Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 10 maart 2005, 13:14:37
-
In het boekje Taart, zoet en hartig (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=13;action=display;threadid=8169) staat ook een recept voor preitaart. Ze voegen geen extra groente toe, maar wel een eetlepel verse tijmblaadjes.
-
Maar degene die geen champs lust komt niet,
Je kent mijn zus ??? ?
wat een flauwe grap :P
-
een eetlepel verse tijmblaadjes.
Klinkt lekker, maar is dat niet heel duur? Verse kruiden bij AH zijn afschuwelijk duur, maar bij Turk enzo ook wel en dan maak ik nooit alles op :-\ Wil graag mijn eigen kruiden gaan kweken!
-
een eetlepel verse tijmblaadjes.
Klinkt lekker, maar is dat niet heel duur? Verse kruiden bij AH zijn afschuwelijk duur, maar bij Turk enzo ook wel en dan maak ik nooit alles op :-\ Wil graag mijn eigen kruiden gaan kweken!
Ik koop ze meestal bij Super de Boer, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel ze kosten. Je kunt wat je overhoudt wel invriezen, dus je doet er best lang mee.
-
o
:O
Maar is dit ook begrijpelijk? ;)
Wat snap je er niet aan dan?
ironie moet je niet gaan uitleggen.
-
o
-
o
:O
kunnen we weer van voren af aan beginnen.
-
een eetlepel verse tijmblaadjes.
Klinkt lekker, maar is dat niet heel duur? Verse kruiden bij AH zijn afschuwelijk duur, maar bij Turk enzo ook wel en dan maak ik nooit alles op :-\ Wil graag mijn eigen kruiden gaan kweken!
Ik koop ze meestal bij Super de Boer, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel ze kosten. Je kunt wat je overhoudt wel invriezen, dus je doet er best lang mee.
En dat is dus zoooo irritant: heb geen vriezer! Not your fault, je bedoelt het goed! Zal eens kijken naar gedroogde tijm, kost geen drol en is misschien ook wel lekker erdoor.
-
o
Zo krijg ik mijn post-aantal ook wel omhoog...
-
o
Zo krijg ik mijn post-aantal ook wel omhoog...
Dat is dus de bedoeling!
-
je zou ook ergens een potje thijmplant kunnen kopen, en dan in een grotere pot zetten, want de winkel potjes zijn niet helemaal groot genoeg (onze Ehdah heeft van die keukenplantjes, waaronder thijm)
maar een bakje gefdroogde kan ook.
Tauge zou je er ook doorheen kunnen doen, maar of dat goed samengaat met thijm weet ik niet, en (diepvries) spinazie zou eventueel ook nog kunnen. (Maar dan wordt het weer snel een spinazietaart)
-
pastinaak? pompoen?
-
Ik ga vanavond een preitaart met geitenkaas maken, zongedroogd tomaatje erdoor etc. Welke groente is nog meer lekker in combinatie met prei? Champs lijkt mij zelf lekker, maar ik ben nog opzoek naar een andere betaalbare (!) toevoeging. Wie helpt?
Peen.
-
Tateratetaaaaa: mijn eerste hartige taart is goed gelukt.
Tuurlijk issie voor verbetering vatbaar, maar hij is meer dan eetbaar geworden.
Hij is gedeeltelijk gebaseerd op de spinazie-olijventaart uit het boekje Taart, zoet en hartig: http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=13;action=display;threadid=8169
De volgende keer gebruik ik denk ik belegen kaas ipv jong belegen en feta zou hier ook heel goed in gaan. Iets minder melk zou ook geen kwaad kunnen.
Helaas was de paneermeel op de bodem iets te overheersend, maar de bodem bleef daardoor wel ietwat knapperig.
Wat ging erin:
Bladerdeeg voor de bodem
1 pak diepvries spinazie (450 g)
1 doosje kerstomaatje, ge4endeeld
2 uitjes
half bolletje knoflook
kappertjes
zwarte olijven, gehalveerd
papadew pepertjes, fijngesneden
verse munt, oregano en basilicum
125 g slagroom
4 eetlepels Paturain
3 eieren
150 g geraspte jong belegen kaas
melk om het kaas-ei-mengsel wat dunner te krijgen
peper en zout
Ui fruiten in een pan, na een minuut de bevroren spinazie erbij. Dit lekker zacht laten worden. Tegen het eind plakjes knoflook erbij, zodat ze wat zacht kunnen worden.
In een andere kom tomaatjes, olijfjes, kappertjes, pepertjes en de kruiden mengen. De spinazie van het vuur afhalen en als het iets afgekoeld is, de groenten erdoor doen. Vervolgens in een zeef goed laten uitlekken.
Slagroom, kaas, Paturain, eieren en evt. melk door elkaar roeren.
Een springvorm invetten en bekleden met de, ontdooide, bladerdeeg. Evt. kun je op de bodem wat paneermeel doen.
De 2 mengsels door elkaar roeren en in de springvorm gieten.
30 tot 40 minuten op 200 graden.
-
Ik heb nooit eieren in huis, maar omdat ik nu twee verjaardagstaarten ga bakken heb ik er 12. Ik houd er drie over en omdat ik normaal nooit ei heb, wil ik eens een quiche maken, want dat heb ik al zo lang niet gegeten.
Wat is een echt lekkere quiche? Ik heb waarschijnlijk ook nog wel wat kaas over. En wat betreft groenten ben ik redelijk vrij.
-
Eén van mijn favorieten is kaas-uientaart. Uien bakken tot ze lekker zoet zijn, knoflook er door, beetje provençaalse kruiden, ca. 150 gr. geraspte kaas er door, en ik doe zelf altijd 4 eieren, maar met 3 zal het ook wel voldoende stollen denk ik.
