Even voor je gegoogeld: het barst op het net van info over zowel positieve als negatieve effecten van soja. Ik plukte dit citaat:
Soja
In een groot aantal onderzoeken is gevonden dat in sojabonen stoffen zitten (isoflavonen) die de productie van schildklierhormoon belemmeren.
Mensen met een vegetarisch dieet die veel vleesvervangers eten met soja, en vooral zuigelingen die met sojamelk als vervanger voor moedermelk of babyvoeding worden gevoed, lopen het risico te veel van deze stoffen binnen te krijgen.
Onderzoek heeft aangetoond dat onder kinderen die met sojamelk zijn opgevoed significant meer hypothyreoïdie voorkomt dan bij kinderen die andere voeding kregen.
De conclusie van dit onderzoek was dat bij kinderen met aangeboren hypothyreoïdie die soja-voeding krijgen de dosis thyroxine tijdelijk verhoogd moet worden.
In de voetnoten is verwezen naar de (zeer technische) onderzoeken die dit nader beschrijven.
Er is ook een uitgebreide Engelstalige website over de gevaren van soja:
http://www.soyonlineservice.co.nz/