Vegatopia Forum

Antwerpen

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #180 Gepost op: 03 januari 2009, 10:30:36 »
Nog eens in Sababa, Turkse pita-snackbar op de Oude Koornmarkt (tegen Suikerrui en Grote Markt.)
Door ligging en categorie ook wel bezocht door luidruchtige en/of dronken feestvierders, maar beslist mijn favoriet. Een hardwerkend, aardig koppel (man in keuken, vrouw en hulp bedienen). Verse en eigen gerechten, waaronder een mooie grote falafelschotel met andere dan doorsnee-dipsausjes (o.a. een pikante groene met Marokkaanse peper en koreander) en vooral in het huis gemaakte, kleine, knapperige falafel, heel wat rauwkost en hummus.
Er is ook een aubergineschotel met de eigen, geroemde paprikasaus.
Er werd ook, nieuw, een vegetarisch bladerdeeggebakje als amuse aangekondigd, dat probeerden we nog niet uit.
Veel lekkers voor niet te veel geld.

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #181 Gepost op: 25 januari 2009, 10:08:19 »
In Arte, op de Antwerpse Suikerrui.
Had de zaak gedurende jaren gemeden omdat het op een wel zeer toeristische locatie ligt en naar buiten nogal onaangenaam koud licht uitstraalt.
Omdat het nogal eens op de voorkeurlijstjes van artiesten en andere BV's voorkomt, waren we er toch nieuwsgierig naar geworden.
De zaak is groot en met (dure) smaak ingericht, met, om de naam te bevestigen, artistieke elementen zoals collages en gedichten tegen de muur.
De keuken is vrij klassiek Italiaans, doch zeer goed afgewerkt door een geroutineerd keukenteam. Onze pizza vegetariana lag vol verse, beetgare groenten zoals broccoli, champignons, spinazie, peulboontjes... Hij was niet te zwaar en er lag niet te veel kaas op.
Pannacotta en sorbets, ook volledig in orde, als desserts.
De wijnkaart biedt zwaar en duur geschut, doch de (rode) huiswijn uit Sardinië is jong, fris, fruitig en betaalbaar.
Met de linnen tafellakens en servietten en het vele bekwame personeel,
dat je nooit te lang op iets laat wachten, behoort het tot
de iets duurdere prijsklasse, doch zonder meer het waard. De zaak zat dan ook afgeladen vol en reserveren is 's zaterdags aan te bevelen.
Zeker om nog terug te komen.
« Laatst bewerkt op: 25 januari 2009, 17:03:08 door karl »

Offline LL de Ling

  • Moderator
  • ******
  • 10.321
Re:Antwerpen
« Reactie #182 Gepost op: 25 januari 2009, 10:47:44 »
Bij Ilha Formosa in Antwerpen. De vorige keer dat we er waren, was er geen plek. Dus nu waren we op tijd. Heerlijk gegeten. Als voorafje de nuggets geprobeerd. En toen de sojasteak. Op papier klinkt het allemaal niet zo spannend, maar alles is lekker vers en heerlijk en verrassend.

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #183 Gepost op: 25 januari 2009, 17:05:13 »
We zaten dus op tweehonderd meter van mekaar te eten, LL.
Als we dat hadden geweten, hadden we toch samen een drankje vooraf in een Antwerpse kroeg kunnen gebruiken?

Offline LL de Ling

  • Moderator
  • ******
  • 10.321
Re:Antwerpen
« Reactie #184 Gepost op: 25 januari 2009, 18:42:05 »
We zaten dus op tweehonderd meter van mekaar te eten, LL.
Als we dat hadden geweten, hadden we toch samen een drankje vooraf in een Antwerpse kroeg kunnen gebruiken?

Wat toevallig ja! Had me inderdaad leuk geleken om even wat te drinken. :)

Ik zal wel eens vaker in Antwerpen komen de komende tijd, dan meld ik het wel en kun je zien of je toevallig ook in de buurt bent.

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #185 Gepost op: 01 februari 2009, 12:06:12 »
Bij Varelli, Griekse mezze-zaak.
Heel mooie mezze-kaart met vele vegetarische mogelijkheden. Ook altijd een suggestiebord buiten de kaart. (Nu stonden er bijvoorbeeld walnootkroketjes met cranberrie-saus op.)
We waren met zessen, dus een tafel gevuld met onder andere met feta gevulde zoete paprika, courgettekoekjes, Griekse sla, geroosterd Kretenzisch brood met tomaten en kaas, gegrilleerde halloumi, aubergine uit de oven, bladerdeeggebak met kaas en spinazie,
mozzarella-spiesjes...
Altijd prettige, ontspannen sfeer daar. Wel redelijk klein en dus altijd vol en tafels twee maal per avond gereserveerd.

