In de Helpdesk hier op het forum werd er al eens over geschreven: eigenlijk is het raar dat vegetariërs en veganisten zich zo druk maken over zaken als vitamine B12, ijzer en eiwitten, maar zich nauwelijks bekommeren over Omega-3. Het heeft er vast mee te maken dat Omega-3 nog niet zo lang hèt buzz-woord is in voedingsdeskundigenland. Maar hoe het ook zij: we krijgen met z’n allen te weinig binnen van dit ‘goede vet’. En vegetariërs en veganisten scoren over het algemeen extra laag, omdat Omega-3 vooral in grote hoeveelheden voorkomt in (vette) vis.
‘Omega-3, wellness cooking’ wil mensen bewust maken van het belang van dat bijzondere vetzuur. Niet door een prekerig boekje of een gortdroog voedingskundig verhaal, maar door een praktische kookgids met een stuk of 70 recepten die ook nog eens heel smakelijk gefotografeerd zijn. Een en ander wordt vooraf gegaan door een heldere uitleg van wat Omega-3 nou precies is en welke positieve effecten het vetzuur voor ons heeft (de kans op hart- en vaatziekten neemt bijvoorbeeld onbetwistbaar af en het schijnt o.a. ook positieve effecten te hebben bij diabetes en depressies).
Een prachtig boek dus, dit ‘Omega-3’. Er is echter wel een maar... Door de aard van het vetzuur (remember: Omega-3 komt vooral in grote hoeveelheden voor in vis) is het maar deels geschikt voor mensen die geen zin hebben om af en toe vis te eten. Is het boek dan helemaal nutteloos voor vegetariërs en lopen zij grote kan op Omega-3-tekorten? Nou, dat valt gelukkig mee. Omega-3 komt namelijk ook in aanzienlijke hoeveelheden voor in lijnzaad en lijnzaadolie. Verder wordt het gevonden in sojaolie, tarwekiemolie en (in kleine hoeveelheden) in groene groenten en in sommige peulvruchten. En gelukkig staan er ook een stuk of 30 vegetarische gerechten in, zoals deze bijvoorbeeld:
Spinaziesalade met walnoten en feta250 g spinazie, de gewassen blaadjes
100 g walnoten
100 g feta, in blokjes
1 rode ui, in ringen
2 eieren verrijkt met omega-3 (van kippen die speciaal voer krijgen – J@n), hardgekookt, gehakt
2 eetl pompoenpitten, geroosterd
Voor de dressing:
3 eetl pompoenpittenolie
2 eetl balsamicoazijn
1 eetl grove mosterd
zout en peper
1 Maak de dressing en breng hiermee de spinazie op smaak.
2 Verdeel de noten, feta en rode ui over de spinazie.
3 Garneer de salade met de eieren en de pompoenpitten.
Omega-3, Wellness cookingMargriet van Aalten
Miller Media
ISBN: 90-76218-49-8
Prijs: € 24,95