-
Een lekker vette prei-quiche met slagroom, ei en kaas. Yum.
-
Leg je bij een quiche bladerdeeg op de bodem en wordt dat dan niet nat van het mengsel?
-
Leg je bij een quiche bladerdeeg op de bodem en wordt dat dan niet nat van het mengsel?
Niet als het vettig genoeg is, maar bladerdeeg is natuurlijk eigenlijk vies. Er is ook bladerdeeg speciaal voor quiche (is eigenlijk ook vies).
-
Een trucje om de vulmassa vooraf een beetje te binden, is wat bloem erdoorheen en dan 1 minuut laten smoren. En de massa eerst een beetje laten afkoelen en niet kokendheet in de vorm gieten. En/of de bodem eerst bakken met een vulling van gedroogde bruine bonen, zeggen ze. Daarna kun je de bonen wel weggooien. Ik heb het zelf nooit gedaan, trouwens.
-
(ik vind bladerdeeg wel lekker, ook dat nattige ::))
-
Leg je bij een quiche bladerdeeg op de bodem en wordt dat dan niet nat van het mengsel?
Niet als het vettig genoeg is, maar bladerdeeg is natuurlijk eigenlijk vies. Er is ook bladerdeeg speciaal voor quiche (is eigenlijk ook vies).
Dat klinkt alsof je een beter idee hebt. :D
Vertel?
-
Daarna kun je de bonen wel weggooien. Ik heb het zelf nooit gedaan, trouwens.
Nee die moet je bewaren voor de volgende keer dat je ze gebruikt om blind te bakken.
Blind bakken doe ik altijd bij deegjes.
-
Leg je bij een quiche bladerdeeg op de bodem en wordt dat dan niet nat van het mengsel?
Niet als het vettig genoeg is, maar bladerdeeg is natuurlijk eigenlijk vies. Er is ook bladerdeeg speciaal voor quiche (is eigenlijk ook vies).
Dat klinkt alsof je een beter idee hebt. :D
Vertel?
Oh ik bedoelde eigenlijk meer zelf even een simpel deegje maken, ik had niks specifieks in gedachten, sorry. Nou het is wel lekker wat bieslook en parmezaanse kaas door dat standaarddeegje te doen.
-
2 tips om je taartbodem droog te houden:
-maizena of bloem onderop strooien
-een laagje kort gekookte aardappels onderop leggen
Dat scheelt bij beide een stuk.
Volgens de experts kun je het deeg (in de vorm) ook even een paar minuten in de oven zetten, maar dat mislukt bij mij.
Kinderen vinden taarten trouwens ook geweldig!
Mozzarella is ook lekker in een hartige taart.
Tauge zou ik niet aanbevelen, dat wordt helemaal zacht en dat vind ik persoonlijk niet lekker.
-
ik vind spinazie met geitenkaas erg lekker als vulling en dan wat amandelen eroverheen...
-
Schop!
Ik maak eigenlijk nóoit hartige taarten (kan zo'n cliché zijn), maar nu heeft iemand gevraagd of ik er een paar wil maken voor een feestje. Heeft iemand originele ideeën?
en graag ook succes-gegarandeerd-tips ;)
Deze wortelcheddartaart lijkt me wel wat (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_feesteten.php?subaction=showfull&id=1177919561&archive=&start_from=&ucat=36)
-
broccolinotencamemberttaart?
-
Recepten, graag ;)
-
Het ging toch om tips, niet om recepten?
Ik doe altijd maar wat.
Hoeveelheden zijn afhankelijk van je voorraden, humeur en grootte taartvorm.
Broccoliroosjes stomen, niet al te gaar
Hazelnoten (geschilde) in niet al te grote stukken hakken
Camembert in plakjes snijden
Bodem maken van ofwel bladerdeeg ofwel magere kwark (de allergoedkoopste) met bloem en een beetje olijfolie en een beetje peper en zout. Verhoudingen zodanig dat er een leuk deeg ontstaat. Doe ik zelf altijd, lukt goed en wordt mooi knapperig aan de rand maar niet hard, en is niet zo vet.
Vorm invetten en deeg in dun laagje erover verspreiden. Eventueel blindbakken.
Broccoli, noten en camembert erover draperen. De boel afvullen met losgemengde eieren, eventueel aangelengd met kwark/yoghurt/room/water en bloem. Peper en zout hierdoorheen, eventueel andere kruiden naar smaak.
In hete oven tot gaar.
Succes.
Om het simpel te houden kun je trouwens ook de broccoli en de noten weglaten. dan wordt het een camemberttaart.
-
Ik maak het ook weinig. Veel gedoe, en mijn favo is er 1 met prei en room ,en daar gaat dus room in, en dingen met room maak ik niet vaak.
Tip: - zelf deeg maken, en niet van dat vieze bladerdeeg gebruiken.
Allerhande heeft wel een paar lekkere online.
-
Ik vind van dat diepvrieshartigetaartendeeg best lekker.
Verdere tip: de coulibiac uit het boek van Vega-Roos. Maakt L graag, dus ik weet niet precies wat erin gaat, maar het is een soort gevlochten taartding (meer een soort strudel, maar dan met dikker deeg en een beetje opengewerkt) met daarin rijst, groente, ei, dille en nog wat dingen. Heb ik dat recept al een keer overgetiept?
-
staan er ook enorm veel (http://www.vegsoc.org/cordonvert/recipes/pielist.html).
