Vegatopia Forum

Diabetes

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Diabetes
« Gepost op: 13 september 2004, 21:31:23 »
Bij AH zijn deze week de pitloze witte druiven (500 gram) 1 euro! Raad wat ik eet deze week...  :yummie:
Uhmme...zou niet teveel nemen, want het bevat druivensuiker(glucose) dat van alle suikers het snelst in je bloed komt, hè Dat van ander fruit is bijv. fructose en dat moet in tweeën gesplitst worden. Zetmeel is een hele lange keten en wordt daarlom langzaam opgenomen in je bloed.
Wat een spelbreker voel ik me nu, maar dit is toch wel iets wat je moet weten als suikerpatiënt.
de tuin: dat ben ik

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Aanbiedingen
« Reactie #1 Gepost op: 14 september 2004, 17:09:20 »
Ik dacht dat dat verhaal ook achterhaald was.
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Aanbiedingen
« Reactie #2 Gepost op: 14 september 2004, 21:29:07 »
Je moet er wel een beetje mee uitkijken, niet teveel van eten.



Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Aanbiedingen
« Reactie #3 Gepost op: 14 september 2004, 23:14:25 »
Als je tabletten krijgt kun je beter niet teveel snelle suikers nemen. Mensen die insuline gebruiken en zichzelf voortdurend controleren, kunnen zich te buiten gaan en bijspuiten, ja. Of dat nu zo verstandig is betwijfel ik.
Er is een middenweg.
de tuin: dat ben ik

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Aanbiedingen
« Reactie #4 Gepost op: 15 september 2004, 09:30:59 »
Nogmaals: 'snelle suikers' bestaan niet.

Ik heb ook mijn diëtiste verteld dat wij regelmatig 'snoepen' met druiven en ze vond dat geen enkel probleem.

En dan nog: wat is teveel?
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Aanbiedingen
« Reactie #5 Gepost op: 15 september 2004, 10:06:23 »
Of je je diëtiste gelooft of mij moet je zelf weten, maar ik zal nog even drammen over snelle suikers ;)
de tuin: dat ben ik

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Aanbiedingen
« Reactie #6 Gepost op: 15 september 2004, 10:10:53 »
Ik weet heus wel dat vloeibare dingen  sneller worden opgenomen en er zijn koolhydraten die sneller worden opgenomen dan andere. En suiker is een koolhydraat. Tot zover ga ik met je mee.

Maar 'snelle suikers' zijn onzin. Klaar.
"AAAH!!"
"HMPF!"

Kiwi

Re:Aanbiedingen
« Reactie #7 Gepost op: 15 september 2004, 10:16:05 »
Volgens mij heeft Lovelocker gelijk. Ik weet namelijk ook niet beter dan dat dextrose (en in mindere mate fructose) sneller in het bloed worden opgenomen dan 'gewone' suikers. Denk bijvoorbeeld maar aan die Dextrosesnoepjes; mijn moeder heeft ook diabetes type 2 en zij moet een Dextrose Dextro Energy innemen als ze zich slap voelt en niets anders bij zich heeft.
« Laatst bewerkt op: 15 september 2004, 10:16:42 door Kiwi »

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Aanbiedingen
« Reactie #8 Gepost op: 15 september 2004, 10:22:06 »
Dat klopt, Kiwi. Maar dat zijn verwerkte suikers en zoals ik al zei, suikers zijn koolhydraten.

Even een voorbeeld om duidelijker te maken wat ik bedoel.

Als je tarwebrood neemt, heb je te maken met gemalen granen e.d. Dat zijn zogenaamde 'verwerkte koolhydraten'. Die worden sneller opgenomen dan koolhydraten uit meergranenbrood, want de granen daarin zijn nog 'ruw'. Daar doet je lichaam langer over.

