Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re: Kookvragen
« Reactie #1540 Gepost op: 23 december 2007, 23:06:26 »
Wat zit er in koffie- en chocoladelikeur (is het vegan)?

Ik ben echt een complete n00b op drankgebied, en ik wil een fles likeur kopen om mee te bakken. Iemand tips?
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1541 Gepost op: 26 december 2007, 14:39:44 »
Wat zit er in koffie- en chocoladelikeur (is het vegan)?

Ik ben echt een complete n00b op drankgebied, en ik wil een fles likeur kopen om mee te bakken. Iemand tips?

Volgens mij zit er vaak room in.
Kun je niet beter met brandy bakken? Da's geen likeur, maar wel lekker.
In cakes doet Grand Marnier het goed.
,,,,فلافل

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re: Kookvragen
« Reactie #1542 Gepost op: 26 december 2007, 16:49:58 »
Ik heb een keer bij Ready Steady Cook gezien dat er schuimpjes werden gemaakt in de magnetron, en ik heb vandaag twee eiwitten over.

Heeft iemand dat toevallig ook gezien, of een eigen geweldig recept voor magnetronschuimpjes?
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1543 Gepost op: 26 december 2007, 16:56:17 »
,,,,فلافل

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re: Kookvragen
« Reactie #1544 Gepost op: 26 december 2007, 16:58:44 »
Nee, maar dat is een prima recept.

Hoe heb je dat gevonden? Want ik begreep de zoekfunctie niet helemaal (en na filteren op ei en magnetron bleef er niet zo'n recept over).
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1545 Gepost op: 26 december 2007, 17:00:45 »
-uitgebeide zoekfunctie
- bij program 'ready steady cook' geselecteerd
- bij recepttitel 'meringue' (dit gekokt)
- bij preparation method 'microwave'.

Ben benieuwd hoe ze smaken  :)
« Laatst bewerkt op: 26 december 2007, 17:01:12 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1546 Gepost op: 26 december 2007, 17:02:40 »
Ik wil nog ff laten weten hoe de pavlova is geworden: ondanks dat de bodem 3 dagen in plasticfolie heeft gezeten was deze nog steeds hartstikke knapperig. De bodem zelf was ook een verrassing toen ik deze ging aansnijden: van buiten krokant en van binnen écht schuim! Ik vond 'm erg lekker, had een beetje gedacht dat het zó-zoet-dat-m'n-vullingen-eruit-spatten zou zijn, maar dat viel erg mee. En de combi met ongezoete, opgeklopte slagroom en verse ananas en mango was ook lekker en fris. Het was een succes, ook bij de kinderen.
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re: Kookvragen
« Reactie #1547 Gepost op: 26 december 2007, 19:18:30 »
Ben benieuwd hoe ze smaken  :)
Heel apart, de eerste lading was nog zo zacht van buiten dat ik ze terugschoof in de magnetron. Dat was een vergissing, want blijkbaar waren ze vanbinnen wel klaar, dus toen zijn ze van binnen verbrand (dan heb je dus stralendwitte schuimpjes van buiten en zwarte meuk aan de binnenkant), de tweede lading dus niet teruggezet, en die was van binnen wel redelijk knapperig, maar van buiten nogal taai.

Volgende keer probeer ik ze kleiner te maken.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re: Kookvragen
« Reactie #1548 Gepost op: 26 december 2007, 21:54:57 »
Wat zit er in koffie- en chocoladelikeur (is het vegan)?

Ik ben echt een complete n00b op drankgebied, en ik wil een fles likeur kopen om mee te bakken. Iemand tips?

Volgens mij zit er vaak room in.
Maar dat is bij Baileys enzo. De likeuren die ik zag waren veel dunner en donkerder, niet zo crème-ig als Baileys.
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1549 Gepost op: 26 december 2007, 22:33:35 »
Wat zit er in koffie- en chocoladelikeur (is het vegan)?

Ik ben echt een complete n00b op drankgebied, en ik wil een fles likeur kopen om mee te bakken. Iemand tips?

Volgens mij zit er vaak room in.
Maar dat is bij Baileys enzo. De likeuren die ik zag waren veel dunner en donkerder, niet zo crème-ig als Baileys.

Tia maria ofzo? En er is toch ook nog iets dat zwartwit ofzo heet?
,,,,فلافل

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re: Kookvragen
« Reactie #1550 Gepost op: 27 december 2007, 08:30:24 »
Oja, Tia Maria kan ik wel eens kijken. Is Kahlua ook in Nederland te koop? Want ik weet dat heel veel vegans in Amerika dat gebruiken en het komt mij wel heel bekend voor (zoals ik al zei, n00B...).
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1552 Gepost op: 27 december 2007, 16:56:47 »
Oja, Tia Maria kan ik wel eens kijken. Is Kahlua ook in Nederland te koop? Want ik weet dat heel veel vegans in Amerika dat gebruiken en het komt mij wel heel bekend voor (zoals ik al zei, n00B...).

