Vegatopia Forum

Borrelhapjes, tapas, fingerfood, snacks, dips, etc

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Toby

Borrelhapjes, tapas, fingerfood, snacks, dips, etc
« Gepost op: 07 maart 2003, 15:26:43 »
Ik wil graag meer variatie in veganistische borrelhapjes.
Deze ken ik al en maak ik soms:

- minitomaatjes gevuld met tartex afgewerkt met een snufje kruidenzout en klein beetje peterselie
- bleekselder met sojayoghert/knoflook/pijnboompitjes/bieslook saus
- toastjes humous met paprikapoeder en bieslook
- falaffelballetjes met diverse sausjes
- notengehaktballetjes met chutneys
- guacamole met tortillachips
- bitterballen geserveerd met mosterd
- zelfgemaakte kruidenboter op stokbroodje
- koude pastasalade
- olijven/uienbroodjes
- tapenade (wordt gemaakt voor mij ;) iets van pistachenootjes, knoflook, olijven en gedroogde tomaatjes :P
- kleine ragoutbakjes met champignons/rooktahoe
- veganistische huzarenslaatje met veganaise ipv mayonaise
- aardappelsalade
« Laatst bewerkt op: 28 mei 2003, 12:31:26 door bart »

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #1 Gepost op: 07 maart 2003, 15:57:36 »
We hadden ooit maar liefst vier verschillende draden erover, en het lijkt erop dat ze allemaal zijn weggewerkt naar hogere regionen van Vegatopia.  Bij de voorgerechten in Jan's keuken staan er een hoop. Niet allemaal vegan, maar makkelijk te veganiseren.

Bijvoorbeeld: de aardappelpaddestoelen, de zoete-aardappelbolletjes en de onion Bhaji's (wel vegan, al staat er geen sterretje bij)

Naast de hogere regionen heeft Vegatopia ook haar moeilijk te vinden krochten. Daar is natuurlijk wel goud te vinden, van onze eigen gebruikers. De voorgerechten die wij samenstelden voor Het Grote Vegatopia Feest  staan hier en zijn stuk voor stuk aanraders.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #2 Gepost op: 16 maart 2003, 19:25:57 »
- zelfgemaakte kruidenboter op stokbroodje
doe je dat met margarine? en wordt dat wel lekker dan? 't is toch geen echte boter denk ik dan...
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #3 Gepost op: 16 maart 2003, 19:42:36 »
Hartig:

Nog een tapenade:
Zongedroogde tomaatje, zwarte olijven, knoflook, peper en olijfolie in blender fijnmalen. evt pijnboompitjes erdoor.
Serveren met toastjes in verschillende smaken.

Mini-pizzaatjes (Pizzette)

Hartige taart






Zoet:

Stukjes fruit (ananas, perzik, abrikoos...) overgieten met likeur en evt wat suiker en nootjes. Gasbrander eroverheen of onder de grill.

Abrikoos-Amandel Chocolade Balletjes
Crepes gevuld met appel (maak er een miniversie van!
Dadel-Notenpudding
Walnoot Halvah
Gekruide Pecannnootjes
Appelstrudel
Castagnaccio


Offline Sæna

  • ***
  • 294
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #4 Gepost op: 16 maart 2003, 19:57:13 »
Zon(half)gedroogde tomaatjes (in plastic rechthoekig bakje bij de Turk/Marokkaan heel veel tomaatjes voor 4,5 euro te koop), even marineren in olijfolie, en knoflook uit de pers. In basilicumblaadje (grote variant) rollen aan een prikkertje. Simpel, maar erg lekker.
« Laatst bewerkt op: 17 maart 2003, 23:00:09 door Saena »

Offline Sven

  • *****
  • 3.946
  • Geslacht: Man
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #5 Gepost op: 17 maart 2003, 16:50:51 »
- zelfgemaakte kruidenboter op stokbroodje
doe je dat met margarine? en wordt dat wel lekker dan? 't is toch geen echte boter denk ik dan...

Met margarine gaat het prima. Wel margarina van goede kwaliteit nemen. In Finland maken ze kruidenboter doorgaans met margarine. Het is zachter van smaak en minder vettig.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:veganistische borrelhapjes
« Reactie #6 Gepost op: 12 april 2003, 19:14:03 »
Uit Veronica-magazine 15-2003.

Recept van Ali Ballout van restaurant Nomads in Amsterdam.




1 pak Rice Toast Lente-Ui
5 rode paprika’s
olijfolie
80 gr geschaafde amandelen
80 gr paneermeel
½ eetlepel sambal
½ eetlepel kappertjes
½ bos peterselie
snufje zout
verse bieslook

Wrijf de paprika’s in met olijfolie en rooster ze 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 C).
Laat de paprika’s afkoelen en verwijder schil en pitjes.
Pureer de paprika’s met de andere ingredienten grof in de keukenmachine.
Smeer de puree op toastjes en garneer ze met bieslook.


Lekker met een mix van Amaretto (30ml), Oranjebitter (10ml), Cointreau (10ml), sap van een halve sinaasappel en geschaafd ijs in een glas.
Roeren, niet shaken.



Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Borrelhapjes
« Reactie #7 Gepost op: 22 april 2003, 10:17:05 »
Een recept van Alexis:

Lekker hapje gegeten op paasmaaltijd.
Frans stokbrood in sneetjes snijden, bestrijken met flink wat olijfolie. Insmeren met een knoflookteentje. Een tomaat in twee snijden en er de sneetjes mee insmeren.
Twee à drie minuutjes in den oven.
Heerlijk  
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Borrelhapjes
« Reactie #8 Gepost op: 24 april 2003, 16:32:27 »
net geprobeerd, een soort van onion bhajias:

hak een ui fijn, gooi er besan (kikkererwtenmeel) bij en wat water tot het een prutje (beetje pindakaasdikte) wordt waar de uien niet in verdwijnen, beetje komijn, chili, zout en bicarbonaat en dan frituren in olie.

jummie!
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

willem1940

Re:Borrelhapjes
« Reactie #9 Gepost op: 24 april 2003, 23:24:18 »
In een Belgisch café meegemaakt & gehapt:

heel kleine rauwe witlof-blaadjes gevuld met sausjes (ook pindakaas/pindasaus) als hapje bij bier.

Offline Nick

  • ****
  • 578
Buideltjes van filodeeg
« Reactie #10 Gepost op: 28 april 2003, 20:27:20 »
Hoe zorg je er voor dat buideltjes van filodeeg niet scheuren?
« Laatst bewerkt op: 28 april 2003, 21:10:31 door Sander »
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:buideltjes
« Reactie #11 Gepost op: 28 april 2003, 20:45:31 »
Meer lagen filodeeg of minder vulling? :)

Offline Nick

  • ****
  • 578
Re:Buideltjes van filodeeg
« Reactie #12 Gepost op: 28 april 2003, 21:29:48 »
Naar het schijnt mag de vulling niet (te) warm hebben maar aan de andere kant mag het buideltje ook niet te lang in de oven.  :-\
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

femke

Re:Buideltjes van filodeeg
« Reactie #13 Gepost op: 29 april 2003, 00:19:15 »
Ik denk dat het ook al helpt als het filodeeg voordat je er pakketjes van maakt, niet teveel uitdroogt. Dan gaan ze namelijk al een beetje scheuren als je er wat in doet. Als je ze uit de verpakking haalt, leg dan over de plakjes die je niet direct gebruikt een nat gemaakte theedoek.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Buideltjes van filodeeg
« Reactie #14 Gepost op: 02 mei 2003, 22:38:53 »
Twee laagjes filodeeg gebruiken, en ertussen geschaafde amandelen doen. Ik vond het een idioot idee, maar laatst deed iemand het, en het werkte wel.
,,,,فلافل

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Borrelhapjes
« Reactie #15 Gepost op: 28 mei 2003, 12:30:59 »
Femke schreef in een draad die over een seconde niet meer zal bestaan:

Ehm... tapas, daar gaat ´ie dan:

*wat erg lekker is, is dunne sneetjes stokbrood grillen, en er dan pesto, wat reepjes zongedroogde tomaat en wat geschaafde parmezaanse kaas op te doen.

*die champignons, tja ik doe altijd maar wat en dat lukt altijd wel. Gewoon bakken in de pan en allerlei kruiden en wat bouillon toevoegen en even laten pruttelen (evt ze eerst in die kruiden marineren).

* gebakken aardappeltjes met cajunkruiden en bieslook, geserveerd met aioli=knoflookmayo.

Recept voor aioli uit het grote vegetarische kookboek (koneman): doe twee eierdooiers in en middelgrote kom, voeg drie grote teentjes knoflook toe en 2 tl citroensap, in 30 sec. luchtig en romig kloppen. Al kloppend de 2,5 dl olijfolie toevoegen met een theelepel tegelijk. Dan nog 2 tl citroensap en zout en witte peper.

*gegrilde stokbroodjes met blauwe kaas

*patatas bravas, gebakken aardappeltjes met ui, knoflook, een paar scheuten tomato frito en scherpe kruiden.

*geitenkaasjes in bladerdeeg met thijm en honing

*of tomatenbruschettas, zie hier: http://www.deliaonline.com/recipes/r_0000001427.asp
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline dorinka

  • ****
  • 741
  • Geslacht: Vrouw
Re:Borrelhapjes, tapas, fingerfood etc
« Reactie #16 Gepost op: 23 juni 2003, 22:22:58 »
voor kruidenmargarine smelt ik het op een zacht pitje, pers er knoflook boven uit en gooi er thijm doorheen. smaakt prima. ik zou niet weten wat voor kruiden er nog meer doorheen zouden kunnen.
Zo.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Borrelhapjes, tapas, fingerfood etc
« Reactie #17 Gepost op: 24 juni 2003, 08:35:21 »
Als je bedoelt kruidenboter met margarine: knoflook, peterselie, bieslook.... zo maak ik het altijd

Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Re:Borrelhapjes, tapas, fingerfood etc
« Reactie #18 Gepost op: 24 juni 2003, 12:35:26 »
Als je bedoelt kruidenboter met margarine: knoflook, peterselie, bieslook.... zo maak ik het altijd

Als je de kruidenboter bij een Italiaans gerecht eet, kun je er (naast look, peterselie, bieslook) ook nog paprikapoeder, oregano en basilicum bijdoen, en eventueel nog dun gesneden olijfringetjes.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Borrelhapjes, tapas, fingerfood etc
« Reactie #19 Gepost op: 24 juni 2003, 12:46:19 »
Don't make me hungry, ik moet nu naar werk :)