Van het Voedingscentrum :
http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=2748
Jonge peuters eten redelijk, maar het kan nog beter27 mei 2003
In opdracht van Nutricia Nederland heeft TNO Voeding het eetpatroon van peuters in Nederland onderzocht. In het algemeen is hun voeding heel redelijk. Wel zijn enkele aandachtspunten gesignaleerd. Zo blijken de kleintjes relatief veel eiwit en calcium binnen te krijgen. Verder is de hoeveelheid vet voor kinderen van 9 maanden te weinig en voor de oudere peuters krap. De 1,5-jarigen krijgen relatief weinig ijzer binnen.
Voor het onderzoek werd een groep van 941 kinderen geselecteerd in de leeftijd van circa 9, 12 en 18 maanden. De groep is representatief voor niet-borstgevoede autochtone peuters in heel Nederland. Een onafhankelijke Adviescommissie was samen met de onderzoekers verantwoordelijk voor de conclusies van het onderzoek en formuleerde op basis van de onderzoeksresultaten aandachtspunten voor de voorlichting. Het onderzoek is een waardevolle aanvulling op de Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen. Tot dusver waren weinig gegevens beschikbaar over het eetpatroon van jonge peuters.
Meer vettenJonge kinderen hebben in verhouding tot oudere kinderen en volwassenen meer vetten nodig om zich goed te ontwikkelen. Kinderen van 9 maanden krijgen minder vet binnen dan de Gezondheidsraad aanbeveelt. Kinderen van 12 en 18 maanden krijgen maar net genoeg vet. Bij een groot deel van de peuters wordt het brood niet besmeerd met margarine of halvarine. Ook blijken ouders/verzorgers weinig vet te gebruiken bij het bereiden van de peutermaaltijd. Het gebruik van zachte of vloeibare margarine uit kuip of fles of olie verdient daarbij de voorkeur omdat deze weinig verzadigd vet bevatten en relatief veel gezonde, onverzadigde vetten.
Meer groente en vleesOp het bord van jonge peuters blijkt minder vlees te liggen dan het Voedingscentrum aanbeveelt. Ook de hoeveelheid groente is aan de krappe kant. Peuters van 1,5 jaar blijken zelfs minder groente te eten dan de 1-jarigen. Het gevolg is dat zij minder ijzer krijgen dan de aanbevolen hoeveelheid. Dat betekent nog niet dat zij een ijzertekort hebben, maar wel dat de kans daarop toeneemt. De porties groente en vlees mogen bij hen dus royaler, zonder dat dat ten koste gaat van de hoeveelheid aardappels, rijst of pasta. Ook brood en graanproducten zijn belangrijke ijzerbronnen. Door bij elke broodmaaltijd te zorgen voor voldoende vitamine C, bijvoorbeeld in de vorm van groente en fruit, wordt het ijzer beter opgenomen. In aanvulling hierop kan in individuele gevallen het gebruik van opvolgmelk of andere met ijzer verrijkte producten worden overwogen.
Minder melk en melkproductenKinderen van 12 en 18 maanden gebruiken in verhouding veel melk en melkproducten. Daardoor krijgen ze veel eiwit en calcium binnen: 2-3 keer meer eiwit en bijna driekwart meer calcium dan nodig is. Op zichzelf zijn daar geen nadelige effecten van te verwachten. Desondanks is het beter te matigen met melk en melkproducten: vanaf 1 jaar is 3 dl per dag voldoende. Dat vergroot de kans dat het kind goed eet bij de warme maaltijd. Genoeg drinken is wel belangrijk, maar dat kan natuurlijk ook water, sap of thee zijn. Vaker brood in plaats van pap is ook een mogelijkheid om de hoeveelheid melk te verminderen.
Aantal eet- en drinkmomentenWat de peuters tussendoor krijgen, is goed van samenstelling: het levert behalve energie ook vitamines en mineralen. Wel blijft om tandbederf te voorkomen, aandacht voor het aantal eet-en drinkmomenten gewenst. Het komt nogal eens voor dat peuters ’s nachts melk krijgen. Water heeft echter zeker ’s nachts de voorkeur.