Dat werkt hetzelfde bij suiker uit fruit of suiker uit snoepjes, zoals die Dextrose-dingen.
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Aanbiedingen
« Reactie #9 Gepost op: 15 september 2004, 10:27:01 »
Het is een kwestie van scheikunde:
glucose...daar draait het om bij diabetes. Druiven bevatten veel pure glucose. Dus de suiker van druiven, van druivensap helemaal, gaat heel snel hup je bloed in.
Toen er nog geen sportdrankjes waren, dronken sporters vaak druivensap.
Snelwerkende koolhydraten zijn onder andere glucose, geraffineerde suiker en rietsuiker. Natuurlijke suikers die voorkomen in fruit worden minder snel opgenomen dus deze kunnen met beleid worden gebruikt. Uitzondering hierop zijn bananen en druiven: deze bevatten grote hoeveelheden glucose Bron: een site met info voor mensen met alleen hypoglycaemie
Afhankelijk van wat er zich verder nog in je maagdarmkanaal bevindt, kunnen enkelvoudige suikers een relatief scherpe verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, hetgeen de insulineafgifte doet toenemen en een grotere vetopslag tot gevolg heeft. Zelfs fruit, vruchtensappen en magere zuivelproducten (uiteraard ook de halfvolle en volle zuivel), hoeveel voedingswaarde ze ook mogen hebben, kunnen bijdragen tot verhoogde vetopslag omdat ze enkelvoudige suikers bevatten, vooral als ze veel suikers bevatten, of als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

Zetmeel daarentegen, is opgebouwd uit polysacchariden (een keten van glucosemoleculen), en voorzien de bloedstroom op een langzamere, gestagere manier van glucose. Daarom veroorzaakt glucose van zetmeel een minimale insulineafgifte en wordt het energieniveau langer op peil gehouden.
Bron: betrouwbaar aandoende site over bodybuildingAls ik jou was zou ik een gesprek met een gespecialiseerde diabetesverpleegkundige aanvragen, want zo blijf je met twijfels en tegenstrijdigheden zitten.
« Laatst bewerkt op: 15 september 2004, 10:50:45 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Aanbiedingen
« Reactie #10 Gepost op: 15 september 2004, 10:55:24 »
Het ligt nog ingewikkelder dan ik dacht; zo is fructose ook een enkelvoudige suiker, maar alleen glucose wordt door je lichaam gebruikt of opgeslagen in glycogeen en vet.
Dus hoe fructose glucose wordt is mij nog niet duidelijk. Maar goed...er is meer te doen vandaag :)
« Laatst bewerkt op: 15 september 2004, 10:56:18 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #11 Gepost op: 15 september 2004, 12:22:57 »
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suiker
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glucose

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates.html
Citaat
Carbohydrates were once grouped into two main categories. Simple carbohydrates included sugars such as fruit sugar (fructose), corn or grape sugar (dextrose or glucose), and table sugar (sucrose). Complex carbohydrates included everything made of three or more linked sugars. Simple sugars were considered bad and complex carbohydrates good, but the picture is much more complicated than that.

The digestive system handles all carbohydrates in much the same way - it breaks them down (or tries to break them down) into single sugar molecules, since only these are small enough to absorb into the bloodstream. It also converts most digestible carbohydrates into glucose (also known as blood sugar), because cells are designed to use this as a universal energy source.

Citaat
A new system for classifying carbohydrates calls into question many of the old assumptions about how carbohydrates affect health. This new system, known as the glycemic index, measures how fast and how far blood sugar rises after you eat a food that contains carbohydrates (1).
...
Citaat
Other factors that influence how quickly the carbohydrates in food raise blood sugar include:

Fiber content. Fiber shields the starchy carbohydrates in food immediate and rapid attack by digestive enzymes. This slows the release of sugar molecules into the bloodstream.

Ripeness. Ripe fruits and vegetables tend to have more sugar than unripe ones, and so tend to have a higher glycemic index.

Type of starch. Starch comes in many different configurations. Some are easier to break into sugar molecules than others. The starch in potatoes, for example, is digested and absorbed into the bloodstream relatively quickly.

Fat content and acid content. The more fat or acid a food contains, the slower its carbohydrates are converted to sugar and absorbed into the bloodstream.
Physical form. Finely ground grain is more rapidly digested, and so has a higher glycemic index, than more coarsely ground grain.


http://www.glycemicindex.com/
Druiven lijken hier een lage GL te hebben, maar het kan per persoon verschillen hoe je erop reageert. Dit kun je uitvinden door je bloed te testen. Ook maakt het uit wat je erbij eet.


