Kan ik nog wat met die drie eieren uit de koelkast? Of liggen die er nu echt al veel te lang? ‘Kookgeheimen’ weet raad: neem een breed glas, vul met water, doe er een eetlepeltje zout in en laat er dan een ei inglijden. Gaat ie horizontaal op de bodem liggen? Dan is ie kakelvers. Schuin rechtop staan met de stompe punt naar boven? Dan is ie al wat ouder, maar nog wel bruikbaar. Gaat ie drijven? Dan hebben we te maken met een stokoud exemplaar dat rijp is voor de vuilnisbak.
In ‘Kookgeheimen’ (ondertitel: Wat er gebeurt met ons eten voor, tijdens en na het koken) vind je veel van dit soort handigheidjes en eetweetjes, maar ook beschrijft het onder meer de verschillende granen op de wereld en het proces van het broodbakken, groenten en hun familierelaties en het gebruik van kruiden en specerijen. Fascinerend boek voor iedereen die net wat meer wil weten over het hoe en wat van koken. Naast veel informatie staat er in het boek ook een handjevol recepten.
Goed om te weten: het boek is niet gericht op vegetariërs en ook vlees en vis komen uitgebreid aan bod. Als je niet goed kunt tegen fotootjes van koeien en varkens waarop ingekleurd staat waar de malste stukken vlees zitten, kun je dit boek beter links laten liggen.
Kookgeheimen - Wat er gebeurt met ons eten voor, tijdens en na het kokenA. Coenders & F.M. de Jong
Culinaire Boekerij
ISBN: 90-215-3947-0
Prijs: € 18,50