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #186 Gepost op: 15 februari 2009, 12:12:38 »
Op de Dageraadplaats bij Primo, laatste telg van het imperium van Vinko Pepa die met een goede neus voor trends telkens modieuze zaken opent op hot places.
Nu dus een Italiaans restaurant in een jonge, artistieke, gezellige buurt die toch ook sterk een woonkarakter heeft behouden.
Het is een ruime, luchtige zaak met helder licht en veel wit, tot in de ouderwetse "garçon"-jasjes met épauletten van het zeer vriendelijk, open, vlot, jong personeel. (Ik associeer die jasjes wel meer met Belgische brasseries van mosselen, américain en stoofvlees, maar goed, het oogt wel prettig.)
De prijzen van de gerechten zijn bewust laag gehouden en er is een ruime vegetarische keuze. De menukaart is beslist origineel, een soort gevouwen krant op gerecycleerd papier waarop de specialiteiten in het rood aangeduid zijn. Bij de hoofdgerechten vele pasta-variaties (geen pizza's). Ook een altijd gewaardeerd suggestiebord tegen de wand, teken van fantasie en vernieuwing in de keuken. (Nu was er risotto met porcini op vermeld.)
Omdat we geen wijnkaart hadden gekregen (denk een foutje van het personeel, want men was tamelijk ijverig in het voorstellen van drankjes voor en na en desserts), bestelden we de witte huiswijn (15 euro) omdat je er mag van uitgaan dat in een goed gerunde zaak die goed uitgezocht en behoorlijk is. Hij werd netjes in een ijsemmer naast de tafel gezet (het is dikwijls ergerlijk dat de witte huiswijn plompverloren op tafel wordt gezet, waar hij hevig mag chambreren omdat men blijkbaar voor het zogezegde gunstprijsje die extra service niet wil geven.)
Wie schetst echter onze verbazing dat de wijn die we, om even nader te bestuderen, en natuurlijk ook om ons gul ervan te bedienen, uit het ijs haalden, een Spaanse Castillaanse wijn was. En dat in een Italiaans restaurant! Alsof je in een Lyonese bouchon een Chileense wijn krijgt als vin de patron. Een gesprekje met een vriendelijke, begrijpende dienster leerde dat de baas die wijn voor zijn heel zijn imperium (hoogstwaarschijnlijk tegen zeer gunstige voorwaarden) aankoopt. Ik zou hem aanraden voor deze zaak dan toch een wat duurdere Italiaanse wijn aan te kopen, om het plaatje te doen kloppen. Nu goed, de wijn was neutraal, drinkbaar, wat waterachtig toch.
De voorgerechten op onze tafel waren gegrilleerde groenten zoals aubergine, champignon, courgette, paprika, witloof (balsamico en olijfolie stonden op tafel) en bruschetta met tomaten. Eerlijke, eenvoudige gerechten zoals dat in de Italiaanse keuken dikwijls het geval is.
Hoofdgerechten waren vegetarische "oortjes" met spinazie, boontjes en courgette
met pecorino-kaas en linguini in roomsaus met truffelaroma en eekhoorntjesbrood, een diep en vol smakende bereiding. (Hoofdgerechten tussen 10 en 15 euro.)
Geen zeer grote porties, alles vers en smakelijk en een prettige, luchtige sfeer.
Er zijn dan ook zeker twee services, er kan ook afgehaald worden en alles verloopt vlot door het goed, veelkoppig personeel.
Wel zou men best een bordje "volzet" voor de deur hangen, want geregeld lopen hongerigen vruchteloos binnen, hiermee voor tochtverplaatsingen zorgend, waarna het tochtgordijn weer door een personeelslid dient in orde te worden gebracht, wat toch ook duurbetaalde manuren zijn die beter aan het aanprijzen van iets duurdere Italiaanse wijnen kunnen besteed worden.
« Laatst bewerkt op: 15 februari 2009, 20:28:12 door karl »

