Vegatopia Forum

Spruitjes, maar dan lekker

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.727
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #40 Gepost op: 06 januari 2008, 18:12:01 »
spruitjes roergebakken met kidneybonen, camembert en chilisaus.
klik: spruitjesdraad
En hoppa, daar heeft Selly de spruitjesdraad uit de mottenballen gevist. Dank, die was van voor mijn tijd!

Ik neig nu naar roerbakken met wortel, maïs en kidneybonen, met een pittige chili-achtige saus. Misschien als stoofpot met rijst erbij; pasta zou er op zich ook bij passsen; of toch als ovenschotel, bedekt met een laagje aardappelpuree...

Heeft iemand ondertussen al de spruitjes met satéhsaus uitgeprobeerd? Is dat wat?
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline lianne

  • **
  • 79
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #41 Gepost op: 06 januari 2008, 19:01:12 »
satesaus niet, wel met kerriesaus (mam's idee) wat overigens nog niet eens zo verkeerd was! Pap de spruitjeshater at ze gewoon op.

Spruitjes....  :-*
« Laatst bewerkt op: 06 januari 2008, 19:01:45 door lianne »

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.727
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #42 Gepost op: 06 januari 2008, 20:41:51 »
Het is inderdaad de ovenschotel, bedekt met aardappelpuree, geworden. De combi was in ieder geval erg geslaagd. Helaas garen de spruitjes in de oven behoorlijk door (in tegenstelling tot bv. wortel), waardoor ze toch dat vermaledijde koolsmaakje kregen. Volgende keer dus als stoofpot met rijst erbij.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #43 Gepost op: 07 januari 2008, 13:32:58 »
Heeft iemand ondertussen al de spruitjes met satéhsaus uitgeprobeerd? Is dat wat?

Ja, doen mn ouders altijd bij de gado gado. Sja. Gado gado op zich is natuurlijk lekker.

,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #44 Gepost op: 07 januari 2008, 18:53:49 »
Ik ook. En dat is lekker. Zeker als je van spruitjes en gado-gado houdt.
This is between me and the vegetable!

Offline Emmy

  • **
  • 54
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #45 Gepost op: 07 januari 2008, 20:32:44 »
Mmmhh inderdaad de combi spruitjes met sate saus is echt heerlijk... :yummie:

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #46 Gepost op: 08 januari 2008, 11:25:20 »

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #47 Gepost op: 11 januari 2008, 07:45:11 »
Ik had laatst een gerecht (uit een kookboek) gemaakt met daarin spruitjes, boerenkool, seitan(zelfgemaakt) en zongedroogde tomaten.
Het was zo vreemd dat ik nog steeds niet weet wat ik er nou van vond.

Offline Roodbaard

  • ***
  • 260
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #48 Gepost op: 11 januari 2008, 13:39:16 »
Ik pleur ze altijd in de ovenschotel: neem een heleboel groenten (zoals spruitjes, sperziebonen, kerstomaatjes, broccoli, prei, kleine champignons...) roomsausje erdoor, kaas d'r over, in de oven en voilá, zo lust iedereen spruitjes.
In het ruisen van de wind hoor ik melodieën lang verloren, in de stemmen van het woud hoor ik liederen van het onterfde land.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #49 Gepost op: 11 januari 2008, 15:31:54 »
seitan(zelfgemaakt)

He, maak jij seitan zelf? Is dat iets dat aan te raden is?
,,,,فلافل

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #50 Gepost op: 13 januari 2008, 15:36:54 »
seitan(zelfgemaakt)

He, maak jij seitan zelf? Is dat iets dat aan te raden is?

Ja en nee  :)
Ik vind het heel leuk om te doen maar over het resultaat ben ik nog niet helemaal tevreden. Dat wil zeggen, de smaak is goed maar de structuur is nog niet zo.
Je kan seitan op twee manieren maken, de ene manier is heel tijdrovend maar ik vind eigenlijk dat je dat op zijn minst 1 keer gedaan moet hebben. Gewoon omdat het heel grappig is om te zien hoe je van meel en water een klomp seitan kan maken. De andere methode (die ik de laatste tijd gebruik) is een stuk makkelijk alleen heb je daar glutenpoeder voor nodig en dat is in NL niet makkelijk te vinden. Ik dacht dat er wel een topic was over het maken van seitan?