-
Ik heb niks tegen bladerdeeg. Maar ik maak ook wel eens een deeg van 250 ml water, 500 gram bloem en een zakje gist. Dat is eigenlijk pizzabodemdeeg, maar ik gebruik ´m ook voor hartige taart, gaat makkelijk. Half uur laten rijzen. Dun uitrollen met de deegroller. Simpelste wat ik doe is paprika, champignons en uien bakken. Af laten koelen geraspte oude kaas erbij, twee rauwe eieren erbij, peper, oregano en basilicum en in de oven dan maar. Een half uurtje ofzo. Van mijn oventemperaturen kan je niet op aan maar ik denk 200 graden ofzo.
Spannender is bijvoorbeeld met geitenkaas en lenteui en cashewnoten en tijm en een beetje honing.
-
Mijn favoriet is er een met prei, zongedroogde tomaatjes en zachte geitenkaas. Als ik meer vocht nodig heb gebruik ik trouwens altijd alpro soja cuisine, geen room.
-
Klinkt heel goed, fem. Ga ik morgen eens doen. :)
-
Klinkt goed allemaal. Ik ben geneigd om de 'spannende' taart van gwendolyn ook te gaan proberen.
Het wordt sowieso spannend: weinig ervaring, weinig tijd...
-
Witlof en geitenkaas is ook heel erg lekker ('t is wel een kazige taart, maar lekker met het zoetige van de warme witlof). Ik heb alleen het recept niet bij de hand.
-
Witlof en geitenkaas is ook heel erg lekker ('t is wel een kazige taart, maar lekker met het zoetige van de warme witlof). Ik heb alleen het recept niet bij de hand.
Bedoel je deze (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=11021;start=msg362105#msg362105) :)
-
:D Jaaaah! :-* Dank je!
-
Ik heb er uiteindelijk 3 gemaakt:
De wortelcheddartaart heb ik ipv met aardappelen met pompoen gemaakt (lekker!). Ik heb er nog een gemaakt met courgette, cheddar en ui en nog een met geitenkaas, honing en cashewnoten (voortaan toch gewoon walnoten doen, en de tijm vond ik ook niet vreselijk geslaagd). Maar ze waren alledrie wel erg mooi gelukt. En lekker :D
(en de zelfgemaakte bladerdeeg en pate brisee ook ::))
-
iemand tips voor hartige taarten zonder ei? want ik vind ei echt heel vies. en zielig voor de kipjes natuurlijk ;)
-
iemand tips voor hartige taarten zonder ei? want ik vind ei echt heel vies. en zielig voor de kipjes natuurlijk ;)
Nog nooit uitgeprobeerd, maar: aardappelpuree! Ooit eens gehad op pizza en was de beste Italiaanse pizza ooit! Is natuurlijk niet hetzelfde, maar toch. mmmm. misschien zelf ook eens proberen. :kwijl:
-
iemand tips voor hartige taarten zonder ei? want ik vind ei echt heel vies. en zielig voor de kipjes natuurlijk ;)
Ik gebruik "no-egg", dat kun je bij natuurvoedingswinkels krijgen. Niet aanlengen met water maar met kruidenbouillon en dan heb je een goede quichevulling.
-
Schop!
Heeft iemand originele ideeën?
Niet echt...
en graag ook succes-gegarandeerd-tips ;)
Niet origineel maar wel altijd op voordat je er erg in hebt:
een combi van spinazie en feta in bladerdeeg
een combi van oude kaas en uien
ook lekker:
een combi van broccoli en paddo's
een combi van bloemkool, tomaten en kaas.
-
Ik bak nu een platte taart met geitenkaas en courgettelinten (en wat pijnboompitjes) voor morgen. Dit is de eerste keer dat ik hem maak, dus moet nog even proeven, maar ik overweeg om de volgende keer pesto door de sojaroom te roeren.
-
ik at op vakantie een quiche met ui (heel veel ui) en een zachte blauwe kaas. Bladerdeeg als korst, en het was heerlijk terwijl ik helemaal niet zo'n blauwe kaas fan ben.
-
Edit mod: Deze draad over piemakers is begonnen naar aanleiding van een reactie op dit bericht (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,18845.msg650670.html#msg650670) in Cook & Shoot.
...(gemaakt in een pie-maker (http://www.sunbeam.com.au/products/kitchen/pm4210/), het beste keukenapparaat ooit) ...
Dat ziet er gezellig uit! En die pie-maker ook wel trouwens. Die heb je vast niet in Nederland opgedoken?
-
Hihi, het lijkt mij ook wel wat! Ik heb al even op Amazon.co.uk gekeken, daar hebben ze twee versies van de pie-makers die zonder verzendkosten naar Nederland kunnen worden verzonden. Op Nederlandse websites vind ik ze tot nu toe nog niet, dus ik ben ook benieuwd naar waar Sam ze gekocht heeft. :)
-
Antje, op Amazon UK verzenden ze volgens mij helemaal niet naar Nederland? Ik heb er twee proberen te bestellen maar allebei leveren ze alleen in de UK. Als jij een link hebt van een bedrijf dat wel aan NL levert hoor ik het graag! Ik wil een grotere, en ze zijn in NL niet te krijgen, ik heb de mijne uit Australie.
-
Ik heb nog even gechecked, maar de Breville en de Lakeland (allebei voor 4 pies) worden allebei niet naar Nederland verstuurd. De Salter wel, maar dat is er eentje voor maar 2 pies, en zo eentje heb ik al. Misschien koop ik er gewoon wel eentje bij van 2 stuks. Die Salter ziet er goed uit, is 4,5 cm diep, dat is wat ik nu ook heb geloof ik.
