Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3580 Gepost op: 24 december 2010, 15:49:19 »
Waar kan ik in NL cacao vinden die een echt rode kleur geeft in een red velvet cake?

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #3581 Gepost op: 24 december 2010, 18:21:24 »
Waarschuwing: hier komt een klokklepelverhaal
Had dat niet iets met de basisch-heid van je cacao te maken, en dat Nederlandse cacao zodanig bewerkt is dat het niet meer basisch is? Als dat zo is zou ik extra baksoda doen.
This is between me and the vegetable!

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #3582 Gepost op: 25 december 2010, 15:46:34 »
Ik heb het even voor je opgezocht, en het was inderdaad een gevalletje klok-en-klepel: Hier wordt (meestal) cacao gebruikt die met een base behandeld is, waardoor 'ie licht basisch is, maar in Amerika wordt ook cacao gebruikt waarmee dat niet is gebeurd. Bij nader inzien is Amerikaanse cacao dus juist zuurder dan Europese, dus dan zou je een beetje azijn kunnen toevoegen.
This is between me and the vegetable!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3583 Gepost op: 25 december 2010, 15:49:27 »
Dat heb ik wel eens gedaan, maar de cake wordt dan echt niet rood. In de meeste recepten gebruiken ze food coloring, maar ik wil het dus liever zonder dat maken.

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #3584 Gepost op: 26 december 2010, 11:25:23 »
Hmmm,  bij foodsubs.com zeggen ze dit
Citaat
Baking soda is used in devil's food cake because it turns the cocoa powder reddish brown. 
dus dat suggereert het omgekeerde..

Maar wordt zo'n cake als je er geen kleurstof in doet wel zo rood? Is dat niet iets wat mensen denken doordat er altijd kleurstof inzit? (Vergelijk het met vla: zo knalgeel als dat uit een pak komt, krijg je het nooit als je het zelf maakt, maar ergens verwacht je dat wel van vla)
This is between me and the vegetable!

Re: Kookvragen
« Reactie #3585 Gepost op: 26 december 2010, 11:29:15 »
(Vergelijk het met vla: zo knalgeel als dat uit een pak komt, krijg je het nooit als je het zelf maakt, maar ergens verwacht je dat wel van vla)

Als je zelfmaak-custard bedoelt, dat zou ik toch niet met vla willen vergelijken. Daar steekt vla sowieso heel schamel bij af, ondanks de pregnante kleur.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3586 Gepost op: 26 december 2010, 14:48:01 »
Maar wordt zo'n cake als je er geen kleurstof in doet wel zo rood? Is dat niet iets wat mensen denken doordat er altijd kleurstof inzit? (Vergelijk het met vla: zo knalgeel als dat uit een pak komt, krijg je het nooit als je het zelf maakt, maar ergens verwacht je dat wel van vla)


Dat begin ik me nu dus ook af te vragen. Als ik bij recepten kijk,`doen ze er idd allemaal kleurstof in.


Dus de volgende vraag is:
welk merk verkoopt rode kleurstof zonder beestjes, dus volledig chemisch?

Offline Uniflame

  • ***
  • 180
Re: Kookvragen
« Reactie #3587 Gepost op: 29 december 2010, 20:33:36 »
Ik weet dat bietensap vaak als natuurlijk rode kleurstof wordt gebruikt, maar heb er zelf geen ervaring mee.

Hoe bereid je gedroogde kikkererwten? Ik heb er nog een pak van staan, maar de vorige keer was een ramp. Ik kreeg ze niet gaar.

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #3588 Gepost op: 29 december 2010, 21:50:40 »
Een nacht weken en dan falafel van maken koken, net zolang tot ze wel gaar zijn. (Ik zou beginnen met anderhalf uur.)
This is between me and the vegetable!

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3589 Gepost op: 29 december 2010, 23:01:53 »
@hizzi, volgens mij heb ik rode kleurstof zonder beestjes... maar moet eens navragen waar die vandaan komt, heeft vriendin van me voor me gekocht!
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3590 Gepost op: 31 december 2010, 22:23:52 »
Dus de volgende vraag is:
welk merk verkoopt rode kleurstof zonder beestjes, dus volledig chemisch?

Ik heb nog nooit een rode chococake gekregen door cacaopoeder. Ik heb wel vaker een roze cake gemaakt, maar dan zonder choco.
Je kan ook steenrood gebruiken (als je geen bietensap wil), dat is ijzeroxide en zonder beestjes. Ik heb een zakje van de Peperbol.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3591 Gepost op: 01 januari 2011, 03:45:24 »
Dus de volgende vraag is:
welk merk verkoopt rode kleurstof zonder beestjes, dus volledig chemisch?

Ik heb nog nooit een rode chococake gekregen door cacaopoeder. Ik heb wel vaker een roze cake gemaakt, maar dan zonder choco.
Je kan ook steenrood gebruiken (als je geen bietensap wil), dat is ijzeroxide en zonder beestjes. Ik heb een zakje van de Peperbol.

Geeft dat geen ijzersmaak?

Offline koekje

  • *****
  • 2.503
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3592 Gepost op: 01 januari 2011, 04:11:14 »
Nee, niets van gemerkt. Je hebt ook echt maar een mespuntje nodig.
'Never eat more than you can lift' - Miss Piggy

Offline Eline

  • ***
  • 243
Re: Kookvragen
« Reactie #3593 Gepost op: 01 januari 2011, 21:14:50 »
weet iemand hoe je het bittere van extra virgin olijfolie kan neutraliseren (als er net iets teveel in een koud gerecht zit)?

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #3594 Gepost op: 01 januari 2011, 21:33:00 »
weet iemand hoe je het bittere van extra virgin olijfolie kan neutraliseren (als er net iets teveel in een koud gerecht zit)?

Verhitten maar als het erin zit kan dat lastig zijn. In welk gerecht zit het?
,,,,فلافل

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #3595 Gepost op: 01 januari 2011, 21:38:23 »
zoete frisse balsamico?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Eline

  • ***
  • 243
Re: Kookvragen
« Reactie #3596 Gepost op: 01 januari 2011, 21:55:34 »
Het zit in 1 bak van m'n verse salsa (tomaat, ui, koriander, paprikas, look, kruiden etc). (Ik vind een beetje zachte olijfolie altijd lekker, maar die was op).

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #3597 Gepost op: 01 januari 2011, 21:57:38 »
Het zit in 1 bak van m'n verse salsa (tomaat, ui, koriander, paprikas, look, kruiden etc). (Ik vind een beetje zachte olijfolie altijd lekker, maar die was op).

Sinaasappelsap erdoor. Of nog wat scherps.
,,,,فلافل

Offline Eline

  • ***
  • 243
Re: Kookvragen
« Reactie #3598 Gepost op: 01 januari 2011, 22:05:56 »
Sinaasappelsap met tomaten en koriander?  ???
Misschien is passata wel een idee en dan maak ik er pastasaus van.  ;D

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #3599 Gepost op: 01 januari 2011, 22:16:32 »
Sinaasappelsap met tomaten en koriander?  ???

Eh ja. Het is Mexicaanse salsa toch? Gaat prima hoor. Stukjes sinaasappel is trouwens ook erg lekker in de tomatensalsa.
,,,,فلافل