Hiziki, dank voor de link, maar het was niet wat ik bedoelde, wel een hoop andere interessante dingen, zal 'm bij favorieten zetten.
Hoi Georgientje, ik geloof dat nog niemand welkom heeft gezegd, bij deze;
Welkom! Je kunt jezelf eventueel voorstellen in café. (of je achternaam Verbaan is...
)
Ik heb dus wel de organisatie gevonden die Georgientje in haar eerste post noemde, maar op hun website geen referentie aan/naar een dergelijk onderzoek danwel aanbeveling(ik moet zeggen dat ik nog niet superhard gezocht heb
).
Nu twijfel ik er niet aan dat het goed is om groenten te eten, maar ik zou wel graag de bron hiervan zien.
Dienen
álle kleuren tíjdens
één maaltijd gegeten te worden?
Zou de "gezonde factor" liggen in de kleuren (nee), de combinatie van kleuren (nee), de voedingsstoffen die kunnen worden aangetroffen bij die kleuren groente (misschien) of de bulk(vitamines, vezels) die je moet eten aan groente om "5 kleuren" binnen te krijgen (waarschijnlijk)?
Beta-caroteen is een voorstadium van vitamine A en zorgt idd voor de oranje kleur van worteltjes. Je lichaam zet het
naar behoefte om in vitamine A en je kunt er itt de échte vitamine niet te veel van binnen krijgen. Een reden waarom zwangere vrouwen wordt afgeraden om lever te eten (yuck!) en op te letten met multi-vitamines.
Lycopene (sp?) zou zijn goed tegen bepaalde soorten kankers. Het zit oa in tomaten en kleurt die rood. Alhoewel je volgens sommige onderzoeken beter ketchup dan rauwe tomaat zou moeten eten om het te kunnen verwerken.
Vele andere groenten zijn ook rood/geel/oranje/wit/blauw of pimpelpaars met een geel randje gekleurd, ware het niet dat we dat niet
zien[/] door de aanwezigheid van chlorofyl, een stofje mede verantwoordelijk voor het leven zoals wij dat kennen en dat bladeren groen kleurt. Ik weet niet wat het met ons zou moeten doen. Hmm.
Ik denk dus dat variatie goed is, dat dát niet hoeft binnen één maaltijd en dat het niet de kleuren an sich zijn, maar dat het slechts een richtlijn is om naar te eten.