Ik bedoelde niet dat je die kilo in een keer naar binnen moet
werken... Al kan ik me voorstellen dat mensen tijdens een
barbecue die een paar uur duurt en waarbij je dus tijdens het
praten lekker steeds iets naar binnen kan werken meer eten
dan tijdens een gewone maaltijd... Waar ik de gegevens
van heb (Vlees... vergeet het maar - dr. M. Hardinge e.a.,
ISBN 90-6302-0619) staat ook een onderzoek naar het ontstaan
van kanker door gekookt vlees. Hier staat bij dat het alleen
bij grote hoeveelheden direct zorgt voor kanker. Helaas
onderzocht op dieren... Bij het toedienen van een hoeveelheid
die veel te klein is om op zichzelf kanker te veroorzaken,
kregen de dieren toch kanker! De oorzaak daarvan is dat
methylcholantreen (dat in het vet van o.a. gekookt vlees zit,
maar ook in vet van vlees dat op hoge temperatuur verhit
wordt op een andere manier) in combinatie met een andere
kankerverwekkende stof in een op zich ook veel te kleine
dosis om direct kankerverwekkend te zijn, samen wel voor
kanker zorgt. Methylcholantreen maakt je lichaam gevoeliger
voor andere kankerverwekkende stoffen en vergroot daarmee
de kans hierop ook bij een kleine hoeveelheid...
Bovendien hebben ze (helaas ook weer bij dieren) getest
wat het effect is van bloed binnenkrijgen van iemand die
leukemie heeft (wat ook voorkomt bij dieren). Daardoor
ontwikkelden de dieren leukemie en andere soorten kanker,
zoals borstkanker en longkanker. Ik ga ervan uit dat er in
Nederland wel goede controle op is alle soorten kanker die
een dier kan hebben, maar het zal in het buitenland maar
niet zo zijn of in Nederland zul je maar een keer vlees eten
van een dier waarvan het niet opgemerkt is. Een portie is
dan namelijk genoeg om zelf kanker te krijgen...
De veroorzaker van kanker zit hem in dit geval dus in het
dierlijk vet dat op hoge temperatuur verhit wordt, niet in het
verbranden ervan. Daardoor geldt dit ook voor niet verbrand
vlees en niet voor het verhitten van plantaardige olie of vet.
Ik ben ook zeker niet alwetend op dit gebied hoor, ik lees
gewoon heel graag en in dit boekje staan veel 'pro-vegetarier'
dingen waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn. Eigenlijk ben
ik deze info tegengekomen nadat ik op zoek wilde naar
gegevens omdat ik het advies om geen melkproducten te
nemen i.v.m. mijn botontkalking als gevolg van medicijnen
die ik een paar jaar heb moeten slikken in twijfel trok. Tenslotte
beweren ze al jaren dat melk daar juist tegen beschermen kan.
Maar ik zou zeggen, kijk of je het boekje krijgen kan, er staat
veel info in. Als je het niet krijgen kan en het ergens voor
nodig hebt, kan ik je ook wel het stukje dat je nodig hebt
overtypen (en nee, ik zal het niet aanpassen, maar letterlijk
overnemen en nee, ik heb geen aandelen ervan...). Overigens
is alles dat erin staat gebaseerd op onderzoek, waarvan ook
de gegevens erbij staan, zodat je misschien ook ergens anders
nog meer kunt vinden erover...