Deze heb ik gisteren gemaakt. Erg lekker.
Quiche met spruitjes en champignonsomschrijving: hoofdgerecht voor ca. 3 en bijgerecht voor ca 8 personen
Bereidingstijd: langer dan 1 uur
Ingrediënten: 5 plakken bladerdeeg (10 x 10 cm),diepgevroren- ca. 2 eetl. bloem, gezeefd- 4 eetl grof kruim van droog brood of beschuit (liever geen paneermeel)- 350 gr. kleine spruitjes, schoongemaakt- zout- ca. 50 gr. boter- 50 gr. sjalotjes, gesnipperd- 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt- 250 gr. kleine champignons, schoongemaakt- 3 grote eieren- 3,5 dl room- witte peper uit de molen- nootmuskaat- 50 gr. geraspte belegen goudse kaas.
Bereidingswijze: Laat het bladerdeeg ontdooien. Beboter intussen een quiche-, vlaai- of springvorm met een middellijn van 26 a 28 cm. Leg de deegplakken op elkaar. Rol ze op een met wat bloem bestoven werkvlak met een eveneens met bloem bestoven deegroller uit tot een ronde plak met een middellijn van ca. 32 cm. Bekleed de bodem en de wand van de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Zet de vorm daarna tot verder gebruik in de koelkast. Zet de spruitjes op met ruim kokend water met wat zout. Laat de spruitjes 7 a 8 min. koken. Stort ze daarna op een zeef en laat ze uitlekken. afkoelen en zoveel mogelijk opdrogen. Verhit een wok en laat er 30 gr. boter in smelten. Laat de boter even door de pan walsen. Temper de warmtebron. Fruit de sjalotten 2 min. Voeg de knoflook en champignons toe. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen 4 a 5 min. bakken. Schep daarna de spruitjes erdoor. Laat ze ongeveer 3 min.zachtjes meebakken. Stort alles op een grote zeef of in een vergiet. Laat alles uitlekken en afkoelen. Klop intussen in een kom eieren en room goed los. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Bestrooi de deegbodem zo gelijkmatig mogelijk met brood- of beschuitkruim. Verdeel spruitjes en champignons erover. Schenk er vervolgens het roommengsel over. Bestrooi met geraspte kaas. Plaats de vorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven (200 gr. C). Reken voor de baktijd ongeveer 50 a 55 min. Leg wanneer de bovenzijde van de quiche wat te donker wordt een velletje aluminiumfolie erop.