Vanmorgen op de trein zag ik de verontrustende titel al op de krant het Nieuwsblad (die de mevrouw tegenover me aan het lezen was) dus ff opgezocht online. Artikel is minder negatief, maar er zijn toch mensen die enkel titels lezen dus ik vind het toch een ongelukkige titel.
,,Vegetarisch eten schaadt uw kinderen''
Amerikaanse studie slaat alarm
,,Kinderen vegetarisch opvoeden, is ronduit onethisch", zegt de Amerikaanse professor Lindsay Allen van de Universiteit van Californië. Een vegetarisch dieet heeft een ronduit negatief effect op de ontwikkeling van kinderen. Inge Coene, voedingsdeskundige van het Vlaams Voedingsinformatiecentrum (NICE), nuanceert.
Professor Lindsay Allen kwam tot haar alarmerend besluit na een merkwaardig experiment in Kenia, waar kinderen bij gebrek aan beter op een eenzijdig vegetarisch dieet leven. Allen deelde een groep kinderen van ongeveer 7 jaar onder in vier groepen. Eén groep kreeg dagelijks een supplement van 200 gram vlees. De tweede en derde groep kregen hetzelfde aantal extra calorieën, maar dan onder de vorm van melk en olie. De vierde groep moest het doen met het dagelijkse rantsoen maïs en bonen. De kinderen die vlees te eten kregen, wogen na twee jaar gemiddeld een halve kilogram meer dan hun leeftijdsgenootjes in de vegetarische groep. Ze waren ook gespierder, en veel actiever dan hun leeftijdsgenootjes. Ze speelden meer, waren spraakzamer en scoorden beduidend beter bij intelligentietests.
Volgens Allen komt dat door het feit dat vlees levensnoodzakelijke elementen bevat als zink, calcium, ijzer, vitamines B12 en A. Wie vegetarisch eet, mist die elementen. Dat is negatief voor de ontwikkeling van de kinderen.
Inge Coene van het Vlaamse Voedingsinformatiecentrum zegt dat gezond vegetarisch eten kan, ook voor kinderen. Zeker de variant die ook het drinken van melk toestaat. ,,Vegetarisch eten is veel meer dan vleesproducten laten en alleen aardappeltjes en groentjes eten. Men moet erop letten dat men vervangingsproducten eet, zoals peulvruchten, noten en zaden, groene groenten en fruit, volkorenbrood enzoverder. In melk zit dan weer het broodnodige calcium voor de kinderen. Trouwens, bij élke maaltijd hoort een portie groenten en fruit. Dat bevordert de ijzeropname."
Uiteraard zijn kinderen zeer gevoelig aan voedingstekorten'', zegt Coene. ,,Wie vlees zomaar weglaat uit de voeding zonder het correct te vervangen, mist essentiële voedingsstoffen. Dat kan een negatieve weerslag hebben op de ontwikkeling''.
Vette vegetarische hamburger
In haar studie richt professor Allen haar pijlen vooral op veganisten, die hun kinderen ook zuivelproducten en eieren ontzeggen. Onaanvaardbaar vindt ze dat.
Ook hier nuanceert Inge Coene. ,,Wie veganistisch eet, zowel kinderen als volwassenen, heeft voedingssupplementen nodig: vitamine- en mineralenpilletjes en producten zoals sojadrankjes verrijkt met calcium en B-vitamines. Omgekeerd is dan weer al het kant-en-klare eten dat als vegetarisch wordt voorgesteld niet altijd gezond. In een zogezegde vegetarische hamburger zit soms evenveel vet als een gewone hamburger.''
Gevarieerd en evenwichtig eten is de boodschap, besluit Coene, zowel voor mensen die nog vlees en vis eten als voor vegetariërs. ,,Pas dan worden de mogelijke positieve effecten van een goede voeding, vegetarisch of niet, duidelijk: minder kans op zwaarlijvigheid, kanker en hart- en vaatziekten.''