Vegatopia Forum

Sauzen en salsa's zelf maken

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Sauzen en salsa's zelf maken
« Gepost op: 26 juli 2003, 15:29:43 »

Wat is jullie favo pastasaus recept? En wat zijn de klassieke pastasauzen?

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pastasaus!
« Reactie #1 Gepost op: 26 juli 2003, 15:41:15 »
Zelf houd ik erg van een mix van de Kaapse saus en de Sun Dried Tomato Spread van de Wereldwinkel. Of alleen de SDT-spread. Of alleen een likje tapenade.

Bij de AH hadden ze een koken&stomen-maaltijd van (geloof ik) penne, met mozzarella, courgette en nog veel meer, en een hele lekkere tomatensaus waarin dragon zat. Volgens mij was het een klassieke saus, maar ik weet de naam niet meer.

willem1940

Re:Pastasaus!
« Reactie #2 Gepost op: 26 juli 2003, 16:00:21 »
Een voordeel met Pasta's is, dat er bijna geen saus bedenkbaar is die er NIET bij kan.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pastasaus!
« Reactie #3 Gepost op: 26 juli 2003, 18:42:38 »
Das waar, maar ze zijn niet allemaal lekker.

Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.


Johanna88

Re:Pastasaus!
« Reactie #4 Gepost op: 26 juli 2003, 20:45:05 »
Ik vind het lekkerste gewoon heel simpel pakje roerbakgroente/italiaanse mix ofzo (ui/prei, paprika, courgette, wortel, brocolli) roerbakken, daarna koken in tomatenpuree, tofu-gehakt/seitan-gehakt/roerbakblokjes erdoorheen, een hoop italiaanse kruiden, kruidenzout, knoflook, beetje sojaroom en klaar :)


Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Pastasaus!
« Reactie #5 Gepost op: 27 juli 2003, 14:28:58 »
Das waar, maar ze zijn niet allemaal lekker.

Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.

Ik voorkom dat door er zoute ketjap, suiker, balsamicoazijn, en wijn door te mikken en het dan 15 minuten door te laten pruttelen. Dan verse basilicum erover en opeten
,,,,فلافل

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Pastasaus!
« Reactie #6 Gepost op: 29 juli 2003, 11:31:12 »
Lekker vind ik paddenstoelenroomsaus met tagliatelle: ui en knoflook fruiten, tijm erbij, een aantal paddenstoelen/champignons erbij bakken. Beetje bouillonpoeder.  Afblussen met droge witte wijn. Vocht wat laten verdampen. Sojaroom erbij, en bijkruiden met tijm, zout, verse zwarte peper.

En: penne met spinazieroomsaus. Lekker simpel. Toen ik vega was deed ik het met stukjes quorn en boursin. Nu met (soms tofu en) sojaroom of creamy smooth. Ui, knoflook en champignons bakken. Een pak diepvriesspinazie erbij. Dan de sojaroom. Als laatste peper, zout, nog wat extra knoflook en geschaafde geroosterde amandelen.

arianne

Re:Pastasaus!
« Reactie #7 Gepost op: 29 juli 2003, 21:27:38 »
Ik ben nooit zo creatief met patasaus. Meestal bak ik allerlei soorten groenten en gooi daar een potje kant en klaar van Heinz bij  :P

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Pastasaus!
« Reactie #8 Gepost op: 30 juli 2003, 16:50:22 »
Ben zelf groot favoriet van roomsauzen (met walnoten!), en van bepaalde niet-vegetarische sauzen waarin jullie niet zijn geïnteresseerd.
Maar, geniaal in de eenvoud: aglie e olio!
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Babi Pangang saus
« Reactie #9 Gepost op: 17 januari 2005, 12:34:20 »
Ik wil zelf babi pangang saus maken. Iemand een lekker recept?
En nog tips welke groenten er lekker bij zijn?
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #10 Gepost op: 17 januari 2005, 12:46:20 »
En nog tips welke groenten er lekker bij zijn?