« Laatst bewerkt op: 15 september 2004, 12:25:54 door Hizikigrrrl »

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #12 Gepost op: 15 september 2004, 12:26:37 »
Ik had ook gedacht dat druiven niet zo goed voor je zouden zijn, persoonlijk kan ik er niet zo goed tegen.


Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #13 Gepost op: 15 september 2004, 12:27:43 »
Hé, bedankt! Dit is leerzaam. Die laatste site heb ook meteen bij mijn favo's gezet, want die kan ik goed gebruiken.
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Diabetes
« Reactie #14 Gepost op: 15 september 2004, 14:43:41 »
Het ziet ernaar uit dat mijn kennis wat opfrissen nodig heeft. Universiteit van Sidney...dat zal dan wel kloppen.
Het gaat hard met de wetenschap over diabetes. Weet nog dat mijn moeder speciaal voor een tante suikervrije gebakjes e.d. haalde en dat deed de hele familie.
Tante rookte trouwens wel...rookt nog. Zéker niet slim als je al diabetes hebt. Ze ligt om de haverklap in het ziekenhuis.
« Laatst bewerkt op: 15 september 2004, 14:50:12 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #15 Gepost op: 15 september 2004, 14:50:38 »
Lieve Lovelocker, ik had mijn verhaal uit boekjes die specifiek over diabetes gaan. Ik heb deze boekjes gekregen van mijn huisarts en van mijn diëtiste. En mijn verloofde heeft op internet bij o.a. de vereniging diabetespatiënten alles nog een geverifieerd.
Geloof me, wat Hizikkigrrrl hier aanhaalt is gewoon goed.
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Diabetes
« Reactie #16 Gepost op: 15 september 2004, 14:59:42 »
Dat heb ik begrepen  :P Door dingen die jij typte kreeg ik de indruk van een arts en een diëtiste die een beetje de weg kwijt waren...en raakte daardoor zelf de weg kwijt.
Ik heb daarbij een stevig wantrouwen ontwikkeld tegen artsen... zeg maar: een trauma.
de tuin: dat ben ik

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #17 Gepost op: 15 september 2004, 15:07:16 »
Dat heb ik begrepen  :P Door dingen die jij typte kreeg ik de indruk van een arts en een diëtiste die een beetje de weg kwijt waren...en raakte daardoor zelf de weg kwijt.
Ik heb daarbij een stevig wantrouwen ontwikkeld tegen artsen... zeg maar: een trauma.

Dat kan ik me voorstellen. Maar, geloof me, ik ben ook niet gek. Alles wat mijn arts of mijn diëtiste me vertelt wordt zoveel mogelijk nagegaan. Ik heb in het verleden een huisarts gehad die me maanden lang heeft afgescheept met "dan moet je maar gaan slapen" toen ik vermoeidheids- en duizeligheidsklachten had. Uiteindelijk bleek ik een B12-tekort te hebben en zat ik met ijzer aan de absolute ondergrens (gevaarlijk dus). Ik kijk nu ook wel uit.  ;)
"AAAH!!"
"HMPF!"

Offline nicky_too

  • ****
  • 947
  • Geslacht: Vrouw
Re:Diabetes
« Reactie #18 Gepost op: 27 september 2004, 08:37:58 »
 :wortel:

Vandaag bij de huisarts geweest om glucose te laten meten. Vorige keer had ik 16,4, nu 11,8!  ;D

Ok, het is nog te hoog, maar het is duidelijk dat de medicijnen aanslaan. Die heb ik nu dus voor een volgende maand en dan gaan we weer meten.

En 1 of anderhalve kilo per maand afvallen is netjes, dus daar gaan we ook mee door!

Ben helemaal blij, zeg...
"AAAH!!"
"HMPF!"

Kiwi

Re:Diabetes
« Reactie #19 Gepost op: 27 september 2004, 08:45:17 »
Goed joh!  :thumbsup: