@ Hizikigrrrl
Het gaat om twee verschillende zaken, maar bij beide is Monsanto (indirect) betrokken.
Jouw link verwijst naar het patenteren van rassen. Dat zou o.a. tot gevolg hebben dat Monsanto kan (zal)afdwingen dat een boer een gewas dat door Monsanto is ontwikkelt niet zelf mag vermeerderen. Dus ieder jaar opnieuw zaad kopen bij Monsanto. Kassa!
Dit kan nu al en het gebeurt ook!
Voor de amateur tuinier heeft dit ws geen grote directe gevolgen. Monsanto levert geen gewassen die voor de amateur interessant zijn.
Het verhaal waar ik naar verwijs komt er, heel kort samengevat, op neer dat alleen zaden die op een bepaalde EU-lijst staan als voedselgewassen mogen worden verhandeld, geruild en vermeerderd binnen de EU. Op die lijst staat een heel klein aantal rassen. Het vergt een lange en kostbare procedure om een ras op die lijst te krijgen. En wie gaan dus rassen op die lijst krijgen? De grote rijke bedrijven, Monsanto cs! Opnieuw kassa!
Bovendien zullen veel oude gewassen niet aan de criteria van die lijst voldoen. Dat gaat dus geen enkele amateur proberen.
Hoe kun je dat nou bedenken? Algemeen wordt aangenomen dat de lobby van de grote zaadbedrijven dat heeft doorgedrukt bij de Europese politici. En ja, natuurlijk zit Monsanto bij die lobby.
Dit gaat over wetgeving die nog 'in de maak' is.
Als het lukt deze wet er door te krijgen en een beetje te handhaven dan is dit het einde van vele duizenden historische gewassen.
Het voelt alsof je in het Rijksmuseum alleen nog naar de Nachtwacht mag kijken en niet meer naar de rest.....
Petitie ondertekenen (in het Duits)