-
Amazon.co.uk verstuurt wel naar Nederland.. Producten met Super Save Delivery (eventjes daarop selecteren en dan zie je dat er twee pie-makers zijn die ze versturen naar Nederland zonder verzendkosten te hoeven te betalen) hebben vanaf 25 pond geen verzendkosten meer. Wij maken best vaak gebruik van Amazon.co.uk, dus ik weet het 99,9% zeker. ;)
(Dit gaat helemaal niet meer over Cook&Shoot zo.. Misschien kan dit topic worden gesplitst in een pie-maker topic?)
-
Dat hangt er toch vanaf, of je direct van Amazon zelf bestelt, of bij een andere toko die via Amazon verkoopt en zijn eigen afzetgebied bepaalt?
-
Klopt, het is per vendor verschillend, Amazon zelf heeft geen pie-makers. De twee apparaten die ik uitgezocht had worden allebei door de vendor niet geleverd buiten de UK.
Een apart pie-draadje is een goed idee, ik zal hem wel starten en dan vragen of de moderators wat posts overzetten.
Edit mod: bij deze
-
Even een nieuwe draad om de cook and shoot draad niet te vervuilen :)
Moderators, kunnen jullie de pie berichten uit die draad hier zetten? Alvast bedankt!
Achtergrond: ik hou van pasteien, oftewel pies op zijn egels, deegkorsten met verschillende vullingen. Ik heb er zelfs een apart apparaat voor, een pie maker (link volgt). In deze draad kun je je recepten kwijt, en tips over hoe je, met of zonder speciale apparatuur, de beste pie maakt.
Om Aiko voor te zijn: pie is een lelijk woord, zeker in meervoud, en we hebben tenslotte het goede nederlandse woord pastei. Toch dekt pastei de lading niet helemaal vind ik. Alternatieve namen welkom :-)
-
Recepten zijn ook erg welkom! ;D ;)
Zou bijvoorbeeld deze aardappeltaartjes (http://www.boodschappen.nl/recepten/aardappeltaartjes-van-van-gogh/) er geschikt voor zijn? (In een kleine springvorm werken deze heel goed in de oven.)
De pie-makers van Amazon.co.uk die ik zag zijn deze (http://www.amazon.co.uk/Breville-VTP147-Gourmet-Pie-Maker/dp/B005FWSYL0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1366055428&sr=8-1&keywords=pie+maker) en deze (http://www.amazon.co.uk/Salter-Deep-Fill-Double-Maker/dp/B009H3KZA6/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1366055461&sr=8-2&keywords=pie+maker). Ik meen me te herinneren dat je in het andere topic iets typte over het eerste merk (Breville)?
-
Om Aiko voor te zijn: pie is een lelijk woord, zeker in meervoud, en we hebben tenslotte het goede nederlandse woord pastei. Toch dekt pastei de lading niet helemaal vind ik. Alternatieve namen welkom :-)
Taart...
-
Om Aiko voor te zijn: pie is een lelijk woord, zeker in meervoud, en we hebben tenslotte het goede nederlandse woord pastei. Toch dekt pastei de lading niet helemaal vind ik. Alternatieve namen welkom :-)
Taart...
Dat dekt de lading slechts ten dele. Ja, een pie is een hartige taart, maar Nederlanders denken hierbij vrijwel altijd aan een quiche (http://en.wikipedia.org/wiki/Quiche) ('a savory, open-faced pastry crust dish'), terwijl een pie (http://en.wikipedia.org/wiki/Pie) gesloten is ('a baked dish which is usually made of a pastry dough casing that covers or completely contains a filling').
-
Grappig die pie makers (helaas zijn ons aanrecht en keukenkastjes al vol)
Zo te zien kun je ze in NL ook wel bestellen, bijvoorbeeld bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/tristar-nbsp-pie-maker-sa-1124/9200000010606092/?referrer=ADVNLBES9200000010606092
-
Goed dat die voor twee pies nu ook bij BOL te krijgen zijn? Ik wil eigenlijk nog steeds een vierpitter, nog even over denken dus.
Zomaar wat recepten, zonder hoeveelheden, kan ik later wel toevoegen:
Quiche-achtige vullingen:
- Bladerdeeg met een vulling van champignons, prei, ei, beetje room, en kaas. Champignons en ei voorbakken zodat het vocht er uit is, af laten koelen, mengen met ei en kaas, paar slagen van de pepermolen.
- Bladerdeeg met een vulling van diepvries spinazie, ei, blauwe kaas en oude kaas (spinazie goed laten ontdooien en uitlekken).
Pie-vullingen:
- Korstdeeg met een vulling van gare aardappelblokjes, doperwten (kan uit blik), wortel (kan niet uit blik, dat wordt prut), snel opgebakken met een goede garam masala, ui en een chili pepertje, beetje water of bouillon erbij om het wat vochtig te maken . Dit is een redelijk droge vulling, lijkt een beetje op samosa.
- Korstdeeg met groentevulling: restjes groenten verwarmen in wat bouillon of vegetarische jus, binden met wat klontjes boter/bloemmengsel, het moet een beetje ragout achtig worden. Lijkt nog het meest op een engelse pie, zeker als je vegetarische jus gebruikt.
Zoete vullingen:
- Bladerdeeg met appel, rum, rozijnen en suiker
- Korstdeeg met rood fruit, even opkoken met eventueel wat suiker en het vrijgekomen sap binden met maizena tot het een wat stevigere massa is. Voordeel van de pie-maker is dat het niet uitloopt, op een bakblik wordt dit altijd een drama met uitlopen.
-
Zijn er mensen die een pastei knijpdingetje hebben? Zoiets bedoel ik dus (http://www.amazon.co.uk/Home-Made-Kitchen-Pastry-Moulds/dp/B00429QI92/ref=sr_1_7?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1366107908&sr=1-7&keywords=pie+maker). Zo ja, welke maat heb je en werkt dit goed? Lijkt me ook erg leuk om te proberen voor bijvoorbeeld de wat drogere pastei vullingen.