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #187 Gepost op: 01 maart 2009, 10:34:49 »
Bij Il Carpaccio in de Generaal Lemanstraat, bezuiden het Albertpark.
Gezellig, familiaal, prijsvriendelijk buurtrestaurant.
Inventief suggestiebordje op tafel, enkele pizza's en pasta's. Jammer dat bij de voorgerechten (tomaten en mozzarella, slaatje met kaas, tortellini in brodo als suggestie) geen groentencarpaccio was opgenomen, om de naam van de zaak eer aan te doen.
Lekkere, dunne vegetarische pizza met aubergine, courgette, artisjok. Drie grote cannelloni met spinazie en ricotta in lekkere, volle tomatensaus. Vriendelijk door de baas aangeboden digestif. (We mochten kiezen en het was een flink glas, beter dan de ongevraagd neergezette piepkleine glaasjes amaretto.)
Nog een randbemerking: als je olijven als hapje vooraf vraagt in een Italiaans restaurant zorgt dat dikwijls voor vertwijfeling omdat men enkel middelgrote, ontpitte, middelmatige, vrij smakeloze zwarte pizza-olijven heeft. Waar men het de klanten naar de zin wil maken zou het een leuke binnenkomer zijn om enkele (niet te veel) gemarineerde, goed gekruide, groene olijven voor te zetten.
Leuke sfeer, lekkere en eerlijke keuken, zeker om nog terug te komen.

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Antwerpen
« Reactie #188 Gepost op: 01 maart 2009, 23:11:31 »
Woensdag nog een laatste bongo-spurt gedaan. Gaan eten in comocomo.
Het systeem van een japanse suchilopendebandresto. Er is dus een lopende band, en daar komen allerlei tapa's op voorbei. De site zag er goed uit, met een heel deel van de hapjes vegetarisch. Het was om verschillende redenen een tegenvaller. Het was er erg druk, door de bongo mensen. Het was namelijk de laatste week dat ze geldig waren.
Er kwamen dus hapjes voorbij. Toen wij gingen zitten kwam er een bordje met heel raar uitziende vis voorbij, dat er volgens de mensen die over ons zaten er al op stond sinds 6 uur. Toen we er buiten kwamen stond het er nog, en het was na de negenen. De populaire hapjes daarentegen, gingen nog geen 2 rondjes mee. En dan was het nog eens wachten op de volgende lading. En dat was dan weer eens 5 a 10 minuten. Als je ergens binnenkomt met honger... En de veggie hapjes, dat was al helemaal niet vaak, en al helemaal niet afwisselend. Ik heb 2 keer de patatjes met tartaar genomen, aangezien er op dat moment al bijna een half uur niks anders dan linzen en bonen op brood voorbijkwam. En dat had ik dan al gegeten zelfs...  ::)
Ook was er ongelooflijk veel brood onder de hapjes. Slim geziene maagvulling.
De wijn was wel lekker, maar wel minstens 3 euro per glas, en omdat je er lang zit te wachten eer je je eten bijeen gesprokkeld hebt, drink je best wel veel.
De hapjes waren wel oké, maar nu niet echt superkwaliteit. Kaas met confituur op brood is niet mijn idee van 'hoge keuken'. Dan mag de confituur en de kaas nog zo een speciale spaanse naam krijgen als ze willen.
Er zijn wel eens champions op brood gevuld met blauwe kaas geweest, die waren lekker. Maar die waren dan ook dadelijk weg.Verder heb ik nog een stuk ongeïnspireerde tortilla gegeten. En een broodje met prei en champions, dat best goed was.
De churros waren niet luchtig en zelfs voor churros veel te zout.De soesjes waren duidelijk uit de diepvries (dun en smakeloos deeg, ook al niet luchtig of zo). Allebei met maar een mini beetje chocoladesaus. Echt opvallend weinig. De rijstpap was dan weer wel lekker. Én leuk om met je handen te eten.
Je amuseert je wel met je samen met de andere mensen te ergeren. Je zit namelijk zo dicht opeen gepakt, en hapjes snel voor iemand van de band pakken voor er anderen mee weg zijn schept een band. Toch echt geen aanrader.
Zelfs voor vleeseters niet. De goedkopere hapjes kwamen duidelijk meer langs. En anders lag er onder de minuscule hoeveelheid dingen die een niet-veggie eten nog veel meer brood.

Offline IneN

  • ****
  • 873
  • Geslacht: Vrouw
Re:Antwerpen
« Reactie #189 Gepost op: 09 maart 2009, 18:24:02 »
Heee! Ik ben eindelijk eens, om half 3 's nachts, in de Grill en Vegetarisch geraakt op 't Zuid. Wat een héérlijke vegetarische pita!! Ik had extra groentjes gevraagd, en die kreeg ik ook ruim. OOk veel falafel. Lekkere sausjes op tafel. Wel duurder dan andere pita-zaken, maar dat geeft zo niet, het was echt lekker!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Antwerpen
« Reactie #190 Gepost op: 10 maart 2009, 12:01:19 »
zelf heb ik er nog niet gegeten, maar al wel de lekkere muntthee gehad en ook de waterpijp  :) en die was leuk :)

