Voor mensen met een terugkerend ijzertekort:
naast een verminderde opname (iets met vitamine C gebruiken bij iedere maaltijd helpt de opname), kan dit ook ontstaan doordat je een helicobacter pylori-infectie hebt, de bacterie die ook maagzweren veroorzaakt. Als je dit hebt, dan helpen ijzerpillen etc ook niet meer. HP-infectie komt trouwens heel veel voor.
Een ander iets om op te letten als je vaak een tekort hebt, is een te hoge inname van fytinezuur en anti-nutrienten die de opname van mineralen bemoeilijken. Ook hier heeft ijzersupplementatie dan weinig nut, doordat het simpelweg niet opgenomen kán worden.
Fytinezuur zit veel in granen en brood. Ipv gewoon brood zou je zuurdesembrood kunnen eten of brood dat langer dan 4 uur gerezen heeft, de fytinezuur is dan afgebroken. Ook brood van gekiemde granen bevat het weinig en laat linzen, bonen en granen zo lang mogelijk weken (1 a 2 dagen) voordat je het kookt. Dit alles breekt het zuur af.
Teffmeel en boekweit bevatten maar heel weinig fytinezuur, dus daar kan je ook wat van bakken.
Gebruik weinig zemelen, hierin zit nml. heeeel veel fytinezuur, en ook thee lijkt de opname van ijzer te verhinderen.
Fytinezuur heeft trouwens ook positieve eigenschappen: doordat het ijzer aan zich bindt, zorgt het ervoor dat je lichaam niet teveel ijzer opslaat, wat ook heel ongezond is.