Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

smikkeltje

Re: Kookvragen
« Reactie #380 Gepost op: 20 juni 2006, 15:58:13 »
heeft iemand tips voor oranje gerechten? want moet morgen voor het voetbal een oranje driegangendiner koken.... suuuperleuk!

Gwennepen

Re: Kookvragen
« Reactie #381 Gepost op: 20 juni 2006, 16:06:32 »
Wortelraspsalade,gegrilde oranje paprikas,Javaanse schijven(exotisch maar wel oranje)met een sausje van 4 el mayo,4 el abrikozenjam,2 tl kerriepoeder en een mespuntje gemberpoeder.Er bestaan WK oranjekrieltjes en als toetje sinaasappelsaroma.

Aiko

Re: Kookvragen
« Reactie #382 Gepost op: 20 juni 2006, 16:13:24 »
Worteltaart. Wortelsoep.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #383 Gepost op: 20 juni 2006, 16:55:35 »
- risotto met saffraan en paprikapoeder.
- ik heb oranje kleurstof van bij een turkse winkel om de saffraan te immiteren (veel goedkope en sterker kwa kleur), daar maak ik wel eens oranje kruidenboter van.
- paprika/tomatentapenade
- iets gegratineerd met cheddarkaas, die is ook best oranje
- tomatemsaus met room erin voor over de pasta
- sinaasappelsorbetijs
« Laatst bewerkt op: 20 juni 2006, 16:56:14 door Gabs »

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #384 Gepost op: 20 juni 2006, 17:46:29 »
heeft iemand tips voor oranje gerechten? want moet morgen voor het voetbal een oranje driegangendiner koken.... suuuperleuk!

 :O Leuk! Albert Heijn heeft oranje mini-paprika's. Leuk om te vullen met Franse zachte geitenkaas als hapje vooraf.
Toe kan sinaasappelsoep met een bolletje mango-ijs.
,,,,فلافل

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re: Kookvragen
« Reactie #385 Gepost op: 20 juni 2006, 20:09:49 »
En als hoofd pompoenwortelrisotto met doperwtjes!

brenda_lelie

Re: Kookvragen
« Reactie #386 Gepost op: 26 juni 2006, 15:13:07 »
ik wil vanavond misschien groente-spiesjes met panir maken maar denken jullie dat je dat wel kan grillen tussen het tosti-apparaat? Ik heb geen grilpan ofzo en ook geen om te barbequen omdat het geen mooi weer is.
Maar ik heb dus wel zin in een zomerse maaltijd.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #387 Gepost op: 26 juni 2006, 16:55:22 »
Is het stevige winkel panir, of minder stevige zelfmaakpanir.
Die groenten kun je wel grillen tussen het tosti-ijzer in ieder geval, volgens mij is het wel te proberen.
,,,,فلافل

brenda_lelie

Re: Kookvragen
« Reactie #388 Gepost op: 26 juni 2006, 16:56:57 »
het is stevige panir uit de winkel en het lijkt me erg lekker om het te marineren (vorige keer deden we dat met ketjap) en dan te roosteren. Ben erg benieuwd.

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re: Kookvragen
« Reactie #389 Gepost op: 27 juni 2006, 22:03:13 »
In een recept moeten twee theelepels agar agar. Nu heb ik geen agar agar, maar wel Vege-Gel van SuperCook. De 'gelling agents' die daar inzitten zijn carageenan en locust bean gum. Zou ik agar agar daarmee kunnen vervangen?

Ik heb ook nog een zakje Orange Quick Jel van Green's. Hierin zit suiker, modified tapioca Starch, Gelling Agents: Carageenan, Calcium Acetate, Potassium Chloride. Zou het daar ook mee kunnen?
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #390 Gepost op: 27 juni 2006, 22:09:26 »
Wat moet je maken? Volgens mij is vege-gel uitwisselbaar met agar agar maar je moet ff naar de verhoudingen kijken, wat meer bindt, volgens de vege-gel site kun je met 1 zakje (in een pakje van 25 gram met 4 zakjes) 1 pint vocht binden.
« Laatst bewerkt op: 27 juni 2006, 22:09:39 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #391 Gepost op: 30 juni 2006, 11:54:38 »
Iemand nog een idee wat te doen met overgebleven eigeel?

