker! Ik mag geen brood vanwege mijn suikerspiegel-problemen, en Seitan heeft echt zo'n typische tarwesmaak. Maar erg weinig koolhydraten. Smullen!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Mariek op 07 maart 2004, 17:49:40
Ik heb gisteren seitan van Yakso gekocht omdat die grotere stukken had dan die van Vetara. Morgen ga ik de ene helft opbakken met kipkruiden en dan met groente op een pitabroodje. Van de rest maak ik dan waarschijnlijk shoarma, woensdag.

Spannend!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Misstries op 16 maart 2004, 10:44:37
Ik heb gisteren seitan pangang gemaakt. De saus was geweldig maar de seitan MWAH!

Ik vind het niet zo wat geloof ik.

Het kwam uit een pot van manna ( Seitan In boullion stond er hoopvol op, maar was eerder Seitan met water en zout volgens de ingredientenlijst)
Gebakken en gesaust, lang doorlaten koken want in het begin was het niet eens MWah maar Whagh!!
Na het lang koken kwam het in de Mwah fase waar het helaas niet meer uitkwam.

Bij jullie lijkt het echter dat seitan in de MJAmm fase zit

mmm.. misschien doe ik wat verkeerd, misschien toch de stoute schoenen aan en nog een potje kopen
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 16 maart 2004, 10:48:06
Ik zou in jouw plaats eerder proberen uit te kijken naar seitan van goeie kwaliteit. Uit potten ben ik nog geen goeie seitan tegengekomen.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Elsbeth op 16 maart 2004, 11:05:20
Onzin, die van Yakso is gewoon lekker & goed.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Charlotte op 16 maart 2004, 13:20:38
Ik heb altijd die gele potjes van Manna, licht gezouten Seitan, die bevalt mij prima, altijd lekker in bonenschotels.. ::)
Al voelt ie wel wat rubberig tussen je kaken maar dat vind ik wel lekker eigenlijk...
Manlief (vleesvreter) vind deze Seitan ook prima gaan... ;D
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Misstries op 16 maart 2004, 16:04:01
Rubberig? Zeg maar liever gummi-material.

Jag! maar goed goede Seitan Johan, waar vind ik dat dan volgens jou?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 16 maart 2004, 17:46:46
Ik heb hier op Vegatopia eens gelezen dat je in Nederland seitan van Lima (http://www.limafood.com) kan vinden in sommige winkels. Lekkerder ben ik 'm nog niet tegengekomen. Voor de rest vind ik Bertyn ook een aanrader, maar daar hebben de Nederlanders onder jullie waarschijnlijk niks aan.
Als seitan rubberig van textuur is komt dat door niet goed kneden. Als je seitan in plakken of in blok koopt kan je dat zien aan de meer witte, compacte delen. Met handbereide seitan is dat risico al wat kleiner. Goeie seitan is helemaal niet rubberig maar lekker mals en sappig.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Brent op 17 maart 2004, 08:30:16
Johan,

Weet gij misschien of je ook verse seitan kan kopen bij Sun Wah in Antwerpen? Ik weet dat ze er verse tofu en sojamelk hebben.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 17 maart 2004, 11:16:44
Verse seitan ben ik er nog niet tegengekomen in de koelkast. Ze hebben er wel een paar variaties van 'mock duck' in blik, maar om dat lekker klaar te maken moet je hoogtechnologische camouflagetechnieken gebruiken. Erg vettig ook, de gluten worden gefrituurd in plaats van gekookt in bouillon.
Titel: Seitan
Bericht door: Anne op 08 februari 2005, 17:25:58
Seitan..
Best leuk, maar wat kan ik ermee?
Ik heb al risotto gemaakt, en een soort saucijzenbroodjes.
Maar nu is mn inspiratie op en ik heb nog meer dan een halve pot.
En nog een vraagje: op de pot staat dat het na openen enkele dagen houdbaar is. Hoeveel is dat echt, ik vind het eruit zien alsof je het zo een paar weken in je koelkast zou kunnen zetten..
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Elsbeth op 08 februari 2005, 17:52:51
Nou dat gaat de smaak niet ten goede, maar een week moet wel lukken denk ik. Verder kan je heeel veel kanten op met seitan, bijvoorbeeld hachee maken (seitan ipv rundvlees). Kijk anders een bij "Koken" of zoek op recept + seitan. Er staat op deze site echt veel hoor!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 08 februari 2005, 18:56:25
maar een week moet wel lukken denk ik.

