Het is een kwestie van scheikunde:
glucose...daar draait het om bij diabetes. Druiven bevatten veel pure glucose. Dus de suiker van druiven, van druivensap helemaal, gaat heel snel hup je bloed in.
Toen er nog geen sportdrankjes waren, dronken sporters vaak druivensap.
Snelwerkende koolhydraten zijn onder andere glucose, geraffineerde suiker en rietsuiker. Natuurlijke suikers die voorkomen in fruit worden minder snel opgenomen dus deze kunnen met beleid worden gebruikt. Uitzondering hierop zijn bananen en druiven: deze bevatten grote hoeveelheden glucose Bron: een site met info voor mensen met alleen hypoglycaemie
Afhankelijk van wat er zich verder nog in je maagdarmkanaal bevindt, kunnen enkelvoudige suikers een relatief scherpe verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, hetgeen de insulineafgifte doet toenemen en een grotere vetopslag tot gevolg heeft. Zelfs fruit, vruchtensappen en magere zuivelproducten (uiteraard ook de halfvolle en volle zuivel), hoeveel voedingswaarde ze ook mogen hebben, kunnen bijdragen tot verhoogde vetopslag omdat ze enkelvoudige suikers bevatten, vooral als ze veel suikers bevatten, of als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.
Zetmeel daarentegen, is opgebouwd uit polysacchariden (een keten van glucosemoleculen), en voorzien de bloedstroom op een langzamere, gestagere manier van glucose. Daarom veroorzaakt glucose van zetmeel een minimale insulineafgifte en wordt het energieniveau langer op peil gehouden.
Bron: betrouwbaar aandoende site over bodybuildingAls ik jou was zou ik een gesprek met een gespecialiseerde diabetesverpleegkundige aanvragen, want zo blijf je met twijfels en tegenstrijdigheden zitten.