Vegatopia Forum

Meesterkoks koken vegetarisch

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Katleen

Meesterkoks koken vegetarisch
« Gepost op: 29 juli 2002, 08:43:00 »
Zijn meesterkoks in staat om lekkere vegetarische maaltijden te ontwerpen van hoog niveau? De Vlaamse meesterkoks in elk geval wel, als je op het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch' mag afgaan. Veertien van deze koks (zoals Frank Fol van Sire Pynnock of Guy Van Cauteren van 't Laurierblad) bedachten elk hapjes, een soep, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Groenten spelen de hoofdrol. Hier en daar worden ook wel pasta of granen gebruikt, maar meestal als één van de vele ingrediënten. Bij de desserten komen vooral de liefhebbers van fruit en zelfgemaakt ijs aan hun trekken.

Je ziet onmiddellijk dat het om recepten van meesterkoks gaat: veel verfijnde ingrediënten (zoals hopscheuten of wilde kampernoelies), weldoordachte smaakcombinaties, vaak schitterende presentatie van de gerechten en gebruik van niet alledaagse keukentechnieken. Vertrouwdheid met termen als 'een blanc', 'à l'anglaise' of 'à la nappe' helpt, want veel uitleg wordt hierover niet gegeven. Eén uitschuiver: een aantal gerechten wordt met gelatine bereid.

Het boek heeft een eenvoudige hedendaagse vormgeving en wordt geïllustreerd met mooie foto's van een Vlaamse topfotograaf.

Vooral een aanrader voor keukenpieten met ervaring, die liefst ook nog handig zijn zodat ze de gerechten even mooi als in het boek kunnen opdienen. Voor anderen kan het zeker een bron van inspiratie zijn en door de gerechten wat te vereenvoudigen kunnen ook zij met deze recepten zeker indruk maken op hun tafelgenoten.  

Uitgeverij Stichting Kunstboek
ISBN: 90-74377-70-X
Prijscategorie: meer dan 25 euro
« Laatst bewerkt op: 12 december 2005, 21:38:50 door Sander »

Offline Sven

  • *****
  • 3.948
  • Geslacht: Man
Meesterkoks koken vegetarisch
« Reactie #1 Gepost op: 29 juli 2002, 09:53:00 »
Ik heb het boek ook al eens doorbladerd. Het is ziet er erg mooi en het ook een mooi initiatief. Het grote nadeel natuurlijk is natuurlijk dat het geen kookboek is voor beginners. Zoiets maak je trouwens ook niet klaar als je van je werk terug komt en grote honger hebt. Voor de meeste mensen blijft het bij plaatjes kijken.

Dit wil echter niet zeggen dat het kookboek niet nuttig is. Het geeft nl. een belangrijke signaalfunctie: vegetarisch eten is niet saai, want zelfs de bekende koks houden zich ermee bezig. Zo wordt het idee dat vegetarische gastronomie ophoudt bij de groenteburger weer een beetje verder de wereld uit geholpen.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline Piek

  • *****
  • 2.510
  • Geslacht: Vrouw
Re:Meesterkoks koken vegetarisch
« Reactie #2 Gepost op: 11 december 2005, 14:23:26 »
Ik heb het boek cadeau gekregen :chef: en ben er erg blij mee. Binnenkort ga ik eens een schotel proberen.

(een minpuntje aan het boek: een recept met gelatine!  :()
Eet gezond & eet taartjes

Offline veggiesara

  • ***
  • 225
  • Geslacht: Vrouw
    • Vegetarisch Ecologisch Leven
Re:Meesterkoks koken vegetarisch
« Reactie #3 Gepost op: 28 april 2006, 22:04:58 »
Gelatine is niet zo moeilijk te vervangen door agar agar :) maar wel vrij dom dat ze dat in het kookboek zetten..
Lijkt me in elk geval wel leuk om er eens een recept uit te proberen, morgen even gaan kijken of het in de bieb is, want om er zo veel geld aan uit te geven is het ietsje te moeilijk denk k.