Lemon curd! (maar daar moeten meer dan één eigelen in, ik draai dat dus altijd om: als ik lemon curd maak, eet ik in de periode erna schuimpjes ofzo (maar eiwit kan dan ook in de vriezer...))

Oe heb je een recept daarvan?

Sorry dat het zo lang geduurd heeft, maar hier is het:

Was vier citroenen goed (hebben biologische citroenen een waslaagje?)
Rasp de schil eraf (:worshippy: Microplane) en pers ze uit.

Klop 300 gram suiker met 4 hele eieren en 4 eierdooiers tot de suiker is opgelost. Gooi er de citroenrasp, citroensap en 200 gram boter bij en verwarm dit roerenderwijs op een zacht vuur tot het lemon curd is.
Dat duurt bij mij een klein kwartiertje en wordt genoeg voor drie potten.
This is between me and the vegetable!

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #392 Gepost op: 03 juli 2006, 15:44:54 »
Kan een crumble goed met cottage cheese? En welke vruchten zijn dan het lekkerst?
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #393 Gepost op: 03 juli 2006, 16:10:05 »
Crumble is lekker met appel, rabarber, bramen, frambozen, kruisbessen... (maar bramen en frambozen zijn naast lekker ook gruwelijk duur helaas)

Wil je de cottage cheese er naast eten of erin gooien? (Bij allebei kan ik me weinig voorstellen, maar ik ben niet zo'n cottage cheese-eter...)
This is between me and the vegetable!

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #394 Gepost op: 03 juli 2006, 16:13:37 »
(Bij allebei kan ik me weinig voorstellen, maar ik ben niet zo'n cottage cheese-eter...)

Ik ook niet, maar ik heb het een paar weken geleden gekocht en ik weet niet wat ik er mee moet. Het is goed tot dit weekend, vandaar.
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #395 Gepost op: 03 juli 2006, 16:24:53 »
ik heb nog 2 appels en ik mag ze onverwarmd niet eten:
ik kan ze in 4-en snijden en er boter, kaneel en suiker op doen in de oven ofzo. evt appelflapjes, maar dat heb ik nooit gedaan. Wie heeft er goede tips?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #396 Gepost op: 03 juli 2006, 16:28:18 »
Met kaneel uit de oven is superlekker. Kan ook met stroop, da's ook heel lekker. Appelflapjes zijn heel simpel: op het doosje bladerdeeg staat hoe lang ze er in moeten. Als je de bovenkant besuikert worden ze vaak ook nog mooi bruin.
Of een crumble maken: appels met bijv. peer of kaneel en rozijntjes mengen, in een grote schaal, kruimeldeegje (ik weet zo niet hoe je dat maakt, maar gewoon de kruimel van een kruimelvlaai) erop, in de oven tot het er mooi uit ziet (ik kook altijd op uiterlijk) en dan warm eten met ijs er bij.
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #397 Gepost op: 03 juli 2006, 16:34:17 »
zo in de oven is het makkelijkst :)
suiker, kaneel en boter erop --> en dan hoe lang en hoe warm?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #398 Gepost op: 03 juli 2006, 16:37:33 »
Ik zet mijn oven dan op de hoogste stand (het is een oude, hij kan heet en minder heet ;)) en dan voel ik af en toe of de appel al zacht wordt. Beetje losse pols-werk.

Maar met een kwartiertje moet het zeker goed zijn.
« Laatst bewerkt op: 03 juli 2006, 16:37:51 door Zusje »
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #399 Gepost op: 03 juli 2006, 16:58:22 »
Kan ook in een koekenpan. Klont(je) boter, appelstukjes, suiker, kaneel en dan tot het mooi bruin is. Duurt een paar minuutjes maar.
Wordt het mooist als je bruine suiker gebruikt, dat wordt een mooi donker kanelig sausje erover...
This is between me and the vegetable!