Edit: en die kan ik natuurlijk dan bakken op mijn pizzasteen :D
-
Niet zelf gebruikt, maar op werk maakten ze best aardige partijen met een van de kleinere vormpjes. Zowel de kok als een van de hulpjes gebruikten het, maar je moet wel een beetje opletten of je de vulling echt afgesloten erin hebt. Ik kom regelmatig de wat grotere vorm tegen bij de toko en die is volgens mij ook goedkoper dan op de link.
-
Toko, goede tip, ga ik eens kijken,
-
Ik heb er ooit een setje van gekocht, volgens mij bij Blokker ofzo. Vier van die knijpers in verschillende maten. De kleinste gebruik ik nooit, de grootste is goed voor een iets uitgerold plakje bladerdeeg en die heb ik ondertussen het vaakst gebruikt. Om lekken van vulling te voorkomen: randje met water natmaken en goed dichtknijpen, controleren bij het er uit halen.
Ik ben wel content met die dingen maar twee verschillende maten (de grootste en de één na grootste) had ik voldoende aan gehad.
-
Ah, zal ook eens bij Blokker kijken dan. Die kleintjes lijken me wel te gebruiken voor ravioli?
Wat is jouw favoriete vulling Jol? Ik neem aan dat de vulling niet te nat kan zijn ivm gevaar op lekken, zelfs als ze dichtgeknepen zijn? Prik jij nog gaatjes bovenin het deeg zodat de stoom kan ontsnappen en ze niet openbarsten?
-
Oh zo'n (ronde) pie lijkt me ook leuk eens te maken. Ik vind de pies van Pieman enzo best lekker, vooral die met spinazie en feta (maar erg gekruid, dus niet saai) en linzen zijn lekker. Hoewel van een ander merk (weet even niet welk) de linzen weer wat droog waren. Die dingen kosten een fortuin, dus zelf maken is geen slecht idee.
De
- Korstdeeg met groentevulling: restjes groenten verwarmen in wat bouillon of vegetarische jus, binden met wat klontjes boter/bloemmengsel, het moet een beetje ragout achtig worden. Lijkt nog het meest op een engelse pie, zeker als je vegetarische jus gebruikt.
Lijkt me erg lekker.
-
Ik maak ze graag met vulling à la samosa of iets quiche-achtigs (ei, kaas, groenten maar dan inderdaad niet te nat). Ook lekker is met vegagehakt: met bonen en Mexicaans gekruid, met prei en Indisch gekruid, etc.
Bladerdeeg is erg makkelijk maar het lekkerst is natuurlijk zelf deeg maken, dan kan je daar ook nog mee variëren.
Realiseer me ineens dat hier geen zoete broodjes worden gebakken :)
-
Oke, nu wil ik ze dus ook!
Binnenkort eens bij Blokker kijken.
-
Ik ga dit binnenkort eens doen. Mijn handen jeuken.... ;D
-
Heeft iemand al een piemaker in de winkel gezien eigenlijk?
De Moulinex SM 2205 is voor 4 pies per keer, maar die is alleen online verkrijgbaar geloof ik.
-
Nee, nog niet gezien in de winkel, alleen online.
Dit weekend pie gemaakt (of geprobeerd te maken) in de oven, met zo'n pie-knijper die er een mooie vorm van maakt en de vulling goed verzegelt. Op zich werkt die knijper perfect, jammer alleen dat het pie-deeg dat ik gebruikt heb wel geschikt is voor in de pie-maker (mooie bruine knapperige korst rondom, heel bros) maar totaal ongeschikt voor dit model pie/pasty: de randen waren al zwart toen het midden nog helemaal zacht was. Daar moet ik dus maar eens cornish pasty deeg voor gebruiken in plaats van pie-deeg. De vulling was wel erg lekker: aardappel, capucijners en blokjes wortel met garam masala, kerrie en nog wat andere kruiden.
-
Sam showde hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,18845.msg652457.html#msg652457)te gekke meiraap-pies met uitleg wat er allemaal in zat. Weet je misschien nog een beetje wat er aan hoeveelheden in ging? En gebruik je een bepaald merk vegajus of maak je het zelf?
[/quote]
Het deeg is van 100 gram bloem, 50 gram margarine, twee eetlepels water en een snuf zout. De vulling bestond uit twee meiraapjes, bij elkaar 150 gram denk ik, een wortel van 75 gram in blokjes en een kleine rode ui, allemaal gestoofd in guinness met een flinke hoeveelheid vega jus, paprikapoeder, peper en een beetje nootmuskaat. Voor de vega jus gebruik ik die in poedervorm van vetara of een maggi justablet. Je kunt er ook een bouillonblokje doorheen doen en dan wat extra kruiden, je moet het dan wel een heel klein beetje binden met bloem om een beetje sauzige consistentie te krijgen. Vetara jusbindt ook niet zo, daar gebruik ik ook vaak nog wat bloem bij.
-
Dank je wel Sam!
-
Ik had dit deeg dus ook gebruikt om op een bakplaat pies te maken, maar dat mislukte dus, dit deeg in de pie-maker was wel een groot succes.
-
Vandaag de via bol.com bestelde pie maker binnen gekregen en geprobeerd. Het werd een vulling van gebakken appel, blauwe bessen en rozijnen. Lekker! Heb zin om er verder mee te experimenteren!
-
(http://www.mijnalbum.nl/Foto550-6IBNZDIV.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto550-NR7CVHMY.jpg)
Het was weer even geleden maar vandaag weer eens pies gemaakt. Vanavond als toetje ook nog appel-rozijnen pies bakken.
