Vegatopia Forum

Sinterklaas-zoetigheden

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Cheryl

Sinterklaas-zoetigheden
« Gepost op: 26 oktober 2003, 14:43:24 »
Heeft iemand hier een veganistisch recept om pepernoten of speculaas te maken? Heb net op het internet gekeken maar zat melk en ei enzo in.
Alvast bedankt!!
« Laatst bewerkt op: 06 november 2004, 20:08:01 door bart »

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Recept voor speculaas of pepernoten
« Reactie #1 Gepost op: 26 oktober 2003, 15:11:25 »
Citaat
Speculaas

4 koppen lemairemeel
3 koppen roggemeel (gezeefd)
1 theel zout
10 theel speculaaskruiden
1 kopje sesamolie
½ kop water
1 eetl pindakaas of amandelmoes
2 koppen rozijnen

De rozijnen een nacht weken of wellen in lauwwarm water. Vervolgens fijn hakken of pureren. Roer meel, zout en kruiden goed door elkaar. Voeg olie en notenmoes toe en meng zo goed dat het deeg kruimelig wordt. De rozijnenmoes erdoor en, om een goed uitrolbaar deeg te krijgen, wat water. Een nacht op een koele plaats zetten, dan uitrollen. Bij 150 °C ongeveer 30 minuten bakken.
Alternatieven voor de rozijnenmoes: 3 eetl. bietenstroop of dadelpuree. Om de speculaas bros te maken: koud water gebruiken en zo min mogelijk kneden als het water is toegevoegd. Ook de grote hoeveelheid olie en het roggemeel zorgen ervoor dat het bros wordt.

van de NVV site:
http://www.veganisme.non-profit.nl/10jr/10jr_265.htm
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Recept voor speculaas of pepernoten
« Reactie #2 Gepost op: 26 oktober 2003, 15:14:14 »
Citaat
Pepernoten

4 eetl anijszaad
2 kopjes roggemeel
1 kop gebuild tarwemeel
1 theel zout
¾ tot ½ kop olie
1 eetl speculaaskruiden
½ eetl kaneel
1 kop rozijnenmoes (zie bij recept voor speculaas)
2 eetl (mout)stroop

Het anijszaad in ruim water aan de kook brengen en 10-15 minuten laten inkoken. De rozijnenmoes en stroop bij de anijs doen en in laten koken. Helemaal af laten koelen. Een deeg maken van het meel, zout, kruiden en olie. De ingekookte massa erbij doen en kneden. Alles een paar uur laten rusten. Bakken op stand 3½ tot 4, gedurende 25 tot 30 minuten.
Eerst zijn de pepernoten hard, later worden ze zacht. Kneden mag hier wel, in tegenstelling tot bij de speculaas, omdat er in roggemeel weinig gluten zitten en je er toch ook kleinere stukjes van maakt. Deze pepernoten zijn echt zalig. Het is wellicht niet overbodig om een dubbele of driedubbele hoeveelheid te maken.
http://www.veganisme.non-profit.nl/10jr/10jr_266.htm
Stem op de Partij voor de Dieren

Cheryl

Re:Recept voor speculaas of pepernoten
« Reactie #3 Gepost op: 26 oktober 2003, 20:21:31 »
Dank je :D
Ga ik binnenkort eens maken

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Pepernoten
« Reactie #4 Gepost op: 05 november 2004, 19:57:18 »
De bakker bij ons in de wijk verkoopt pepernotenbrood. Geinig! Wat kunnen we nog meer voor origineels/grappigs bedenken met het strooigoed van de goedheiligman?

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #5 Gepost op: 05 november 2004, 22:26:49 »
ik kan hier (niet zonder trots ;D) vermelden dat ik de enige echte uitvinder ben van de in mijn familie beruchte KEEKULAAS!
dwz. cake/muffins met speculaaskruiden erdoor :chef:

Stiekem toch een banaan!

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #6 Gepost op: 05 november 2004, 22:29:33 »
Pepernotenbrood klinkt trouwens best wel goor...
of is het zoiets als suikerbrood? Dat lijkt me wel lekker.
Maar een halfje wit met hier en daar een pepernoot?
Nee dank je feestelijk!

