De voedingsstoffen die in vlees zitten, zitten ook wel in andere (plantaardige) producten, maar het menselijk lichaam is beter in staat om bv. ijzer van dierlijke oorsprong op te nemen dan van plantaardige oorsprong. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zal een vegetariër dan ook veel bewuster met voeding moeten omgaan dan een vleeseter. (Veel plantaardige producten zijn zwaarder verteerbaar, waardoor herbivoren een uitgebreider verteringskanaal hebben dan carnivoren en omnivoren).
Ik heb vanaf mijn 4e tot mijn 12 vrijwel constant bloedarmoede gehad en moest hier vaak voor naar de doktor en het ziekenhuis... de doktor
raadde mij toen overigens het volgende aan: 1x per week een glaasje donkerbier, regelmatig stroop en Boskoop appelen. Die zijn alleen niet het hele jaar door te krijgen: raspen, basterdsuiker op doen en laten staan tot het bruin kleurt... nooit iets van vlees of iets... extra spinazie raadde hij overigens af, dit is een veel voorkomend fabeltje, er zit in werkelijkheid minder ijzer in dan in sla. Verhaal ken je vast wel, komt doordat ze de resultaten van een onderzoek eerst fout hadden gedrukt, komma op de verkeerde plaats, waardoor spinazie een heel hoog ijzergehalte had gekregen. Later rechtgezet, maar blijkbaar is alleen de fout heel algemeen verspreid, niet de rectificatie... zoals meestal...
Nadat ik 13,5 was, heb ik niet alleen nooit meer vlees gegeten, ook
nooit meer bloedarmoede gehad...
Overigens valt het wel mee met het zwaarder verteerbaar zijn
voor mensen van plantaardig voedsel t.o.v. vlees. Tenslotte mag
je als je 48 uur voor een operatie eigenlijk niets meer mag eten
dan een sneetje brood en verder alleen water drinken, wel nog
sojapudding eten (geen pudding op basis van melk!) en tofu.
Zeg ik uit meerdere ervaringen (helaas... wat de operaties betreft
dan...). Dit terwijl je absoluut niets meer van vlees mag eten...
En als je iets weet van de oorzaken van darmkanker, weet je
ook dat dit het gevolg kan zijn van onverteerbare deeltjes van
vlees. Nu ik dat toch meld: een paar jaar geleden heb ik een
docu gezien over een onderzoek naar de gevolgen van vlees eten
op de conditie van de darmen. Het bleek dat door onverteerde
vleesdeeltjes in je darmen er een stof ontstaat die kleine gaatjes
in je darmen maakt. Daardoor zou weer een of andere stof vrij
komen, die bij veel van die gaatjes ervoor zorgt dat er een te grote
hoeveelheid van die stof in je hersenen komt wat het gevolg zou
hebben dat mensen psychisch verward raken en bij hoge mate
zelfs zelfmoordneigingen krijgen. Puur door dit stofje, niet doordat
ze problemen of iets hebben, maar je lichaam schijnt dat stofje
'niet aan te kunnen'. Wie heeft deze docu (dacht Discovery) gezien
of er ergens anders iets van gelezen en weet hoe deze stof heet.
Of wie weet waar ik er ergens iets over kan vinden... Wil mijn
info namelijk compleet hebben en het irriteert me mateloos dat ik
dit nergens terug kan vinden...