Enkele tips om de cheape vegan uit te hangen:
Obvious: bonen en granen. Zeer goedkoop, en om het niet te eentonig te maken steek je dan iets meer geld in sausjes en andere smaakmakers vb. Tamari, Ahornsiroop,...
Ook zaden zijn niet erg duur, en je moet ze niet eens koken.
Frisdranken: koop waterfilters en breng diksap.
Groenten: laat uw bonen en granen kiemen. Vooral mungbonen, linzen en fenugriek gaan heel goed. De enige groenten die ik nog regelmatig koop zijn wortelen.
Broodbeleg: maak zelf humus en linzensmeersel. experimenteer (maw kook bonen tot pulp, voeg smaak en bindmiddel toe)
Soja/Rijstmelk: zelf maken, eventueel investeren in sojamelker.
Tofu: zelf maken, is niet moeilijk en niet arbeidsintensief. De erg dapperen kunnen proberen om zelf tempeh te maken.
Brood: bbm. Maal eventueel zelf uw graan.
Voor de lowcarbers: Tofu, seitan, en bijna alle noten en zaden zijn laag aan koolhydraten (maar de laatste 2 zijn nogal vet)
Ook de moeite (en goedkoop): maak zelf kefir en kombucha. Melkkefir kan ook goed met rijst en sojamelk, en er is altijd nog waterkefir.
Het enige wat duur blijft zijn fruit, noten en zeewier.
Biowinkel vs supermarkt: bio is niet altijd duurder. Quinoa is bijvoorbeeld goedkoper bij Bioshop dan bij Delhaize.
Algemene 'duh' tips: koop bulk, spaart ook tijd in de zin dat je minder moet winkelen, en zo doe je ook weeral minder impulsaankopen. Koop seizoensgroenten & fruit. Je kan eventueel ook investeren in een voedseldroger voor groenten en fruit, om je diepvries te ontlasten (=ook weer goedkoper).