Vegatopia Forum

Dadels

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Dadels
« Gepost op: 29 december 2004, 22:44:07 »
Dadels vullen met roomkaas is volgens sommigen not done.  Maar stel nou dat je zo'n bakje hebt liggen? Christiaan somde het probleem op:

Citaat
Die zaten in een kerstpakket, dus dat telt eigenlijk niet mee.
De dadels zaten in een kerstpakket. Ze waren nog niet gevuld.

"Maar ja, wat moet je er anders mee"
« Laatst bewerkt op: 29 december 2004, 22:52:20 door Christiaan »
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Dadels
« Reactie #1 Gepost op: 29 december 2004, 22:45:48 »
Bij de thee...

Maar dat is geen koken, dus...

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Dadels
« Reactie #2 Gepost op: 29 december 2004, 22:49:05 »
gevulde druivenbladeren:

ingredienten
300 gr ricotta
60 gram gemalen amandelen
25 gr dadels zonder pit, fijngehakt
25 gr amandelschaafsel, geroosterd
12-16 druivenbladeren

recept
klop de ricotta los in een kom, en doe alle amandelen en de dadels erbij

laat de druivenbladeren in water weken en laat ze dan uitlekken
leg ze op een werkblad en schep er wat kaas-spul op, vouw dde bladeren dan dicht en doe er aluminiumfolie omheen (je kunt ze ook per twee verpakken)

8-10 minuten grillen, 1 keer omdraaien
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Dadels
« Reactie #3 Gepost op: 29 december 2004, 22:50:02 »
Kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:

Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Dadels
« Reactie #4 Gepost op: 29 december 2004, 22:51:10 »
Maar dat is geen koken, dus...

Inderdaad. Brood, koffie, hummus en dadels. Geniaal, en ik zou het elke ochtend doen als ik niet hyper werd van koffie.

Je kan er een taartbodem van maken met biscuitjes. Chutney met tomaten. En je kan ze in boter of olie bakken met amandelen en rozijnen en dan door rijst roeren met rozenwater.

En daar houdt mijn ervaring met dadels op.
« Laatst bewerkt op: 29 december 2004, 22:51:59 door Christiaan »
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #5 Gepost op: 29 december 2004, 23:13:07 »
- Walnoot-dadelcake
- door de curry heen
- door salade met bv wortel
- fijnhakken, balletjes vormen en door gesmolten chocolade halen
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.233
Re:Dadels
« Reactie #6 Gepost op: 29 december 2004, 23:56:37 »
'k Heb laatst nog een currytje gemaakt van dadels, rozijnen, amandelen en cashewnoten. Vanavond het laatste restje ervan gegeten. :yummie:
Ik wil vega bananenschuimpjes.

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #7 Gepost op: 30 december 2004, 07:10:47 »
- Walnoot-dadelcake

O ja, da's wel erg jummie. Ik heb een keer een plakje gehad van een Nijmeegse biologische bakker die een euro of 8 durft te vragen voor zo'n cakeje... Maar toen was het wel alsof er een engeltje...
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Kiwi

Re:Dadels
« Reactie #8 Gepost op: 30 december 2004, 10:23:20 »
Behalve een recept voor dadelbrood:

Citaat
Ingrediënten:
150 gr bloem
100 gr suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels Grand Marnier
3 eieren
300 gr gemengde noten (gepeld)
50 gr gekonfijte vruchten
50 gr rozijnen
250 gr dadels
boter om het bakblik in te vetten.

Bereidingswijze:
Was de rozijnen en laat de uitgelekte rozijnen een half uurtje trekken in de Grand Marnier. Hak de noten vrij grof. Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker schuimig totdat er een wat dikkere saus ontstaat. Spatel hier de bloem luchtig doorheen. Voeg de ontpitte en fijngesneden dadels, de gehakte noten, gekonfijte vruchten en de rozijnen toe. Meng alles totdat een glad beslag ontstaat en schep dit in een beboterd bakblik. Verwarm de over voor op 175°C en laat het dadelbrood in ongeveer een uur en een kwartier bakken. Mocht het brood teveel kleur krijgen, kunt u het afdekken met wat aluminiumfolie. Het brood is gaar als bij het prikken in het brood geen deeg blijft kleven.