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #51 Gepost op: 13 januari 2008, 21:14:22 »
Ja die topic is er al  :)
Ah met glutenpoeder. Wist niet dat dat ook kon.
,,,,فلافل

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #52 Gepost op: 15 januari 2008, 17:21:38 »
Ik vind gekookte of geroerbakte spruitjes echt vies (behalve als ze 'verdronken' zijn in pindasaus), maar in de oven geroosterde spruitjes... mmm!
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Barbara

Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #53 Gepost op: 19 januari 2008, 13:27:10 »
Heb toevallig net gisteren een spruitenrecept op mijn site geplaatst...
Was erg lekker!  :chef:
Dus zie hier:
http://www.hapklaar.cultuurbarbara.nl/

Hendrikius

Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #54 Gepost op: 12 februari 2008, 10:45:12 »
Voor 4 personen:

800 gr verse spruitjes
30 gr roomboter
3 teentjes knoflook, fijngehakt
zeezout
witte versgemalen peper
nootmuskaat

Bereiding:

Blancheer de spruitjes gedurende 7 minuten in zacht kokend zoutwater en giet af in een vergiet en laat uitlekken.
Verhit de roomboter en voeg de knofllook toe en laat gedurende 2 minuten aanzweten en voeg er dan de spruitjes aan toe.
Bak de spruitjes op hoog vuur ongeveer 5 minuten aan en voeg dan het zeezout, witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog enkele minuten stomen met gesloten deksel. Klaar is kees. ;D

Offline Djooiss

  • *****
  • 1.843
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #55 Gepost op: 13 februari 2008, 07:55:45 »
Ik heb hier ook een fervente spruitjeshater maar wanneer ik ze verstop in een groentetaart met blauwe kaas of ze sowieso onderdompel in kaas ( en pijnboompitten) dan wil het wel. Nu wil ik zelf mijn kaasconsumptie zoveel mogelijk beperken dus ga snel eens de gado gado variant uitproberen, daar moet t zeker mee lukken!
Life isn´t about waiting for the storm to pass..
it´s about getting out there and dancing in the rain

Offline karl

  • *****
  • 6.391
  • Geslacht: Man
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #56 Gepost op: 22 november 2009, 08:20:17 »
De Dikke Vegetariër (die spruiten overigens een Belgische groente noemt, dat veronachtzaamt de Nederlandse spruitjeslucht toch) geeft ook een recept waarin de gehalveerde spruiten onmiddellijk een tiental minuten aangebakken worden (en daarna nog wel enkele minuten in bouillon opgewarmd).
Ik ben toch van plan me aan de traditionele bereidingswijze te houden.
Dus eerst koken, zoals ik hierboven lees een zevental minuten. Daarna nog in met knoflook op smaak gebrachte olie aanbakken met gigantes (grote witte bonen). In het recept wordt salie toegevoegd, ik denk er ook nog bonenkruid bij te doen. Daarnaast rijst gekookt in tomatenbouillon met ui.

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #57 Gepost op: 22 november 2009, 10:44:33 »
ik vind ze sowieso al heerlijk maar wordt echt heel blij van kort gekookte spruitjes met geroosterde nootjes (macadamia's of hele hazelnoten) en partjes zoete appel  ;D M. Maakte ze altijd met gebakken banaan. gewoon even in de koekenpan opbakken en dan als de spruitjes afgegoten zijn er onderdoor doen.
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #58 Gepost op: 23 november 2009, 19:10:36 »
De Dikke Vegetariër (die spruiten overigens een Belgische groente noemt, ...

Letterlijke vertaling van het Engels: Brussels sprouts

Wiki: Spruitkool of spruitjes (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) werd in 1821 voor het eerst in de omgeving van Brussel geteeld en wordt in Europa al snel een belangrijke wintergroente. De oorspronkelijke naam is "Choux de Bruxelles". In het Engels gebruikt men nog steeds de term Brussels Sprouts. Spruitkool wordt binnen Europa voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld.
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Online Wombat

  • *****
  • 2.706
Re:Spruitjes, maar dan lekker
« Reactie #59 Gepost op: 25 november 2009, 16:28:18 »
Mijn favoriet is als stamppot. Lekker.