Vegatopia Forum

Puur chocolade

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Katleen

Puur chocolade
« Gepost op: 10 november 2003, 17:54:29 »
Chantal Coady is werkelijk gepassioneerd door chocolade : eigenares van een chocoladewinkel, leidster van de campagne ‘Echte chocolade’, medeoprichter van de Chocolate Society en schrijfster van boeken over chocolade. Een boek over chocolade van iemand zoals zij, begint natuurlijk met een (korte) geschiedenis van chocolade en beschrijft het proces van cacaoboon tot chocoladereep. Coady legt zelfs uit hoe je met je vijf zintuigen de kwaliteit van chocolade kunt testen. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar echte chocolade zou met een duidelijke knak breken en chocoladefantasie (dus met vetten die cacaoboter vervangen) met een doffe plop…
Zodra je weet wat goede chocolade is, kan je beginnen met een reeks ‘masterclasses’ over het maken van allerlei soorten ganaches en over tempereren, gieten en vormen. Met de bijhorende recepten kan je direct beginnen oefenen. En dan … klaar voor het grote werk ! Tegen de verwachting in begint Coady met een reeks hartige gerechten, zoals crostini met aubergine en tahin of geitenkaas-chocoladetapenade en chocolade-balsamicoazijn  (die gesprenkeld over gebakken eieren katers kan verdrijven). Daarna komen de desserts (soms met gelatine), dranken, koekjes, gebak en brood Let wel op, deze gerechten zijn niet allemaal vegetarisch of veganistisch, maar bij enkele wordt het wel uitdrukkelijk gezegd dat ze veganistisch zijn.
Alle recepten zijn duidelijk, maar toch eerder geschikt voor gevorderden. De ingrediënten liggen ook niet altijd bij iedereen in de kast (kardemompeulen, oranjebloesem- of rozenwater, geraniumolie, …) Wie het niet ziet zitten om zich aan deze hoogstandjes te wagen, kan misschien eens naar Coady’s chocoladewinkel gaan (Rococo, Kings Road in Londen). Of anders op zoek gaan naar Ik wil chocola ! van Linda Collister.

Titel : Puur chocola
Auteur : Chantal Coady
Uitgeverij : Fontaine Uitgevers (in België verdeeld door Agora Uitgeverscentrum)
ISBN : 90-6966-008-b
144 p., kleurenfoto’s, harde kaft met omslag
Prijs: 24,90 euro