Vegatopia Forum

Koken met absint

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Koken met absint
« Reactie #20 Gepost op: 05 november 2004, 10:35:13 »
Uhhh, er is ook zoiets als de "modify"-knop bij je berichten...

Absinth bevat een aftreksel van alsem, dat thujone bevat. Er werd gedacht dat dat thujone de hallucinaties veroorzaakte, maar er blijft twijfel over of de gehalten, zelfs in het negentiendeeeuwse absint, wel hoog genoeg waren.

Men gaat er tegenwoordig dan ook meer van uit dat het gewoon de alcohol was die de ellende veroorzaakte. Bovendien zijn hallucinogenen over het algemeen niet verslavend, en zou het niet hetzelfde werken als de cocaine (geen opiaat!) die heel, heel, heel vroeger in coca-cola zat.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #21 Gepost op: 05 november 2004, 13:34:47 »
En tact ligt je kennelijk ook niet goed.

Mhh -- ik heb een edit gedaan, nu ik besef dat een woordje nogal wat mensen zou kunnen kwetsen. Zo beter?

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #22 Gepost op: 05 november 2004, 13:51:12 »
absint komt trouwens van een absintplantje, daarom is het net even anders dan de gewone pastis...

Ook gekend als "alsem" trouwens. En het is lang een medicinaal kruid geweest, en wordt trouwens gebruikt in de keuken (in o.a. absintboter, b.v. bij kreeft -- als ik me niet vergis ooit een traditioneel recept rond de Wester- en Oosterschelde).

Lichtjes bitter en geparfumeerd als het vers is (en je bladeren en bloemen van bloemtoppen gebruikt -- gebruikt nooit stelen, en er is dus een seizoen!).

Ongelooflijk bitter als het droog is -- tenzij je er op de een of andere manier de absinthine van verwijdert.

Je kunt dus, als die plant je interesseert als keukenkruid, beter je eigen plantjes in de tuin kweken, en je houden aan het seizoen.

Voor aromatherapie-freaks: de essentiële olie bevat wel degelijk 60% thujon, en de laatste persoon die *daarvan* 10ml dronk was er bijna aan, maar heeft het net gehaald (na enkele dagen heel verward te zijn geweest, en na een acuut nierfalen dat vakkundig werd behandeld in de intensive-care afdeling van een gespecialiseerd ziekenhuis).

(Absint, de drank: 3-8mg/l thujon, essentiële olie van absintalsem: 350 000- 600 000 mg/l thujon!).

Men weze gewaarschuwd: geen essentiële oliën voor de keuken gebruiken! Dat geldt trouwens ook voor de oliën van dragon en salie, die eveneens veel thujon bevatten (en dragon bevat nog enkele andere stoffen die bij hoge concentratie heel toxisch zijn).

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #23 Gepost op: 05 november 2004, 14:02:28 »
Citaat
Men gaat er tegenwoordig dan ook meer van uit dat het gewoon de alcohol was die de ellende veroorzaakte.

En de andere kwalijke goedjes in goedkopere absint van de tijd.

Er was niet echt een sluitende regelgeving, en sommigen gebruikten om het dure kleuringsproces te vermijden kopersulfaat om groen te kleuren  (dan is de huidige Exxx in Tsjechische 'absinth' nog altijg gezonder),  en antimoonchloride om de likeur wat makkelijker te laten vertroebelen zonder dat je veel dure anijs moest gebruiken.

Om nog te zwijgen van de dubieuze kwaliteit van sommige van de industriële bietenalcohols van die tijd, en de slechte kwaliteit van sommige plantenextracten (van alsem, anijs, venkel, hyssop) die in de goedkopere "tord-boyau"werd gebruikt.

Dat is gelukkig achter de rug. Niet iedereen brengt nu een gedistilleerd product op de markt, maar de kleurstoffen, de alcohol, en de plantenoliën die men erin draait zijn nu toch wel veilig...zelfs in een fles Tsjechische Hill's.

