Vegatopia Forum

Houdbaarheid etenswaren

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Houdbaarheid etenswaren
« Gepost op: 12 december 2005, 18:14:40 »
Aangezien mijn privékeuken niet aan de HACCP-voorwaarden voldoet, stoei ik regelmatig met de houdbaarheid van (reeds geopende) produkten. Bijvoorbeeld: vorige week woensdag een bakje olijven bij de algerijnse winkel geschept. Die zat ik zo net dus even te snacken, totdat ik witte pluisjes (yuk schimmel!) waarnam in het bakje. Meteen weggekiept natuurlijk, en nu ervaar ik een misselijkheidseffect. Ben ik dat echt, of is het de suggestie omdat ik iets beschimmelds heb gegeten? En klopt het dat het nu al beschimmeld is?

In het algemeen heb ik moeite met bepalen of 'iets nog kan' (als er al schimmel op staat is het duidelijk natuurlijk). Hoe doen jullie dat met etenswaren?

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #1 Gepost op: 12 december 2005, 18:22:20 »
In het algemeen heb ik moeite met bepalen of 'iets nog kan' (als er al schimmel op staat is het duidelijk natuurlijk). Hoe doen jullie dat met etenswaren?

Ik eet dingen altijd vrij vlug op, maar wellicht heb je hier wat aan (kijk ook links in de menubalk.
,,,,فلافل

Aiko

Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #2 Gepost op: 12 december 2005, 18:27:12 »
Ik doe zelf nooit zo aan houdbaarheidsdata. Als ik pluizigheid zie snij ik dat wel weg, het restand wordt gewoon achteloos verorberd. Zit het in het bakje maar niet op de olijven, dan houdt het mij niet tegen. Maar ik ben dan ook een lompe boer met een 'ach dat valt wel mee'-mentaliteit.
« Laatst bewerkt op: 12 december 2005, 18:28:26 door Aiko »

Offline Ligfietsertje

  • *****
  • 1.633
  • Geslacht: Man
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #3 Gepost op: 12 december 2005, 18:54:39 »
Ik doe zelf nooit zo aan houdbaarheidsdata. Als ik pluizigheid zie snij ik dat wel weg, het restand wordt gewoon achteloos verorberd. Zit het in het bakje maar niet op de olijven, dan houdt het mij niet tegen. Maar ik ben dan ook een lompe boer met een 'ach dat valt wel mee'-mentaliteit.

Daar kan je toch best een beetje met opletten (en zeker niet doen als je kinderen onder je hoede zou hebben).  Het is immers niet omdat je de uiterlijke zichtbare delen van een schimmel hebt verwijderd dat ook het mycelium is verwijderd en zeker niet de mogelijk reeds ontstane toxinen.

't Is wel zo dat ik denk dat in 'onze maatschappij' gemiddeld overdreven gestreefd wordt naar hygiëne en de wetgeving soms ook te veel doorschiet.  Wat uiteindelijk weerstandsverlagend werkt en de productie van bepaalde producten (b.v. sommige natuurkazen) onmogelijk maakt.

Offline Nevyn

  • *****
  • 1.426
  • Geslacht: Vrouw
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #4 Gepost op: 13 december 2005, 12:38:08 »
Schimmel wegsnijden is inderdaad niet zo heel verstandig. Als het om harde etenswaren gaat, zoals harde kaas, dan kan het nog wel, maar zodra het wat zachter wordt, zit het vaak al overal.

Ik let zelf niet alleen maar op de houdbaarheidsdatum, maar ook/vooral op hoe het voedsel eruit ziet en ruikt en hoe lang de verpakking al open is. Dat laatste probeer ik m'n man ook steeds tevergeefs uit te leggen, dat de houdbaarheidsdatum geldt voor ongeopende verpakingen.......
Bij twijfel gooi ik het weg. En als er schimmel op zit ook  ;) Zo lomp en boers ben ik niet......

Offline veggiesara

  • ***
  • 225
  • Geslacht: Vrouw
    • Vegetarisch Ecologisch Leven
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #5 Gepost op: 28 april 2006, 15:12:50 »
Ik gooi het weg als het vreemd ruikt of als er schimmel op zit natuurlijk.
Naar de houdbaarheidsdatum kijk ik wel, maar als je weet dat ze daar zelfs in de winkel mee knoeien , check ik het nog eens door te ruiken ofzo.

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #6 Gepost op: 29 april 2006, 09:20:13 »
Ik doe zelf nooit zo aan houdbaarheidsdata. Als ik pluizigheid zie snij ik dat wel weg, het restand wordt gewoon achteloos verorberd. Zit het in het bakje maar niet op de olijven, dan houdt het mij niet tegen. Maar ik ben dan ook een lompe boer met een 'ach dat valt wel mee'-mentaliteit.

Zo ben ik nu ook, en ik moet zeggen dat ik het gevoel heb dat ik er alleen maar sterker door geworden ben. Vroeger was ik echt een pietlut, als de houdbaarheidsdatum verstreken was at ik het absoluut niet op, ook al zag het er nog prima uit. Ik heb het gevoel dat ik daardoor absoluut geen weerstand heb opgebouwd, en toen ik op vakantie ging naar Mexico (inmiddels meer dan 10 jaar terug) was ik dus vanaf dag 1 ontzettend ziek. Mijn moeder die juist alles vreet was de enige van het reisgenootschap die geen dag ziek is geweest. Nu ben ik zelf dus ook zo, en bij mijn laatste tropische uitstapjes heb ik nergens last van gehad. Natuurlijk is het zo dat als je echt een naar virus oppikt in zo'n reis dat je alsnog doodziek kan worden, maar ik denk dat het zeker wel helpt tegen de zogeheten 'reizigersdiarree'.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #7 Gepost op: 29 april 2006, 12:46:43 »
ik heb erg zwakke darmen, dus als ik iets eet wat niet vers genoeg is dan is het feest... ik moet er dus wel op letten.

Monique

Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #8 Gepost op: 02 mei 2006, 07:29:17 »
Ik ben daar altijd heel voorzichting in.
Ik kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum, als die al een dag eroverheen is gooi ik het al weg en als het raar smaakt of vies ruikt ook (ookal is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken).

Macka

Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #9 Gepost op: 07 mei 2006, 19:43:49 »
Als het niet terugpraat en niet raar ruikt of beschimmeld is (of compleet papperig geworden) vind ik meestal dat het nog wel goed is.

langnek

Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #10 Gepost op: 07 mei 2006, 20:22:23 »
Als het echt oud is, loopt het zelf weg! :schater:
-Ik kijk wel naar de datum en het produkt, met sla ed. moet je niet te ver over de datum zitten, maar een blik kijk ik niet op een jaartje! uiteraard altijd ruiken en kijken naar rotte of schimmelplekken!

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #11 Gepost op: 08 mei 2006, 17:34:58 »
ja je weet het nooit he. ik had laatst een afbakciabatta, net nieuw gekocht en nog lang niet over de datum, maar die was al beschimmeld in de verpakking... :-\

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #12 Gepost op: 08 mei 2006, 17:45:33 »
afbakproducten zijn echt megagevoelig voor schimmel, dus dat gebeurt heel vaak.

Ik let eigenlijk nooit zo op uht-data, en eet ook nog rustig kaas, als er schimmel op een hoek zat (maar die snij ik dan wel weg), en als een kant van een brood beschimmeld is, vind ik de andere kant vaak ook nog wel te eten.
Alleen met fruit ben ik wel heel voorzichtig, ik houd niet van beurse plekken en als er ergens een verdacht gaatje in zit ben ik bereid om de hele fruitmand weg te gooien.
Supercalifragilisticexpialidocious!

brenda_lelie

Re:Houdbaarheid etenswaren
« Reactie #13 Gepost op: 08 mei 2006, 19:14:18 »
ja je weet het nooit he. ik had laatst een afbakciabatta, net nieuw gekocht en nog lang niet over de datum, maar die was al beschimmeld in de verpakking... :-\

dan ga je toch terug naar de winkel?