-
Mooi gelukt! Met een pie-maker?
-
Ja van Tristar.
-
Oh, dat ziet er goed uit Suzanne!
:kwijl:
-
Ziet er prachtig uit, heb je ook een recept erbij?
-
+1 wat betreft recept ;D
Meneer Bast houdt van pies en na het zien van Suzanne's foto's heeft hij dezelfde pie-maker besteld, dus dank je wel :D
-
Haha geen dank ;D
Ik heb me er erg makkelijk vanaf gemaakt. Tante Fanny bladerdeeg in de koude piemaker, dus niet voorverwarmen. Voor de vulling heb ik een ragout gemaakt van champignon, ui, knoflook. Deze goed op smaak brengen en vrij dik laten. Daarmee dus de pie vullen, bakken en smullen maar.
-
Had deze ook nog gemaakt met gebakken appel/rozijnen/suiker/kaneel erin, lekker als toetje.
(http://www.mijnalbum.nl/Foto550-R6NOJEUW.jpg)
-
Pi-day: saté-pie met zoete aardappel en Kipstuckjes
Vandaag is het Pi-day, de dag waarop wiskundigen het getal π eren. Van wiskunde heb ik geen verstand (Wikipedia wel), maar ik grijp graag elke gelegenheid aan om een 'pie' te bakken. Liefst een zoete, maar voor deze dag bedacht ik een zeer goedgevulde hartige versie met bataat, sperziebonen, bleekselderij, Kipstuckjes en een pindasaus.
Source: Pi-day: saté-pie met zoete aardappel en Kipstuckjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12918-pi-day-sate-pie-met-zoete-aardappel-en-kipstuckjes)
-
Preitaart met geitenkaas
Wist je dat prei een van de populairste groenten is om mee te koken in Nederland? Dat is ook eigenlijk niet zo gek, want het bevat veel vitaminen en mineralen. Bovendien is het makkelijk klaar te maken. Prei smaakt bijvoorbeeld heerlijk in soepen, wok- of ovengerechten.
Source: Preitaart met geitenkaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12987-preitaart-met-geitenkaas)
-
Hartige taart met een bodem van courgette en winterwortel
Als echte groentefreak wilde ik eens een hartige taart maken met een bodem van groente in plaats van deeg. Ik bedacht een versie met een bodem van courgette en winterwortel. Voor erbij maakte ik een heerlijke salade bij met gekarameliseerde pecannoten, bleu d'auvergne kaas en blauwe druiven.
Source: Hartige taart met een bodem van courgette en winterwortel (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13115-hartige-taart-met-een-bodem-van-courgette-en-winterwortel)
-
Hartige letter voor Sinterklaas
Het is de Woensdag Gehaktdag voor Sinterklaas! Zijn al die zoete banketletters niet aan jou besteed? Maak dan zelf een hartige versie. Met de vullingen kun je volop variëren: kaasgehakt, vegaworsten, stamppot of de vulling van je favoriete hartige taart.
Source: Hartige letter voor Sinterklaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13212-hartige-letter-voor-sinterklaas)
-
Savory muffins with seaweed
We recenseerden eerder deze week het kookboek Groente uit Zee. Vandaag geven we uit heerlijk recept voor hartig gebak uit dit boek. Zeewier is ook heerlijk in muffins, vooral in hartige muffins. Serveer deze umami-heerlijkheden bij een speciaal ontbijt, als snack of bij de maaltijd in plaats van brood.
Source: Savory muffins with seaweed (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13207-savory-muffins-with-seaweed)
-
Shepherd's pie voor David Bowie
David Bowie is niet meer. Op 10 januari van dit jaar is hij overleden. Bij Vegatopia eren we hem op onze manier met één van zijn favoriete gerechten: shepherd's pie. Deze ovenschotel stond ook op het menu van een door hemzelf geopend David Bowie Café in Tokio, dat door zijn Japanse platenlabel was opgezet ter gelegenheid van de lancering van het album The Next Day. Net zoals de versie van Bowie bevat de onze kidneybonen en veel kaas. Natuurlijk geven we er zelf ook nog een creatieve draai aan.
Source: Shepherd's pie voor David Bowie (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13254-shepherd-s-pie-voor-david-bowie)
-
Gevulde 'roosjes' met hartige vulling
Deze hartige hapjes zien er prachtig uit, zijn niet moeilijk te maken, helemaal plantaardig en gewoon erg lekker. Door het deeg op een bepaalde manier rond de vulling te vouwen lijken deze hapjes net gevulde roosjes. De hartige vulling heeft een Italiaans tintje en de rooktofu blijkt een waardige vervanger van salami in dit recept. Natuurlijk valt er volop te variëren met de vulling, voeg bijvoorbeeld eens wat Italiaanse kaas (bijvoorbeeld Pecorino of Taleggio) toe voor een vegetarische variant.
Source: Gevulde 'roosjes' met hartige vulling (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13353-gevulde-roosjes-met-hartige-vulling)
-
Platte preitaart met brie
Van prei wordt eenieder blij. Behalve dan mijn vriendin Mariëlle, die de preien uit haar groentetas bij voorkeur in een vaas neerzet ter decoratie. Daar snap ik niks van. Ik bestel juist extra prei bij diezelfde leverancier van groentetassen. Misschien toch eens kijken of ik mijn raapstelen kan ruilen voor haar preien. In plaats van brie mag je hier ook camembert nemen, of harde geitenkaas, of zachte geitenkaas, koekaas, kruidenroomkaas, ... Enfin, je snapt het, ik ben niet zo streng.