Bamboescheuten, peultjes..

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #11 Gepost op: 17 januari 2005, 12:59:32 »
Babi is toch varken? De Pangang saus is zoet, niet?
Lijkt me een kwestie van tomatenpuree en suiker en iets zuurs.
En een lading verdikkingsmiddel (vind het altijd veel weg hebben van behangplaksel)
Ik maak dit soort varianten met quornstukjes. Werkt prima!
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #12 Gepost op: 17 januari 2005, 13:18:30 »
Mijn moeder maakt een lekkere pangang-saus. Ik zal haar zo even bellen voor het recept.
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #13 Gepost op: 17 januari 2005, 13:21:04 »
Wat lief, thanx!  :-*
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #14 Gepost op: 17 januari 2005, 13:32:24 »
Ze is niet thuis. Ik probeer het straks nog een keer.
'k Zit nu alleen wel een beetje te twijfelen of het nou saus of marinade was... Of allebei...

Nou ja, je hoort het straks wel.
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus zonder zeepsmaak
« Reactie #15 Gepost op: 17 januari 2005, 14:10:21 »
Ik weet wel wat er zo ongeveer in gaat(van een blikje wat ik in huis heb :P: gekookte en gepureerde worteltjes, tomatenpuree, atjar tjampoer, suiker, maizena( of agar-agar of iets), olie, azijn, ketjap(tamari  of shoyu zal goed gaan), zout, specerijen (peper, paprikapoeder zoiets, vermoed ik), aroma's (tja, vaag)
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 14:21:03 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #16 Gepost op: 17 januari 2005, 14:24:17 »
ik weet niet hoe babi pangang smaakt, maar een zoetzure tomatensaus maak ik met tomato frito, gembersaus, scheutje azijn, ketjap, chilipoeder, suiker. Als je het plakkerig dikkig wil hebben zou ik dat met aardappelzetmeel doen, maar het is maar de vraag of je dat wil. Lekker met minimais, waterkastanje, paprika, tauge, wortel
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 14:25:26 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #17 Gepost op: 17 januari 2005, 14:30:22 »
 ::) Dat klinkt beter. Maar als je de tomato frito nu vervangt door gepureerde (eerst ontvelde) tomaten en gepureerde gekookte worteltjes. Zou het dan niet helemaal yum-yum zijn? Ik ga het eens proberen.....
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 14:31:34 door Lovel¤cker »
de tuin: dat ben ik

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #18 Gepost op: 17 januari 2005, 14:33:15 »
ik vind tomato frito van Heinz erg lekker, anders dan 'gewone' gezeefde tomaten. Maar gepelde tomaten kan natuurlijk ook, verse tomaten ook natuurlijk. Ik zou er als ik tomato frito gebruik sowieso 1 of 2 verse tomaten doorheen gooien trouwens bedenk ik me nu. En  vetsin, maar dat wil niet iedereen gebruiken.
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2005, 14:34:57 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Mariek

  • *****
  • 3.972
  • Geslacht: Vrouw
Re:Babi Pangang saus
« Reactie #19 Gepost op: 17 januari 2005, 14:34:04 »
Recept van mijn moeder:

Saus
- blik perzikken op vocht
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel ve-tsin (optioneel)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels ketjap
- blikje tomatenpuree

Meng de sambal, gemberpoeder, knoflookpoeder, citroensap, suiker, maizena, ketjap, tomatenpuree met het vocht van de perzikken en eventueel de ve-tsin. Breng dit aan de kook. Mocht het te dik zijn kun je er water bij doen.
De perzikken kun je los bij de pangang eten. Ook lekker met atjar tjampoer.

Marinade (voor een pond tofu of quorn)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 3 eelepels ketjap
- peper, zout en citroensap naar smaak

Mengen en de quorn of tofu mee insmeren en in laten trekken. Bakken.
Neigend tot zelfdestructieve eerlijkheid