Volgens mij wel ja, bij de betere drankenwinkel. Het was het favo drankje van Herman Brood, die moet het toch ook ergens kunnen hebben kopen.
« Laatst bewerkt op: 27 december 2007, 16:57:17 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1553 Gepost op: 28 december 2007, 13:34:32 »
Ik heb ancho chili's (de gedroogde dus) gekocht bij Whole Foods in Londen. Wat doe ik daarmee? Was Bast daar geen specialist in?
,,,,فلافل

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1554 Gepost op: 28 december 2007, 13:48:31 »
Oja, Tia Maria kan ik wel eens kijken. Is Kahlua ook in Nederland te koop? Want ik weet dat heel veel vegans in Amerika dat gebruiken en het komt mij wel heel bekend voor (zoals ik al zei, n00B...).

in tia maria zit geen room naar mijn weten en in cafe marakesh ook niet, wel in sheridans en zoiets als baileys. cafe marakesh vind ikzelf het lekkerste, het is wat dikker dan tia maria en ook goedkoper.

en ja, kalua is hier ook te koop, maar dat smaakt veel minder naar koffie.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re: Kookvragen
« Reactie #1555 Gepost op: 28 december 2007, 14:24:49 »
Oe! Ancho's! Onvindbaar hier in NL tot nu toe :crying:
Het zou de basis moeten zijn voor echte moles.
Als het goed is zijn ze groter dan de gemiddelde gedroogde peper en kun je ze na een beetje laten weken vullen. Ze zouden een beetje fruitig moeten ruiken en smaken.
Je zou er een Guajillo Chilli Sauce mee kunnen maken, al vraagt dat recept ook om guajillo pepers die ook niet zo verkrijgbaar zijn. Dat zijn ook gedroogde pepers, maar die zouden naast licht fruitig ook een bittertje hebben in de smaak.

Guajillo Chilli sauce

- 2 tomaten, in kwarten gesneden
- 2 paprika's
- 3 knoflooktenen, ongepeld
- 2 ancho
- 2 guajillo
- 2 el tomaten puree
- 1 tl oregano
- 1 tl bruine suiker
- 0,3 l bouillon

Rooster de tomaten, paprika en knoflook in een voorverwarmde oven op 200 C zo'n 3 kwartier-uurtje.
Ontvel de tomaten en paprika's (pas op je vingers) en kook de pepers zo'n 20 minuutjes op laag vuur.
Haal de zaadlijsten uit de paprika's en snijd deze in stukken.
Giet de pepers af, haal de steeltjes eraf, schraap de zaadjes eruit en snijd ze in grote stukken.
Gooi de paprika's, pepers en tomaten in een blender of keukenmachine.
Knijp de knoflookteentjes erboven uit.
Voeg nu ook de rest van de ingredienten toe en mix het tot een glad mengsel.
Giet het mengsel in een pan en kook het in tot er nog maar de helft van over is, zo'n 10-15 minuten.
Klaar om te serveren bij bijvoorbeeld enchilada's.
Afgekoeld zou het een week houdbaar moeten zijn in de koelkast.

Ben benieuwd wat je met de ancho's gaat doen :)


Sin chile, no tiene chiste!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re: Kookvragen
« Reactie #1556 Gepost op: 28 december 2007, 14:57:25 »
cool! Thanks  :)
Het is toch belachelijk dat dat soort zaken niet in NL te krijgen is.
,,,,فلافل

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #1557 Gepost op: 29 december 2007, 11:39:29 »
Oja, Tia Maria kan ik wel eens kijken. Is Kahlua ook in Nederland te koop? Want ik weet dat heel veel vegans in Amerika dat gebruiken en het komt mij wel heel bekend voor (zoals ik al zei, n00B...).

in tia maria zit geen room naar mijn weten en in cafe marakesh ook niet, wel in sheridans en zoiets als baileys. cafe marakesh vind ikzelf het lekkerste, het is wat dikker dan tia maria en ook goedkoper.

en ja, kalua is hier ook te koop, maar dat smaakt veel minder naar koffie.

Ik heb net afgelopen week een flesje koffielikeur van De Wereldwinkel in de glasbak gegooid. Kan dus niet meer de ingrediënten na gaan. Het zag er wel redelijk zuivelvrij uit, echt een koffiekleur en niet de roomkleur ofzo. Misschien de moeite om eens te bekijken?
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re: Kookvragen
« Reactie #1558 Gepost op: 29 december 2007, 11:55:07 »
Ze hebben op de biomarkt soms wel diverse soorten pepertjes verkrijgbaar, die anders nauwelijks tegenkomt. Maar dat is onregelmatig helaas...
Sin chile, no tiene chiste!

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re: Kookvragen
« Reactie #1559 Gepost op: 29 december 2007, 17:28:03 »
cool! Thanks  :)
Het is toch belachelijk dat dat soort zaken niet in NL te krijgen is.

In Utrecht zit vlakbij de Dom een importeur van Mexicaanse prullaria. Helemaal achter in de winkel heeft ze (had ze?) ook wat exclusieve etenswaren, zoals diepvries-maistortilla's in pakken van honderd stuks, tomatillos in blik en diverse gedroogde pepers. Ik zal eens voor je kijken, de volgende keer dat ik in de Domstad ben.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll