Vegatopia Forum

Wat kan ik met de volgende ingredienten?

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Offline chantalv80

  • ****
  • 911
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1980 Gepost op: 19 november 2012, 12:26:54 »
Ik heb gisteren bloemkoolcurry gemaakt, voor twee dagen. Nu heb ik nog ongeveer een derde bloemkool over.
Wat kan ik daar voor leuks mee? Geen curry dus  ;)
En liever eens iets anders dan gewoon koken met nootmuskaat of een sausje.

Beslagje er om heen en frituren  ;D

Oh, jam! Recept voor een beslagje???

Even googlen op tempura :) http://www.ah.nl/allerhande/recepten/793714/tempura
Want a sugarcube?

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.735
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1981 Gepost op: 19 november 2012, 12:30:25 »
Ik heb gisteren bloemkoolcurry gemaakt, voor twee dagen. Nu heb ik nog ongeveer een derde bloemkool over.
Wat kan ik daar voor leuks mee?
Gestoofde mediterrane bloemkool
Bloemkool op zijn Grieks
Salade van geroosterde bloemkool en citroen
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1982 Gepost op: 19 november 2012, 13:05:53 »
Dank! Het is voor morgen, dus eens kijken waar ik dan trek in heb.

Ik vond zelf ook nog dit recept, lijkt me ook wel wat:

Voor twee personen:

•een hele bloemkool  (het water uit de kool verdampt, waardoor er verrassend weinig overblijft van een flink exemplaar)
•zout
•peper
•olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 C. Snij de kool met een groot mes in plakken van maximaal 1 centimeter dikte. Je krijgt een hoop gruis, een hoop kleine plakjes, en een paar mooie grote plakken uit het midden.
Leg de bloemkool in één laag op een met bakpapier bekleed bakblik (gebruik eventueel twee bakblikken). Bestrooi rijkelijk met zout en peper en giet er ruim olijfolie overheen (vijf-zes eetlepels voor één bloemkool). Rooster de kool zo’n vijftig minuten, schep halverwege een keertje om. Laat net iets langer roosteren dan je denkt: je wil geen zachte kool met hier en daar een bruin randje, maar knapperige, diepbruine bloemkool.


Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1983 Gepost op: 19 november 2012, 16:26:38 »
Hmmm, ja, bloemkool zo is heel lekker, alleen spijtig dat heel je huis er van gaat ruiken :)

Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1984 Gepost op: 19 november 2012, 16:27:42 »
Dat gebeurt toch alleen als je het tot moes kookt?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1985 Gepost op: 21 november 2012, 13:21:43 »
Dank! Het is voor morgen, dus eens kijken waar ik dan trek in heb.

Ik vond zelf ook nog dit recept, lijkt me ook wel wat:

Voor twee personen:

•een hele bloemkool  (het water uit de kool verdampt, waardoor er verrassend weinig overblijft van een flink exemplaar)
•zout
•peper
•olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 C. Snij de kool met een groot mes in plakken van maximaal 1 centimeter dikte. Je krijgt een hoop gruis, een hoop kleine plakjes, en een paar mooie grote plakken uit het midden.
Leg de bloemkool in één laag op een met bakpapier bekleed bakblik (gebruik eventueel twee bakblikken). Bestrooi rijkelijk met zout en peper en giet er ruim olijfolie overheen (vijf-zes eetlepels voor één bloemkool). Rooster de kool zo’n vijftig minuten, schep halverwege een keertje om. Laat net iets langer roosteren dan je denkt: je wil geen zachte kool met hier en daar een bruin randje, maar knapperige, diepbruine bloemkool.


Even de bron erbij hoor, dat is Klary Koopmans.
,,,,فلافل

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1986 Gepost op: 21 november 2012, 15:53:02 »
Dank je, ik vond hem ergens hier op het forum volgens mij, maar heb er niet aan gedacht naar de bron te zoeken.

Offline chantalv80

  • ****
  • 911
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1987 Gepost op: 21 november 2012, 16:37:53 »
Dat gebeurt toch alleen als je het tot moes kookt?

Bij ons ruikt het al wanneer de kook over de bloemkool heen gaat.  ???
Want a sugarcube?

Offline Antje

  • ****
  • 701
  • Geslacht: Vrouw
    • Idril.nl
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1988 Gepost op: 21 november 2012, 19:35:28 »
Ik vind dat vooral de resten van bloemkool (wat je overhoudt na het maximale snijden ervan) naar ruiken.
Groetjes, Antje

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1989 Gepost op: 21 november 2012, 20:41:58 »
Dat gebeurt toch alleen als je het tot moes kookt?
Nee, hoor, het geeft een sterke geur af. Niet dezelfde geur als moesbloemkool, een andere en lekkerdere, maar wel een hevige. Maar ik heb dan ook een oven die in het midden van een relatief klein apartement staat...

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1990 Gepost op: 26 november 2012, 08:36:34 »
Het stinkt inderdaad, maar het is het waard  ;D

Ik heb laatst bij de toko petehbonen meegenomen (over stinken gesproken), en jonge sojabonen.
Wie weet daar iets leuks mee?

Offline jol

  • *****
  • 2.653
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1991 Gepost op: 26 november 2012, 14:29:34 »
Het stinkt inderdaad, maar het is het waard  ;D

dat geldt wat mij betreft ook voor petehbonen. Die bak ik mee met de andere groenten als ik nasi goreng met sateh en pindasaus maak. Ook lekker in gado gado, dus ook weer in combinatie met pindasaus. En natuurlijk als extra smaakmaker in de sajur lodeh. In alle drie de gevallen gebruik ik maar een kleine hoeveelheid boontjes omdat ze snel aanwezig zijn in een gerecht.
Ook lekker en in een grotere hoeveelheid: uien tot bruin en zacht bakken, (niet al te zoete) tomaat in stukjes mee zacht laten worden, boontjes erbij en onderzetten in een mengsel van half water en half ketjap manis en de boontjes daarin laten sudderen tot het vocht helemaal is ingedikt.

En tenslotte is het een onmisbaar ingrediënt in mijn lievelingssambal:
sambal peteh
•   3 eetlepels zonnebloemolie
•   Halve ui, fijngesnipperd
•   2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
•   100 gram peteh bonen, gehalveerd
•   350 gram sambal oelek
•   2 blaadjes salam
•   2 blaadjes djeroek poeroet
•   klein stukje laos of twee theelepels laospoeder
•   2 theelepels suiker
•   wat  zout
•   1 eetlepel tamarindepasta
Bereiding:
1.   Verwarm de wok op hoog vuur tot deze goed heet is.
2.   Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook, blaadjes, laos, suiker en zout tot geurig. Uien glazig maar niet bruin.
3.   sambal en tamarinde toevoegen, goed doorroeren.
4.   petehbonen toevoegen en een minuut of 5 laten pruttelen
5.   Zet het vuur uit en laat de sambal in de wok afkoelen en verwijder blaadjes en laos.
6.   bewaren in een goed gesteriliseerde, goed afgesloten pot in de koelkast,
Is ongeveer een maand houdbaar.


Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1992 Gepost op: 27 november 2012, 08:00:49 »
Klinkt lekker allemaal, leuk idee ook die sambal!
Bedankt!

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1993 Gepost op: 27 november 2012, 15:06:49 »
Ben ik alweer  :bloos:
Ik heb bij de turkse winkel Baldo rijst gekocht, advies had ik hier op het forum gekregen.
Maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat voor soort rijst het is  :D
Voor welke soort gerechten is het geschikt, oftewel, wat maak ik ermee?

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1994 Gepost op: 27 november 2012, 15:19:15 »
Ben ik alweer  :bloos:
Ik heb bij de turkse winkel Baldo rijst gekocht, advies had ik hier op het forum gekregen.
Maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat voor soort rijst het is  :D
Voor welke soort gerechten is het geschikt, oftewel, wat maak ik ermee?

Die tip gaf ik, ik zal er vanavond even over schrijven wat je ermee kunt maken.
,,,,فلافل

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1995 Gepost op: 27 november 2012, 15:26:58 »
Ben ik alweer  :bloos:
Ik heb bij de turkse winkel Baldo rijst gekocht, advies had ik hier op het forum gekregen.
Maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat voor soort rijst het is  :D
Voor welke soort gerechten is het geschikt, oftewel, wat maak ik ermee?

Die tip gaf ik, ik zal er vanavond even over schrijven wat je ermee kunt maken.

Graag, bedankt!

Offline chantalv80

  • ****
  • 911
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1996 Gepost op: 27 november 2012, 23:20:15 »
Ben ik alweer  :bloos:
Ik heb bij de turkse winkel Baldo rijst gekocht, advies had ik hier op het forum gekregen.
Maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat voor soort rijst het is  :D
Voor welke soort gerechten is het geschikt, oftewel, wat maak ik ermee?

Die tip gaf ik, ik zal er vanavond even over schrijven wat je ermee kunt maken.

De avond duurt nog 40 min. Ga je dat redden? LOL  :P
Want a sugarcube?

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1997 Gepost op: 28 november 2012, 10:39:24 »
Kwam iets tussen, maar dan hier alsnog:

Baldorijst, wordt dus veel in de Turkse keuken gebruikt. Je kunt er een heel lekkere romige rijst mee maken.  Verhit een pan met een klont boter, laat smelten, giet de rijst erin, bak een paar minuten terwijl je roert en overgiet met water, misschien ietsje meer dan normaal met rijst, maar niet te veel en een flinke theelepel zout, misschien zelfs nog wat meer. Laat gaar koken.
Als de rijst gaar is nog een klontje boter erdoor, eventueel meer zout ,fijngehakte dille en/of sumak.
Erg lekker met bv turkse courgettekoekjes (zie de voorkant) en Griekse salade. Of bij een gevulde courgette of paprika. Of bij een stoofpotje.

Turken doen er ook nog een lepeltje rijstvormige pasta in, dat is wel lekker maar dat doe ik nooit.
Als je vegan eet zou ik eerder olijfolie nemen dan margarine of van die koolzaadolie.
,,,,فلافل

Offline Miranda

  • *****
  • 3.376
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1998 Gepost op: 28 november 2012, 12:42:35 »
Dat klinkt lekker, iets richting risotto-achtig dus?
Heb nog een aubergine liggen, dus dan van de week nog maar eens de imam bayildi met deze rijst. Lijkt me wel wat.
Bedankt!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Wat kan ik met de volgende ingredienten?
« Reactie #1999 Gepost op: 13 december 2012, 16:53:24 »
Broccoli? F., die duidelijk veel besef heeft van koken voor 2 personen nam er 2 mee van de winkel. Dus vandaag en binnen een paar dagen nog een keer. Ik vond dit recept dat ik graag wil proberen vandaag, maar de citroen die ik nog had liggen blijkt toch niet meer zo eetbaar te zijn. Zou appelazijn ook zo lekker zijn, denken jullie, of zou ik een paar dagen wachten en nu iets aziatisch of iets anders produceren, en zoja, hebben jullie nog een succesrecept? Iets slaatje met noodles zou leuk zijn, heb ook nog vele andere groenten in huis, paprika, bloemkool, aubergine, courgette, maar wel geen ajuin, want dat was ik vergeten op het lijstje te zetten.
Goed, ik ga eerst verder inspiratie opdoen op 't internet  :)