Hier op het forum zijn er al vaker discussies geweest over welke voedingsmiddelen je al dan niet mag combineren. Zo zei er bijvoorbeeld iemand dat het niet goed is om fruit na de maaltijd (met bijvoorbeeld brood of aardappelen) te eten. Het ‘Handboek Voeding en gezondheid’ is gebaseerd op de voedselcombinatieleer en legt het hoe en waarom uit van slechte en goede voedselcombinaties. Fruit na de maaltijd is volgens de auteurs bijvoorbeeld niet goed omdat het fruit dan niet goed genoeg vermengd raakt met de maagsappen en begint te gisten. Hoe langer het eerder gegeten voedsel nodig heeft om verteerd te geraken door de maag, hoe groter de kans dat dat gebeurt. De voornaamste reden om het combinatiedieet te volgen is om gezondheidsproblemen op te lossen en te voorkomen.
Het boek is zeer compleet. Je leert een heleboel over de spijsvertering, over voedingsstoffen en over gezonde eet- en leefgewoonten en natuurlijk over het combineren van voedsel. De auteurs zeggen wel dat je het allemaal snel leert en dat het juist combineren van voedsel niet veel inspanning of extra tijd kost, maar daar hebben ze mij toch niet helemaal van kunnen overtuigen. De recepten in het tweede gedeelte van het boek zijn zeer geschikt voor de dagelijkse keuken, maar ze zijn wel niet allemaal vegetarisch (ook al zijn de auteurs zelf wel voorstander van het vegetarisme).
Titel : Handboek Voeding en gezondheid
Auteurs : Jan Dries & Inge Dries
Uitgeverij : Veltman Uitgevers
Prijs : 29,95 euro
ISBN : 905920122-1
136 blz, paperback, kleurenfoto’s