Offline Brent

  • ****
  • 600
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #191 Gepost op: 29 maart 2009, 17:15:20 »
lamallo is zeker een bezoekje waard, heerlijke mezze's

www.lamalo.com

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #192 Gepost op: 14 april 2009, 17:27:31 »
lamallo is zeker een bezoekje waard, heerlijke mezze's

www.lamalo.com

Is inderdaad een goed, wat duurder, adres. Koshere keuken van Sefardische joden.
Groot assortiment van verse, lekkere, alle vegetarische mezze. Ook eigengemaakte uitstekende falafel.
Wel gesloten op zaterdag meen ik, sabbat.
« Laatst bewerkt op: 15 april 2009, 17:03:32 door karl »

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #193 Gepost op: 14 april 2009, 17:36:19 »
Heee! Ik ben eindelijk eens, om half 3 's nachts, in de Grill en Vegetarisch geraakt op 't Zuid. Wat een héérlijke vegetarische pita!! Ik had extra groentjes gevraagd, en die kreeg ik ook ruim. OOk veel falafel. Lekkere sausjes op tafel. Wel duurder dan andere pita-zaken, maar dat geeft zo niet, het was echt lekker!

Was in Finjan op Paasmaandag ook nog eens. Het is toch bijzonder hoe vlot alles er verloopt. We zaten dicht tegen de toog en daar leek het een chaotische bedoening (terras zat vol met het goede weer), maar we kregen erg vlug onze drank (belangrijk) en ook alle bestelde schoteltjes, want het is er leuk je verse, lekkere falafelballetjes aan te vullen met groentegerechtjes zoals gegrilleerde tomaten, ui, champignons.
(De keuken is eenvoudig, doch vers en eerlijk.)
Meer dan genoeg gegeten met twee voor een dertig euro, toch een billijke prijs voor een goede maaltijd.
Het is er een komen en gaan van cliënten en een drukke bedoening, maar als je daar vrede mee neemt, zeer OK.
Aanrader voor Nederlanders die in de buurt van het Museum van Schone Kunsten terecht komen (overigens zo stilaan de "place m'as-tu vu?" van Antwerpen, met het trendy en succesvolle Nero aan de overkant en het goede, oude jazz-café Hopper op een andere hoek. Er kunnen geregeld artistieke BV's gespot worden.)
« Laatst bewerkt op: 15 april 2009, 17:02:40 door karl »

Offline LL de Ling

  • Moderator
  • ******
  • 10.321
Re:Antwerpen
« Reactie #194 Gepost op: 10 mei 2009, 09:28:58 »
Geluncht bij Pasta-Hippo-Vino in Antwerpen. Aanrader! We aten allemaal vegetarisch, drie van ons de gratin met venkel (penne met geitenkaas, ricotta, venkel en ui, afgewerkt met andijvie en een zachte rode paprikasaus), de vierde de gratin met spinazie of roquefort of de penne met vier kazen. Ik weet het niet zo goed meer...

Ik vond dat de venkel iets meer naar voren had komen in mijn gerecht, maar de rest had daar geen last van. Desalniettemin erg leuk.

Helaas had ik geen tijd om nog wat te drinken met Karl als hij nog in de buurt was, we gingen in de vooravond weer terug. ;)
« Laatst bewerkt op: 10 mei 2009, 09:38:28 door LL de Ling »

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #195 Gepost op: 01 juni 2009, 09:29:39 »
Bij Sjalot en Schanul, op een steenworp van de Grote Markt, doch in rustige buurt.
(Het is opmerkelijk hoe in grote steden de massa als mieren samentroept rond centrale pleinen, zoals de buurt van Groenplaats en kathedraal in Antwerpen en je op vijf of tien minuten gaans heerlijk rustig zit.)
Luchtige, frisse, kleurrijke zaak die gespecialiseerd is in salades, broodjes en pasta's.
Als hapje vooraf bestelden we de "gemarineerde" olijven, wat weer eens neerkwam op die troosteloze, ontpitte, droge zwarte blik-olijven, met als personal touch wat gesneden pijpajuin erop. Toen ik niet kon nalaten de jongere dienster (de wat oudere was veel vriendelijker) hier op te wijzen, zei ze dat de olijven "à la minute" gemarineerd waren.  >:( Alsof je ook "à la minute" bereide stoofpotten of risotto kan serveren. Er zijn talloze Italiaanse, Griekse, Marokkaanse, Belgische groothandelaars van prachtige mengelingen olijven. Als je te weinig vraag hebt naar olijven (wat ik me in dit soort zaak wel kan voorstellen), zet ze dan niet meer op de kaart, of nog beter, geef ze als gratis amuse.
Mooie keuze aan salades en pasta's, waarbij telkens minstens twee vegetarische.
Onze salades waren fris, goed samengesteld, met verse ingrediënten en met een lekkere dressing, smakelijk.
Apart is ook dat men nogal met verse artisjokken werkt (een lichte, fijne, lekkere groente), die als voorgerecht met dipsaus en ook verwerkt in salades kunnen besteld worden.
Beslist, op de olijven en één wat stugge dienster na, een leuk, lekker en sympathiek adres voor één gerecht.
« Laatst bewerkt op: 01 juni 2009, 09:40:29 door karl »