Source: Platte preitaart met brie (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13465-platte-preitaart-met-brie)
-
Van prei wordt eenieder blij. Behalve dan mijn vriendin Mariëlle, die de preien uit haar groentetas bij voorkeur in een vaas neerzet ter decoratie. Daar snap ik niks van.
Nou ja, hier wil ik Mariëlle toch wel even bijstaan. Zo extreem denk ik dan misschien niet over prei, wel beschouw ik prei als een soort veredelde ui. Van zichzelf heeft het vooral een weeïg smaakje waar ik weinig van moet hebben. Prima bruikbaar als ingrediënt, dat wel, maar niet als hoofdbestanddeel.
-
Ik vind prei heerlijk; inderdaad een subtielere vorm van ui en voor een gerecht als dit lijkt het me heel geschikt. Ik ga het deze week maken denk ik zo :)
-
Hartig monkey bread met pesto en olijven
Monkey bread is een populair zoet brood uit Amerika, vaak gemaakt met karamel of kaneel. De bedoeling is dat je steeds een stukje van het brood afplukt, het is daarom een leuk baksel om met een groep te delen. Deze variant is hartig, met pesto en olijven. Heerlijk voor bij de soep of een lekkere pasta bijvoorbeeld. Maar ook als borrelhapje is hij heel geschikt, met of zonder smeersels. Gebruik vegan pesto voor een volledig plantaardig brood.
Source: Hartig monkey bread met pesto en olijven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13497-hartig-monkey-bread-met-pesto-en-olijven)
-
Hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta
Deze taartjes zijn gemaakt met een wel heel bijzondere bodem: rösti van aardpeer. Ik kwam op het idee omdat ik al meer dan een week een bak aardperen in de koelkast had staan, bedoeld voor soep. Omdat ik niet zo heel veel zin had in soep, wilde ik er gewone rösti van maken, maar bedacht dat het ook een prima bodem voor een hartige taart zou kunnen zijn. Dat bleek een subliem idee. Het is echt heerlijk in combinatie met de vulling van zoete aardappel, portobello, bosui, tijm en ricotta.
Source: Hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13512-hartige-taartjes-met-aardpeer-roesti-zoete-aardappel-portobello-en-ricotta)
-
Quiche met bietjes, kwark en feta
Eigenlijk is deze quiche niet echt een quiche, maar meer een hartige broodtaart. Hij is namelijk gemaakt met brooddeeg en is daarom wat lichter dan een normale quiche. Ook is de vulling niet met room gemaakt, maar met magere kwark. Een quiche met magere kwark en zonder boter, is dat niet veel te gezond? Misschien wel, maar hij is vooral erg lekker, vol met sappige bietjes en zoutige feta.
Source: Quiche met bietjes, kwark en feta (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13521-quiche-met-bietjes-kwark-en-feta)
-
Hij staat nu in de oven, ben benieuwd!
-
Hij staat nu in de oven, ben benieuwd!
Hij was erg geslaagd!
-
Quiche zonder deeg: gegratineerde witlof met peer
Eigenlijk bereid je in dit recept een quiche, maar laat je het deeg buiten beschouwing. Dat is niet saai, maar gewoon anders. De vulling die je over de groenten heengiet, lijkt op een quichevulling, vandaar.
Source: Quiche zonder deeg: gegratineerde witlof met peer (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13642-gegratineerde-witlof-met-peer)
-
Wellington met zoete aardappelen, oesterzwammen en rodewijnsaus
Ik maakte een vegetarische variant op 'Beef Wellington', een gerecht vernoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Oorspronkelijk is dit een gerecht van vleessoorten en gehakte paddenstoelen met kruiden (duxelles) in een bladerdeegjasje. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht niet kan weglopen en de duxelles geven smaak af aan het vlees. De paddenstoelen en kruiden zijn niet bedoeld om te eten; wanneer ze hun taak hebben volbracht, worden ze verwijderd, aldus het originele recept. Maar dat is natuurlijk zonde en bovendien zijn het de hoofdbestanddelen van deze vegetarische 'Wellington'. Wat mij betreft verdient deze versie beslist de voorkeur.
Source: Wellington met zoete aardappelen, oesterzwammen en rodewijnsaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13675-wellington-met-zoete-aardappelen-oesterzwammen-en-rodewijnsaus)
-
Ha, dit lijkt me lekker! Dank voor het recept.
-
Klinkt goed! Gaat deze week op het menu!
-
Oudbrood-quiche
Eerder deze week besprak Ellen het boek Lekker koken met restjes van Daisy Scholte. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek met eten dat vaak wordt weggegooid: oud brood en groenten. Dat is dus helemaal niet nodig; je maakt er in een handomdraai een heerlijke quiche van. Leef je uit en word een echte kliekjeskoning(in)!
Source: Oudbrood-quiche (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13692-oudbrood-quiche)
-
Mini-quiches voor de Paasbrunch
Bij een brunch of afternoon tea passen leuke, kleine hapjes. Deze vrolijke, kleine quiches zijn makkelijk van tevoren te maken. De groenten zijn in slierten in de quiches gedrapeerd, zodat ze er ook nog een beetje bijzonder uitzien.
Source: Mini-quiches voor de Paasbrunch (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13685-mini-quiches-voor-de-paasbrunch)
-
Tulband van saffraanrisotto, saus van bospeen, doperwten en groene aspergelinten
Deze week publiceren we elke dag een gang uit het bijzondere, uitgebreide Paasmenu van Hedwig. Stuk voor stuk bijzondere gerechten die het lentegevoel oproepen. Je kunt tijdens Pasen het complete menu serveren of deze week, of op een willekeurig ander 'lentemoment', jezelf en anderen verwennen. Vandaag de derde gang: tulband van saffraanrisotto, saus van bospeen, doperwten en groene aspergelinten.