Wat is het precies?
Stiekem toch een banaan!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #7 Gepost op: 05 november 2004, 22:42:44 »
keekulaas. Hihi. Dat heb ik laatst voor 100 man gebakken maar toen wist ik niet dat het keekulaas heette.
Speculaasijs (of pepernotenijs)! Dat is leuk. En laatst had iemand het over speculaaslikeur.
,,,,فلافل

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pepernoten
« Reactie #8 Gepost op: 05 november 2004, 22:45:15 »
Hoe zou je speculaasijs maken? Dat lijkt me wel iets!


Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #9 Gepost op: 05 november 2004, 22:55:48 »
hetzelfde als kaneelijs maar dan met speculaaskruiden. Ik heb hier niet 1-2-3 een recept voor kaneelijs maar dat valt natuurlijk wel te googlen. Het lijkt me zo leuk met sinterklaas speculaas ijs en mandarijnen ijs te maken, maar ik heb het idee dat er in dat toetje nog iets mist en ik weet niet wat..
,,,,فلافل

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #10 Gepost op: 05 november 2004, 22:56:39 »
Marsepein!
Stiekem toch een banaan!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #11 Gepost op: 05 november 2004, 23:03:49 »
maar wat is er voor leuks met marsepein te doen..
kun je dat bijvoorbeeld frituren. Ik weet dat Bart het altijd in bonbons propt en dat is best lekker, maar wat kun je nog meer ermee. Ja zo'n stom varkentje of bloemetje ervan kleien. Maar kan het ook in gerechten? Oh ja, over taarten..
,,,,فلافل

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #12 Gepost op: 05 november 2004, 23:06:28 »
Ik dacht meer aan marsepeinijs. En dan met speculaasijs en mandarijnensaus misschien? Dat klinkt wel sinterklazig!
Stiekem toch een banaan!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #13 Gepost op: 05 november 2004, 23:07:51 »
marsepijnijs? Laat dat spul zich bevriezen? Hmm interessant. Lijkt me wel erg machtig.
Bestaan marsepijn ook in het buitenland? Hoe heet het in het Engels?
,,,,فلافل

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #14 Gepost op: 05 november 2004, 23:12:21 »
Marsipan volgens mij in tengels.

Ik heb nooit marsepeinijs gemaakt, maar wel eens ergens gegeten en dat was errug lekker! Het was roomijs met stukjes marsepein erin, en ik denk dat er verder nog amandelessence ofzo doorheen zat om al het ijs ernaar te laten smaken.
Stiekem toch een banaan!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #15 Gepost op: 05 november 2004, 23:12:33 »
http://www.omawapsie.nl/sint/marsepeinijs.html hmm. Ja doei!
http://members.home.nl/adwaijers/carpaccio_van_bosvruchten_met_ijs.htm : aha je kunt het dus invriezen. Als je die bosvruchten nu eens vervangt door mandarijnpuree. Marspein-mandarijn ijstaart? Met een speculaaskletskop? Het rijmt in ieder geval leuk..
« Laatst bewerkt op: 05 november 2004, 23:13:05 door Selly »
,,,,فلافل

Online Sven

  • *****
  • 3.927
  • Geslacht: Man
Re:Pepernoten
« Reactie #16 Gepost op: 05 november 2004, 23:21:18 »
En laatst had iemand het over speculaaslikeur.

Die vind je in Hasselt (Belgisch Limburg). Het is eigenlijk speculaasjenever. Ik heb het nog niet geproefd, want het is pas een maand ofzo op de markt.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline linz

  • ***
  • 225
Re:Pepernoten
« Reactie #17 Gepost op: 05 november 2004, 23:23:02 »
Ik heb vorig jaar speculaaslikeur gekocht bij Gall&Gall, wellicht dat ze het dit jaar ook weer hebben?
Stiekem toch een banaan!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pepernoten
« Reactie #18 Gepost op: 05 november 2004, 23:29:09 »
Ik ga eerst maar eens bij gall en gall informeren want Hasselt ligt nogal ver  :) hoewel ik geruchten hoorde dat er over een tijdje misschien een goede reden is om naar Belgie af te reizen  ;)
,,,,فلافل

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pepernoten
« Reactie #19 Gepost op: 05 november 2004, 23:35:53 »
Er is toch die likeurstokerij in Amsterdam waar we het al eens over gehad hebben?


Specualaasijs met manderijnlikeurbonbons?


Edit: shit, de naam van dat destilleerbedrijfje is gesneuveld bij het opruimen... Maar Laurita weet vast de naam nog wel!
« Laatst bewerkt op: 05 november 2004, 23:38:45 door Hizikigrrrl »