Offline Brent

  • ****
  • 600
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #196 Gepost op: 10 juni 2009, 16:59:35 »
Ben gisteren gaan eten in De Koopvaardij in Stabroek/Antwerpen  (1 Michelinster)

Ter gelegenheid van de restaurantweek was er een vastgesteld menu, had op voorhand laten weten dat ik vegetariër ben. Was geen enkel probleem, kreeg een aangepast menu.

Als aperitief namen we Parel Genoels - Elderen: prima mousserende wijn uit het eigenste Belgisch Limburg
Amuses: oa bonbon van een streekkaas...
Asperges met parmesan
sorbet van komkommer
canneloni van seizoensgroenten met schuim van marjolein
cake van Brusselse kaas versierd met goud en aardbeien uit Hoogstraten
een soort groene thee met gebakjes oa madeleines toe

Vriendelijke bediening, een zeer uitgebreide wijnkaart: we zijn nogal Bourgognefan en de wijn die we aanvankelijk kozen was niet verkrijgbaar, wel een minpuntje, maar de sommelier gaf ons een goed alternatief.
Later hoorde we van hem dat hij ook net beslag had kunnen leggen op een 6 tal flessen Clos d'opleeuw, nog een zeer goeie Limburgse wijn. Had ik ook graag gedronken.
Kortom: zeer goed restaurant waar je ook als vegetariër uitstekend kan eten.
« Laatst bewerkt op: 10 juni 2009, 17:01:27 door Brent »

Offline karl

  • *****
  • 6.379
  • Geslacht: Man
Re:Antwerpen
« Reactie #197 Gepost op: 14 juni 2009, 15:47:41 »
In Indiaas restaurant Saffraan in de buurt van het Zuid.
Weer een hele poos geleden, de keuken was er nog op verbeterd leek me.
Vooral gewerkt aan een mooie bordpresentatie. De samosa's als voorgerecht werden geserveerd in een eetbare deegtulp. Ernaast lagen drie strepen verschillende chutney. Ook de ajuinbeignets werden met die strepen chutney geserveerd.
Een zestal vegetarische hoofdgerechten en erbij voor een groter gezelschap drie soorten rijst en twee soorten naan-brood. Alles vers en smakelijk.
Bij goed weer fijn zitten in een omsloten, doch rustige en gezellige achtertuin.
Achteraan een vijvertje met fonteintje en groen.
Vriendelijke en rustige bediening.
Nog altijd een eigentijds, niet-traditioneel restaurant waar het prettig toeven is..

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Antwerpen
« Reactie #198 Gepost op: 05 juli 2009, 19:57:42 »
In Antwerpen, op een heel leuk terras in/aan/op (welk voorzetsel gebruiken Belgen daarvoor) de Sint Jorispoort. Drie soorten hele lekkere kaas, met goed brood. L had een omelet met seizoensgroenten en die werd ook helemaal blij.

En bij de frituur tegenover het Sportpaleis. Geen aanrader, hoewel ik niet begrijp dat de kaaskroket in Nederland nooit op het menu staat. Of staat 'ie dat wel? Ik kom eigenlijk nooit in snackbars...

En vandaag had ik een gigantisch broodje veggi (met twee soorten sla, twee kleuren kool, tomaat, komkommer, broccoli, boontjes, ei en slasaus) bij K50, wat geen uitbreiding van het K3-imperium bleek, maar iets met het huisnummer.
This is between me and the vegetable!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Antwerpen
« Reactie #199 Gepost op: 06 juli 2009, 14:14:52 »

En bij de frituur tegenover het Sportpaleis. Geen aanrader, hoewel ik niet begrijp dat de kaaskroket in Nederland nooit op het menu staat. Of staat 'ie dat wel? Ik kom eigenlijk nooit in snackbars...


Dan zijn we gisteren wel heel dicht langs mekaar gekomen :) Mijn vriend woont op een kwartiertje stappen van daar...