Source: Tulband van saffraanrisotto, saus van bospeen, doperwten en groene aspergelinten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13698-tulband-van-saffraanrisotto-saus-van-bospeen-doperwten-en-groene-aspergelinten)
-
Luxe aspergetaart voor zuinige moeders
,,Kan je iets maken voor Moederdag?’’, vroeg de Vegatopia-redacteur. Natuurlijk kan ik dat, al wordt dit al de tweede Moederdag zonder haar. Even slikken dus, en dan gauw iets bedenken wat ze heerlijk zou vinden. Asperges waren vroeger het toppunt van luxe, wij moesten wachten tot een oom met Limburg-connecties ze meenam. Zo houd je iets wel exclusief! Nu koop ik ze hier in de streek, in het seizoen liefst elke week. Omdat dat begrotelijk wordt, en mijn moeder ook van de zuinige was, nam ik voor deze taart de koppen: 5 euro per kilo en in een mooie langwerpige taartvorm moet je ze anders toch bijsnijden. (Omdat mijn moeder niks weggooide maak ik de volgende dag ook nog soep van het kookvocht, met een verkruimeld eitje en peterselie erop)
Source: Luxe aspergetaart voor zuinige moeders (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13719-luxe-aspergetaart-voor-zuinige-moeders)
-
Groentepakketjes
Iedereen heeft er wel één: een muffinblik. Maar daarin kan je veel meer maken dan alleen muffins of cupcakes. Vandaag maakte ik deze groentepakketjes in mijn muffinblik en dat lukte verrassend goed. Leuk als lunchgerechtje met een goedgevulde salade erbij, of als bijgerechtje bij een uitgebreider diner.
Source: Groentepakketjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13734-groentepakketjes)
-
Hedwig test Hofweb & hartige aspergetaart met gerookte tofu
Hofweb is een biologische webwinkel waarin biologische boeren hun verse producten zoals fruit, groente, brood, melk en kaas vrijwel direct van de boer aanbieden aan de consument. In samenwerking met inmiddels zo'n 45 biologische boeren, is het niet moeilijk om de lat van dagelijks vers hoog te houden. Daarnaast is er een overzichtelijke en uitgebreide natuurwinkel/ supermarkt-assortiment. Voor de dagelijkse inspiratie verrassen zij je wekelijks met nieuwe lekkere recepten gemaakt van de mooiste producten van het seizoen. Namens Vegatopia mocht ik een aantal van deze 'direct van de boer' geteelde producten testen, zo ook uit hun natuurwinkel-assortiment.
Source: Hedwig test Hofweb & hartige aspergetaart met gerookte tofu (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13751-hedwig-test-hofweb-hartige-aspergetaart-met-gerookte-tofu)
-
Burek sa sirom
Wie in het voormalige Joegoslavië op vakantie gaat, geniet niet alleen van de prachtige natuur, maar zeer waarschijnlijk ook van burek. Burek is een traditioneel deeggerecht, dat net zoals veel andere populaire traditionele gerechten uit deze regio vele verschijningsvormen kent. Meestal is burek gevuld met vlees, kaas, spinazie of een mengsel van aardappel met ui en heeft -afhankelijk van het land- de vorm van een opgekrulde rol of een rond laagjesdeeg. Het deeg kun je zelf maken, maar is als yufkadeeg ook gewoon kant-en-klaar te koop in een Turkse winkel of internationale supermarkt. In dit recept kiezen we voor kant-en-klaar deeg, waarmee we de laagjesvariant met kaas maken: burek sa sirom. In Bosnië zal je eerder naam sirnica tegenkomen, maar het blijft hetzelfde gerecht.
Source: Burek sa sirom (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13803-burek-sa-sirum)
-
Ik haal deze draad maar weer even omhoog na de tip van Selly. Vond ook nog een paar linkjes met leuke ideetjes voor de pie maker:
Fritattas en spinazie-ricottataartjes: https://www.theannoyedthyroid.com/2019/04/29/5-things-to-make-in-the-kmart-pie-maker-that-arent-pies/# (https://www.theannoyedthyroid.com/2019/04/29/5-things-to-make-in-the-kmart-pie-maker-that-arent-pies/#)
Mini quiches en pizzaatjes: https://www.bestrecipes.com.au/budget/galleries/foods-make-kmart-pie-maker/lp18hwdk?page=15 (https://www.bestrecipes.com.au/budget/galleries/foods-make-kmart-pie-maker/lp18hwdk?page=15)
Hashbrowns, courgettemuffins, cauliflower-cheesecups https://www.taste.com.au/recipes/collections/pie-maker-recipes
(https://www.taste.com.au/recipes/collections/pie-maker-recipes)
Sam, hoe maak jij die aardappeltortilla precies? Gekookte aardappel mengen met ei en dan er zo in?
-
Half uitje fruiten tot glazig, dan 1 middelgrote of twee kleine gare aardappels, peper, zout en andere kruiden erbij en even doorscheppen en af laten koelen. Ei loskloppen en eventueel wat geraspte kaas erdoor mengen. Aardappel/ui mengsel mengen met het ei, eventueel nog wat halve cherry tomaatjes erdoor. Dan in de pie maker in 12 minuten gaar bakken. Je kunt eventueel de laatste twee minuten bovenop nog een plak tomaat en kaas meebakken.
-
Dank je! Hij is vandaag bezorgd, dus de tortilla staat vanavond op het menu :)
-
:D Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
-
Perfect gelukt! Wat een handig ding.
-
:D