quote van Daniëlle:Weet je toevallig ook hoe het zit met de vitamine B in de verschillende zetmeelproducten?
Allereerst, noem mij maar Willem hoor, dat is wat korter en komt wat minder formumachtig over.
Komt ie: Het complex van de B-groep is wateroplosbaar, kan niet in het lichaam worden opgeslagen, daarom geen giftige opeenhoping mogelijk en moet eigenlijk elke dag in het eten aanwezig zijn. De hoeveelheden hieronder telkens per 100 gram tenzij anders aangegeven
B1 (Thiamine) 0,8 - 1,6 mg per dag nodig (aanbevolen) DAH
tarwemeel 0,66,
rijstzemelen (25 gram) 0,56
rijstslijpsel (25 gram) 0,48
tarwekiemen (25 gram) 0,44
gierst (25 gram) 0,42
tarwekorrels (35 gram) 0,38
gerst (25 gram) 0,33
roggekorrels (35 gram) 0,31
havermeel 0,19
bruine rijst 0,18
sesamzaad twee eetlepels 0,18
volkorenbrood 2 plakken 0,15
andere producten
biergist en voedingsgist per eetlepel 1,2
doperwten 0,45
sojabonen 0,38
limabonen -,31
witte bonen 0,27
spinazie 0,25
sinaasappel 0,24
avocado halve middelgrote 0,23
broccoli 0,16
B2 Ribolflavine DAH 1,1 tot 2,3
Naast (heel) veel in melkproducten en biergist zit er aardig wat in champignons, asperges, spinazie, spruiten en spliterwten.
In zetmeel veel minder maar:
amandelmeel (25 gram) 0,26
gierst (25 gram) 0,22
tarwekiemen (25 gram) 0,20
Niacine 13 - 18 mg DAH
in tofu zit heel veel, dus ook in andere sojaproducten in 100 gram zit 14,1 mg
Daarnaast in veel peulvruchten in zetmeel:
rijstslijpsel (25 gram) 8,5
tarwekorrels, boekweit, havermeel, pinda's allemaal ongeveer 4,4 per 25 gram
Ook in champignons, spinazie en aaardappel, gierst, spruiten, broccoli ongevee 3,0 per 100 gram
Vitamine B6 (in verschillende onderdelen uit te splitsen, maar voor het gemak maar even niet)
DAH 20 mg
Veel in soja en ander peulvruchten
In zetmeel:
rijstzemelen, rijstslijpsel, boekwet, volkoren tarwe, aardappel, roggemeel, aflopend van 0,8 naar 0,4 per 100 gram. Daarnaast in de al genoemde artikelen bij de B1 en B2 en Niacine.
B12 staat wel in een aparte draad hoe belangrijk dat is en dat het alleen van nature in dierlijke producten voorkomt.
Dan is er nog foliumzuur, maar dat komt in zo veel producten voor dat je dat haast niet kunt mislopen bij gevarieerde voeding. Wel belangrijk omdat bij tekorten hetzelfde gebeurt als bij B12. Foliumzuur heb je bij zwangerschappen veel nodig, maar zoals gezegd: eet gevarieerd.