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #24 Gepost op: 05 november 2004, 14:13:31 »
en vroeger zaten er toch opiaten in, om het verslavend te maken? net zoals coca cola...
Dat is vermoedelijk een gerucht dat louter gebaseerd is op een scene uit de film "From Hell", en niet op een historische waarheid.

Die scene gebruikt laudanum en absint in één enkele scene voor het dramatisch accent, nl. omdat beide stoffen ongeveer in het gestelde tijdperk populair waren en er aan beide tegenwoordig een licht parfum van verboden vrucht hangt. En dat paste dus prachtig in het Hollywood-plaatje voor het personage.

Althans, ik heb nog niemand gevonden die me een historische bron kon tonen, en de historische bronnen die ik ken die absint toen verguisden zwijgen in alle talen over laudanum. En ze hadden er zeker over gesproken, want het had in hun kraam gepast.

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Koken met absint
« Reactie #25 Gepost op: 05 november 2004, 22:45:58 »
www.groenefee.nl is een goede site die alle verwarring over absint kan wegnemen (spelling, samenstelling, hallucinaties, enz.)

Ik heb zelf hier een fles absint van het merk Pernod, en mooi niet dat ik daarmee ga kokkerellen! :drink:
Net zoals ik niet mijn mooie single-malt whisky in de pan kieper. Daarvoor gebruik ik de goedbedoelde cadeaugekregen flessen bocht, die hier in huis sausjes-whisky heten ;D
Stiekem toch een banaan!

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Koken met absint
« Reactie #26 Gepost op: 08 november 2004, 21:34:05 »
www.groenefee.nl is een goede site die alle verwarring over absint kan wegnemen (spelling, samenstelling, hallucinaties, enz.)

Ze hebben ook een forum waar ze zich vrolijk maken over alle kletsiekoek die in hun ogen over absint verspreid wordt en wijzen daarbij o.a. op deze thread.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Koken met absint
« Reactie #27 Gepost op: 08 november 2004, 21:37:05 »
Dat zal onze sixela wel zijn geweest :D ;D
« Laatst bewerkt op: 08 november 2004, 21:37:28 door Christiaan »
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #28 Gepost op: 09 november 2004, 11:35:30 »
Neen.

Als ik er me vrolijk om maakte, dan had ik niet geprobeerd wat misverstanden uit de wereld te helpen...


Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Koken met absint
« Reactie #29 Gepost op: 09 november 2004, 17:56:17 »
Zeer lovenswaardig ja. In deze tijden kan men niet genoeg afweten van absinth en haar geschiedenis. Ga zo door!

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #30 Gepost op: 10 november 2004, 19:47:34 »
Sorry van er nog eens op terug te komen:

Absint.

Geen 'h'. Zowel in de Van Dale als het Groene Boekje. Hoe charmant en exostisch andere schrijfwijzen ook mogen zijn.

Over "absinth" (met h) weet je het best zo weinig mogelijk ;).

« Laatst bewerkt op: 10 november 2004, 19:48:40 door sixela »

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Koken met absint
« Reactie #31 Gepost op: 10 november 2004, 21:53:48 »
 ::)
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

sixela

Re:Koken met absint
« Reactie #32 Gepost op: 11 november 2004, 10:54:07 »
Ja -- ik ben *altijd* zo  ;D.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Koken met absint
« Reactie #33 Gepost op: 11 november 2004, 11:05:12 »
Je zou haast denken dat de nare toestanden in het land er toe doen, maar nee! gelukkig is er deze draad, om je weer in de realiteit te plaatsen.

Kiwi

Re:Koken met absint
« Reactie #34 Gepost op: 11 november 2004, 11:12:33 »
Je zou haast denken dat de nare toestanden in het land er toe doen, maar nee! gelukkig is er deze draad, om je weer in de realiteit te plaatsen.

 :O Gelukkig weten wij nu dat we absint zonder 'h' moeten schrijven!