Erwtenburger moet sojavlees vervangen
Onderzoekers van Wageningen Universiteit zin er na vijf jaar studie in geslaagd een alternatief te ontwikkelen voor kunstvlees gemaakt van soja. Erwten bleken uiteindelijk een lekkere en sappige vleesvervanger op te leveren. Soja groeit niet in Nederland en is dus niet duurzaam.
Volgens de onderzoeksleider, professor Tiny van Boekel, had het team ook kunnen kiezen voor lupine of koolzaad. "De keuze voor erwt is arbitrair". De erwtenburger wordt gemaakt door de eiwitbolletjes van de erwt te verhitten, waardoor een gel ontstaat. Deze stof vormt de grondstof voor de nieuwe vleesvervanger.
Volgens Van Boekel is het niet de bedoeling vlees helemaal te vervangen. "Het onderzoek is gericht op vleesverminderaars, dus mensen die naast vlees af en toe wel eens wat anders op hun bord willen." Hij wijst eropdatr steeds meer landbouwgrond nodig is om voedingsgewassen te verbouwen voor dieren die daarna gegeten worden. Er is maar een oplossing": "We moeten in plaats van vlees het plantaardige eiwit gaan eten dat we nu aan ons vee voeren."