Ik was al langer op zoek naar een goed Indiaas kookboek en nu heb ik er eentje gevonden, al is het niet volledig vegetarisch. Maar als je de hoofdstukjes over vis, schaal- en schelpdieren, kip en lamsvlees overslaat blijft er nog meer dan genoeg over: soepen, salades, raita's, linzen, bonen, zaden, eieren, rijst, brood, chutneys, tot en met desserts en drankjes. En op het einde nog een paar complete diners. Tussendoor krijg je ook nog heel wat informatie over de eetcultuur in India.
Een paar ingredienten zijn weinig gekend: asafoetida, gember-knoflookpasta, tamarindepasta, ajowanzaadjes,... Daarom is het jammer dat er in het boek geen verklarend woordenlijstje staat of suggesties om deze dingen te vervangen. De gerechten zijn zoals beloofd inderdaad meestal in een handomdraai klaar, al wordt er soms wel eens gefoefeld met de bereidingstijd door ervan uit te gaan dat er al gekookte aardappels of gekookte bietjes klaarliggen...
Monisha Bharadwaj gaat duidelijk verder dan de gerechten die je meestal vind in Indiase kookboeken, maar haar boek is zeker toegankelijker dan bijvoorbeeld sommige boeken van
Madhur Jaffrey. In 2003 won ze met dit boek de Guild of Food Writers' Award voor het Cookery Book of the Year.
De Indiase keuken in een handomdraai
Monisha Bharadwaj
Lannoo/Terra
160 p., kleurenfoto's
14,95 euro