Nou, nee dus. Het heeft laatst de week niet gered  :pukey:
En dat is erg zonde, gezien de prijs.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: willem op 08 februari 2005, 18:59:47
kun je het ook invriezen?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Apraxia op 08 februari 2005, 20:48:52
Ja je kan het invriezen.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 08 februari 2005, 22:33:59
roerbakken met paprika prei/ui, knoflook en ananas is wel aardig
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: firefox op 11 februari 2005, 18:15:56
Heeft er iemand al ervaring met seitan van Danival?  Wordt verkocht in glazen potten, en is precies niet duur     €   8,48/kg.  (De goedkoopste die ik al gezien had, nl  die van de hobbit, kmt op ongeveer 13€/kg dacht ik).

Per 4 potten van 350g is hij nog goedkoper bij bioplanet, maar de smaak & kwaliteit van seitan kan nogal sterk varieren heb ik al gemerkt, dus, iemand?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Aiko op 11 februari 2005, 18:19:47
Per 4 potten van 350g is hij nog goedkoper bij bioplanet, maar de smaak & kwaliteit van seitan kan nogal sterk varieren heb ik al gemerkt, dus, iemand?

www.bioplanet.nl lijkt van Nettorama te zijn? Ze hebben niet eens een vestiging in Den Haag, dus even hier snel kijken of ik het daar vinden kan zit er dus niet in, maar er is wel een vestiging in het boerendorp Didam waarvandaan ik kom (en overigens op de kaart totaal verkeerd aangeduid is), dat is vreemd.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Ligfietsertje op 11 februari 2005, 18:51:16
www.bioplanet.nl lijkt van Nettorama te zijn?

Het gaat hier niet over www.bioplanet.nl maar over  www.bioplanet.be  Dit zijn grote biowinkels van de supermarktketen Colruyt (www.colruyt.be).  Alle niet verswaren die niet gekoeld bewaard moeten worden kunnen ook besteld en geleverd worden in een van de 170 vestigingen van Colruyt.  Voor de Belgen kan dat zeker interessant zijn, maar ook voor Nederlanders die aan de grens wonen.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 11 februari 2005, 21:29:39
seitan van Danival?  

 :nooo:

Ga gelijk voor de seitan van Bertyn in de koelafdeling.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Aiko op 12 februari 2005, 14:53:13
Onzin, die van Yakso is gewoon lekker & goed.

Ik vind het ook wel lekker, maarja, wat weet ik nu; het is mijn eerste potje dat ik gekocht heb. Inderdaad een wat rubberachtige structuur, maar rauw wel lekker hoor. Ik ben benieuwd hoe het smaakt als ik het ook echt fatsoenlijk ergens in verwerk.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: ochtendmelange op 21 februari 2005, 17:13:35
seitan 'goulasch' recept:

flink veel uien in grove stukken of ringen zachtjes gaar bakken;
wat knoflook + enkele el tomatenpuree + wat bloem (om de saus te inden) even meebakken;
toevoegen: geplette jeneverbessen, thijm en laurier en een flinke scheut rode wijn, bouillonpoeder, grove zwarte peper, scheutje azijn;
seitanstukjes erbij;
zachtjes 10 min laten stoven tot een stevige saus, voeg meer wijn toe als het te dik wordt;
evt. afmaken met creme fraiche.

lekker met bruine rijst of aardappels en gebakken spitskool met karwijzaad.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: ponx op 22 februari 2005, 11:58:17
als ik zo af en toe een potje seitan in huis heb, dan vind ik het wel lekker om de seitan te bakken met knof, ui en champs. en daarover heen gaat, als het lekker gebakken is, een flinke kneep currie uit de fles en dan een paar eetlepels creme fraiche om er een sausje van te maken. dit is mijn manier om 'jus' te maken voor bij de gekookte aardappels.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: ona catalan op 01 maart 2005, 16:01:07
seitan met roquefortsaus, appel en bessensaus
ik heb het eens in een restaurant gehad, heerlijk! thuis ook geprobeerd, maar moet wel een beetje oefenen op de roquefortsaus...
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: firefox op 04 april 2005, 16:14:37
Waarom wordt seitan eigenlijk alleen van tarwe en speltgluten gemaakt?  Bevatten rogge en mais ook geen gluten?

Kan je (tarwe-,andere-) gluten appart kopen, zodat je zelf je eigen seitan variant kan maken zonder lang te moeten kneden?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 04 april 2005, 17:51:07
weet iemand hoe je die seitanstoofpot met bier maakt?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Christiaan op 04 april 2005, 17:56:22
weet iemand hoe je die seitanstoofpot met bier maakt?
Pip!
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: overanalizing op 04 april 2005, 18:59:06
weet iemand hoe je die seitanstoofpot met bier maakt?

Ja, bier gebruiken (met eventueel een zoetmiddel) als vloeistof?  ???
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 04 april 2005, 19:03:22
weet iemand hoe je die seitanstoofpot met bier maakt?
Pip!

Pardon!

Ik had die opgesnord hoor. Uit het boek van Peter Berley, selly. Maar die heb je misschien niet... Er gaat in ieder geval veel ui in, karwijzaad, donker bier, suiker... maar nog meer hoor. Stuur anders even een pbtje, dan tik ik het recept morgen voor je over.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 04 april 2005, 21:17:25
 :wortel:
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Anne op 07 april 2005, 16:01:24
Waarom wordt seitan eigenlijk alleen van tarwe en speltgluten gemaakt?  Bevatten rogge en mais ook geen gluten?

Kan je (tarwe-,andere-) gluten appart kopen, zodat je zelf je eigen seitan variant kan maken zonder lang te moeten kneden?

Andere soorten dan tarwe en spelt bevatten volgens mij geen of iig weinig gluten. Het is iig zo dat als je brood bakt en je gebruikt alleen rogge- of maismeel ofzo dat je dan zelf gluten (te koop bij de natuurwinkel) moet toevoegen omdat er van zichzelf te weinig inzitten om je gist vast te houden. (hoe het precies werkt weet ik niet meer precies, maar als je geen extra gluten toevoegd zakt het brood in tijdens het bakken)
Het lijkt me dat voor seiten maken je met hetzelfde soort deeg begint als bij brood, dus dat als er in bijv roggebrooddeeg geen gluten zitten je er daarom ook geen seitan van kan maken.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: firefox op 07 april 2005, 17:55:28

Andere soorten dan tarwe en spelt bevatten volgens mij geen of iig weinig gluten. Het is iig zo dat als je brood bakt en je gebruikt alleen rogge- of maismeel ofzo dat je dan zelf gluten (te koop bij de natuurwinkel) moet toevoegen omdat er van zichzelf te weinig inzitten om je gist vast te houden.

Bedankt voor de reactie.  Ik had op wikipedia.nl gelezen dat mais ook gluten bevat (vandaar mijn vraag), maar in de engelstalige tegenhanger van de pagina staat dat er juist weinig gluten inzitten.  :-\
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Viz op 07 april 2005, 23:52:16
Als je een soort seitanbroodje van bladerdeeg maakt, moet je de seitan dan nog kruiden oid? Of kun je hem gelijk uit het potje gebruiken?

Welk merk is nu het beste? Lima merk ik uit de bovenstaande discussie?
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Annemieke op 08 april 2005, 10:48:46
Als je een soort seitanbroodje van bladerdeeg maakt, moet je de seitan dan nog kruiden oid? Of kun je hem gelijk uit het potje gebruiken?

Welk merk is nu het beste? Lima merk ik uit de bovenstaande discussie?

Nou, ik zou het zeker kruiden, anders krijg je een flauwe hap.
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: Selly op 08 april 2005, 15:19:56
bij natuurwinkel weteringschans zag ik in de koeling 'verse' seitan. Ik weet natuurlijk niet van welk merk. Is misschien wel lekker, ik ga het binnenkort maar eens proberen
Titel: Re:Seitan, wat kan ik ermee?
Bericht door: firefox op 13 april 2005, 14:45:04
Als je een soort seitanbroodje van bladerdeeg maakt, moet je de seitan dan nog kruiden oid? Of kun je hem gelijk uit het potje gebruiken?

Welk merk is nu het beste? Lima merk ik uit de bovenstaande discussie?
Ik vind die van abinda en bertijn tot nu toe de enige goeie.  De gehakt-versies van andere producenten vallen ook wel mee.

De gefrituurde tarwegluten van Sun Wah (mock duck, mock pork etc.) zijn ook wel te doen, maar zijn niet strict seitan.
Titel: Re:Seitan
Bericht door: Basje op 07 juni 2010, 13:14:33
Ik las dat je seitan kunt invriezen, maar doe je dat dan met vocht (uit het potje) of zonder? Of maakt dat niet uit?