Heb ik ook nog een recept voor (winter)posteleinsalade met dadels en geitenkaas:

Citaat
Ingrediënten:
1 bussel postelein
50 g geitenkaas
2 eetlepels. maiskiem- of zonnebloemolie
1 eetlepel citroensap
10 dadels en geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten

Bereidingswijze:
Rooster de pitten in een droge pan op laag vuur.
Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap.
Halveer en ontpit de dadels, meng met de dressing.
Voeg hierbij de winterpostelein en schep goed om.
Doe dan de verkruimelde geitenkaas erdoor.
Schep de salade op de borden en bestrooi met de warme geroosterde pitten.

en een voor appels gevuld met dadels:

Citaat
Ingrediënten:
4 appels
100 g dadels
3 eetl. sinaasappelsap
1 eetl. sinaasappelmarmelade
3 eetl. bruine suiker
poedersuiker
2 dl room
 
Bereidingswijze:  Was de appels, haal er de klokhuizen uit met een appelboor. Snij de appels in het midden rondom in. Ontpit de dadels, hak fijn. Meng met bruine suiker, sinaasappelsap, marmelade. Vul de appels met de vulling en bak in 25 min. gaar op 180°C. Klop room stijf met poedersuiker, serveer bij de appels. (van de Odin-site)

Maar de combi dadels-kaas-noten is ook altijd lekker!

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Dadels
« Reactie #9 Gepost op: 30 december 2004, 11:01:21 »
Laatst gevonden bij de Turk: verse dadels. Iemand daar nog speciale variaties mee?
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #10 Gepost op: 30 december 2004, 15:14:15 »
Bij de biowinkel verkopen ze wel eens mocca-dadeltaart, een slagroomtaart, erg lekker.

Offline renske

  • ****
  • 809
  • Geslacht: Vrouw
    • Zoetekauwen
Re:Dadels
« Reactie #11 Gepost op: 30 december 2004, 17:46:45 »
Citaat
Bart: kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:
Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.

Dadels vullen met amandelspijs:
Absoluut maken en eten! Iedereen! Dat is zooo lekker.
Helemaal als je er nog een warme saus (room met whisky oid) en ijs bij doet.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #12 Gepost op: 30 december 2004, 20:26:42 »
Uit Molly Katzen's Sunlight Cafe:

Masfouf: Marokkaanse couscous met pijnboompitten, pistachenootjes, dadels, kruiden en yoghurt.

Gebakken ricotta met dadels, walnoten en citroenrasp.

Smeerkaas: Stilton met dadels en citroen.

Dadels-pinda's-lijnzaad-cranberrie-kokos ontbijtnuggets.


http://www.molliekatzen.com/

Offline Carla

  • ***
  • 259
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #13 Gepost op: 30 december 2004, 21:40:39 »
Ik heb van de week een pak dadels gekocht en op één dadel zat een donkere haar. Ik dacht dat 'ie misschien van m'n man was, maar toen ik er later weer een paar at en het plastic er verder afscheurde zat er wéér een haar aan een dadel en die kan toch echt niet van hem zijn. Getverdegetver.
Ik geloof dat ik het hele pakje maar in de prullebak ga kieperen.

Aiko

Re:Dadels
« Reactie #14 Gepost op: 05 mei 2005, 01:10:26 »
Zag laatst bij mijn ouders dadels liggen, en die heb ik heimelijk achterelkaar opgesnoept. Ze smaakten erg zoet (dus lekker natuurlijk), maar vroeg mij af of die zoetheid een natuurlijke zoetheid was, of fabrieksmatige zoetheid.

Gedroogde mango uit de Filippijnen is ook superlekker, maar die worden in ieder geval met suikers gedroogd (dacht ik), ik vrees een beetje dat met (deze) dadels misschien ook zoiets gebeurt is, hoewel niet voor conservering. Mijn vraag dus; zijn dadels per definitie altijd mierzoet uit zichzelf?

Kiwi

Re:Dadels
« Reactie #15 Gepost op: 05 mei 2005, 10:47:24 »
Dadels zijn van zichzelf al heel erg zoet, dus ik denk niet dat er suikers aan toegevoegd worden bij het drogen.

edit: Oeps, net even gezocht, maar het blijkt dat er zowel gedroogde dadels zijn zonder toevoegingen, alswel dadels die voor het drogen besproeid worden met een glucosestroop, om ze te laten glimmen en de houdbaarheid te verlengen. Het kan allebei dus.
« Laatst bewerkt op: 05 mei 2005, 10:51:58 door Kiwi »

Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #16 Gepost op: 05 mei 2005, 19:13:26 »
Ik vind het wel lekker, maar af en toe een paar.Ik vind zo'n verpakking altijd te veel.
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Tamara

Re:Dadels
« Reactie #17 Gepost op: 06 mei 2005, 23:39:37 »
Citaat
Kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:

Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.

Dat lijkt me een geweldige combinatie.
Ik ben namelijk gek op dadels, ga dit zeker proberen :chef:

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Dadels
« Reactie #18 Gepost op: 09 mei 2005, 11:58:34 »
dadels vullen met iets van monchou of geitenkaas/honing en dan pistashnootjes eroverheen... ik vind het lekker

Kiwi

Re:Dadels
« Reactie #19 Gepost op: 09 mei 2005, 12:02:42 »
Ik ook, maar laat de stijlpolitie het maar niet horen! ;)