Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2040 Gepost op: 11 september 2008, 18:02:58 »
Wanneer kan je een verse vijg eten? Groen, half paars of paars?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Aiko

Re: Kookvragen
« Reactie #2041 Gepost op: 11 september 2008, 21:02:59 »
Wanneer kan je een verse vijg eten? Groen, half paars of paars?

Als het ineens opzwelt en zacht wordt. Kan dan nog half bruinpaars zijn.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2042 Gepost op: 11 september 2008, 21:55:04 »
Wanneer kan je een verse vijg eten? Groen, half paars of paars?

Als het ineens opzwelt en zacht wordt. Kan dan nog half bruinpaars zijn.
Eentje was net aan het schimmelen, maar het leek alleen de buitenkant en van binnen was het best lekker.
Stiekem best een sensueel stukje fruit.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Dame Noire

  • ***
  • 326
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2043 Gepost op: 12 september 2008, 13:59:51 »
Ik heb laatst verse dadels gekocht, ze waren een beetje groen/oranje en hard. Waren ze nog niet rijp of hoort dat gewoon zo?

Offline renske

  • ****
  • 809
  • Geslacht: Vrouw
    • Zoetekauwen
Re: Kookvragen
« Reactie #2044 Gepost op: 12 september 2008, 19:21:20 »
Hoe haal je het makkelijkst de tijmblaadjes van de steel? Ik heb nogal wat op mijn balkon (Zitronen-Thymian, Nederlandse naam nog niet kunnen vinden). De steel wil ik niet en de blaadjes er een voor een aftrekken is een sisyphusarbeid. Afstropen lukt ook niet zo.

Als het een gerecht is dat wel even staat en kookt/pruttelt, dan gooi ik de tijm er met tak en al in. De blaadjes vallen er tijdens het koken vanzelf vanaf en voor ik het eten opdien trek ik even de takjes eruit. Ik vries mijn tijm ook vaak in, met stok en al, dat werkt prima.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #2045 Gepost op: 14 september 2008, 12:09:34 »
Ik ben dan ge-eikel met plastic folie over een magnetronschaal zat, bovendien is t hartstikke slecht voor t milieu (dat plastic).
Dus nu zoek ik een schaal met deksel, geschikt voor de magnetron.
Ik neem aan dat je dan wel een deksel nodig hebt met gaatjes erin maar hoe werkt dat?
« Laatst bewerkt op: 14 september 2008, 12:10:04 door Selly »
,,,,فلافل

Re: Kookvragen
« Reactie #2046 Gepost op: 14 september 2008, 12:17:48 »
Je kan toch gewoon magnetronbordenschaalafdekdeksels kopen? Schoonouders hebben zo'n ding, en ik kwam ze pas geleden ook in de winkel tegen (de deksels, niet mijn schoonouders :P).
Overigens is het voldoende als ze gewoon los op de schaal liggen (de deksels, niet mijn schoonouders :P), zolang ze maar niet luchtdicht afsluiten toch?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #2047 Gepost op: 14 september 2008, 21:30:17 »
Wat doet een mens met een kilo kweeperen? Ik heb een keer kweepeergelei gemaakt, en dat was lekker bij een toetje, maar wat kun je er nog meer mee doen?
This is between me and the vegetable!

Offline Wombat

  • *****
  • 2.706
Re: Kookvragen
« Reactie #2048 Gepost op: 14 september 2008, 21:43:26 »
Mijn moeder maakt daar altijd geleisnoepjes van, ik zal eens vragen hoe ze dat doet.

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2049 Gepost op: 18 september 2008, 16:32:58 »
Ik ben dan ge-eikel met plastic folie over een magnetronschaal zat, bovendien is t hartstikke slecht voor t milieu (dat plastic).
Dus nu zoek ik een schaal met deksel, geschikt voor de magnetron.
Ik neem aan dat je dan wel een deksel nodig hebt met gaatjes erin maar hoe werkt dat?
Ik leg er ook al eens een bord op, dat sluit niet volledig af, dus geen gaatjes nodig?!

Mijn vraagje: hoe zat het ook weer met die spinazie die je niet mag opwarmen? Als ik hem vers kook, let ik erop dat ik hem niet te heet opwarm, tot 60 graden zou mogen. Maar overal kom je spinazie tegen, in tortellini's, op pizza, in kant-en-klare lasagne, in spinazieburgers, .... en die moet je toch ook opwarmen of koken of bakken?

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re: Kookvragen
« Reactie #2050 Gepost op: 18 september 2008, 17:18:00 »
Dat van dat spinazie niet twee keer mag worden verwarmd is niet meer waar, toch? Hiziki? Hizikiiiiiii?
This is between me and the vegetable!

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2051 Gepost op: 18 september 2008, 17:21:42 »
Ik ben dan ge-eikel met plastic folie over een magnetronschaal zat

Als je Googled op magnetrondeksel (en dan via de afbeeldingen) vind je denk ik precies wat je zoekt.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2052 Gepost op: 18 september 2008, 17:54:49 »
Dat van dat spinazie niet twee keer mag worden verwarmd is niet meer waar, toch? Hiziki? Hizikiiiiiii?

Het verandert nogal eens, maar de laatste stand van zaken is:

http://www.food-info.net/nl/national/ww-spinazie.htm

Het mag!

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2053 Gepost op: 19 september 2008, 13:10:36 »
Heh, goed en niet goed dat het mag....
Nu heb ik zoveel jaren verkeerd gedacht, zonde van de tijd  ;)

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2054 Gepost op: 21 september 2008, 17:36:59 »
1. Ik ben allergisch voor anijs, maar steranijs kan vast wel he?

2 ik wil een soort kruidencake maken, heeft iemand lekkere suggesties?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2055 Gepost op: 21 september 2008, 18:36:47 »
Piment, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember


Van Wikipedia: Steranijs = Illicium verum

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2056 Gepost op: 21 september 2008, 18:49:41 »
Piment, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember


Van Wikipedia: Steranijs = Illicium verum

Ja, ik had ook gewikied, en dan lijkt steranijs een heel ander plantje, eigenlijk zonder directe familie, dus het líjkt me veilig ...

en ik had ook koekkruiden opgezocht:
Koekkruiden, ook wel speculaaskruiden genoemd, is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

Ik mag geen nootmuskaat en heb niet alles in huis, dus ik ga nog even nadenken. Ik dacht, misschien heeft iemand een gouden tip.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #2057 Gepost op: 22 september 2008, 10:19:20 »
mag je wel venkelzaad Bambi? Dat is uitwisselbaar voor anijs qua smaak. Of zoethout?
,,,,فلافل

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2058 Gepost op: 22 september 2008, 10:36:13 »
Venkelzaad niet, maar steranijs dus wel, denk ik, maar ik durf nog niet helemaal.
Zoethout mag ook, maar dan gaat het zo richting dropjes, toch?

Maar vooralsnog is er geen cake: eind van de middag maak ik steeds het plan, maar na het eten ben ik toch altijd moe.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #2059 Gepost op: 22 september 2008, 17:36:39 »
En EarlGreythee-cake? Ook lekker!