Kleine partij zachte rauwmelkse Franse geitenkaas uit de handel gehaald
18 juli 2005
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft uit voorzorg een kleine partij zachte rauwmelkse Franse geitenkaas uit de handel gehaald. Mogelijk hebben mensen in Zweden en Zwitserland een voedselinfectie opgelopen als gevolg van salmonella-bacteriën in deze kaas.
Het gaat om een kleine partij kaas, die vooral via delicatessenzaken werd aangeboden:
• ‘Le petit fiance des pyrenees chevre fermier des pyrenees’, de 350-grams verpakking met een houdbaarheidsdatum t/m 15-08-2005 en
• ‘Le cabri ariegeois chevre fermier des pyrenees’, de 400-grams verpakking met een houdbaarheidsdatum t/m 14-08-2005.
Het is mogelijk dat er al wat van deze kaas verkocht is. De VWA adviseert de kaas niet te eten en - ook bij twijfel - terug te brengen naar de winkel.
Salmonella en listeria
Rauwmelkse kaas wordt gemaakt van melk die geen bacteriedodende behandeling heeft ondergaan. In zachte kazen kan dat risico geven op uitgroei van bacteriën, zoals salmonella, maar ook listeria.
Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel jaarlijks ongeveer vijftigduizend ziektegevallen veroorzaakt. Een voedselvergiftiging door salmonella uit zich door diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven.
Een besmetting met listeria veroorzaakt ook een voedselvergiftiging. De gevolgen van een voedselvergiftiging door listeria kunnen zeer ernstig zijn, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus. Om die reden wordt zwangere vrouwen afgeraden rauwmelkse zachte kaas te eten.