Fair Trade geeft in eigen beheer kookboekjes uit. In de recepten wordt gebruik gemaakt van producten met het Fair Trade label, zoals curries, marmelades en wijnen.
De kleine boekjes kosten enkele euro's en zijn te koop in Fair Trade shops en wereldwinkels.
Fair Food, een culinaire wereldreisCharmant boekje met recepten die over het algemeen makkelijk te maken zijn en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten.Bij de recepten staan tips voor bijvoorbeeld het vervangen van enkele ingredienten en wijntips. Het boek wordt opgefleurd met mooie kleurenfoto's van de meeste gerechten en enkele betrokken personen. Daarnaast staan er verhalen in over Fair Trade boeren.
48 Pagina's, ruim 25 recepten waarvan zo'n 18 vegetarisch of te vegetariseren/veganiseren.
Rode Wijnnoedels met Groene Asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen
bereiding: 30 minuten
wijntip: Classique Rouge (FT)
1 pak (400 g) noedels (FT)
400 ml rode wijn (FT)
300 ml port
150 g koude boter
1 takje rozemarijn
1 takje peterselie
olijfolie (FT)
zeezout (FT)
peper
rietsuiker (FT)
1 pakje groene aspergetips
2 tenen knoflook
1 rode peper
20 Nicoise olijven (ingedroogde zwarte olijven)
Kook de wijn en rode port in tot 200 ml. Haal pan van het vuur en maak de saus lichtgebonden door klontjes koude boter erdoorheen te roeren. Kook de noedels halfgaar in zout water en kook hem daarna af in de saus. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Serveer met groene aspergetips die even kort op een hoog vuur zijn gebakken in olijfolie met fijngesneden knoflook en rode peper (laat tenslotte ook de rozemarijn, peterselie en olijven kort meebakken).
TIP: Buiten het aspergeseizoen zijn peultjes of sugar snaps (dikkere peultjes) een heerlijk alternatief voor de groene aspergetips. Even kort (2 minuten) bakken in hete olijfolie met fijngesneden knoflook en rode peper (voeg na 1 minuut de rozemarijn, peterselie en olijven toe).
PindasoepVoor 4 personen
Serveren met kroepoek
1 ui
olijfolie (FT)
knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel Zulu Fire saus (FT)
75 g pandan rijst (FT)
175 g pindakaas (FT)
2 tabletten groentebouillon
1 eetlepel honing (FT)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel zoete ketjap
3 takjes verse koriander
Snipper de ui en fruit deze in een soep- of braadpan in wat olie. Knijp er twee tenen knoflook boven uit, voeg de tomatenpuree en Zulu Fire saus toe en fruit het samen 4 minuten. Schep de rijst erbij en bak het al omscheppend glazig. Roer er 1 liter water bij en laat de rijst in 12 minuten gaar worden. Roer dan de pindakaas erbij, verkruimel er 2 bouillontabletten bij en breng de soep al roeren, zachtjes weer tot tegen de kook aan, zodat de pindakaas oplost. Is de soep te dil, voeg dan nog wat (liefst warm) water toe. Laat het niet echt aan de kook komen.
Breng de soep op smaak met zout en peper, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel ketjap. Knip 3 takjes koriander fijn en roer dit van het vuur af bij de soep.
TIP: met meer groenten, zoals prei, paprika en mais.
Met plakjes komkommer.
Met tauge erdoor.
[/i]