lente risotto
voor 2 personen
200 g risottorijst
halve bos bospeen
een flinke hand tuinbonen (indien uit diepvries: dubbeldoppen)
halve bos munt, grof gehakt
klein handje postelein
10 g bieslook, fijngesneden
100 g ricotta
sap en rasp van en halve citroen
1 liter groentenbouillon
6 el olijfolie
4 tenen knoflook, uitgeperst
zout en versgemalen zwarte peper
optioneel een flinke scheut witte wijn of wodka
klontje boter/margarine of nog een beetje olie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de wortels in de lengte doormidden. Laat de 'staartjes' eraan zitten maar haal al het groen er af. Doe in een ovenschaal, meng de olijfolie met de knoflook, giet dat over de wortels, hussel de wortels goed zodat alles zo'n beetje onder de olijfolie zit, en doe er wat zout en peper over. Zet in de oven, en bak gaar, dat duurt zo'n 40 minuten denk ik, ligt een beetje aan de oven, kan ook in 30 minuten. Halverwege in ieder geval een beetje husselen.
Maak intussen de risotto: smelt klontje boter/margarine/beetje olie in een grote pan op een redelijk hoog vuur, roer de risotto er 3 minuten al roerende doorheen zodat de rijstkorrels een beetje glanzen, giet eventueel een scheut drank erdoorheen en laat verdampen en draai nu het vuur naar matig, giet nu opscheplepel voor opscheplepel bouillon door de rijst, steeds pas nieuw vocht toevoegen als al het vocht verdampt is en dan dus goed roeren omdat anders de rijst aanfikt, totdat de rijst gaar is, wat ongeveer 30 minuten duurt (op een pak van Lassie staat altijd 20 minuten, doe dat vooral als je ongare rijst wilt).
Intussen kook je de tuinbonen beetgaar, wat maar een minuut of 4 duurt. Direct afgieten.
Als de rijst gaar is schep je terwijl de pan van het vuur af is de wortels (4 wortels overhouden voor garnering), postelein (2 kleine toefjes overhouden voor garnering), tuinbonen, citroen rasp (klein beetje overhouden voor garnering) en sap, bieslook en munt erdoor en dan ,erg voorzichtig, de helft van de ricotta. Niet als een gek gaan roeren, want dan krijg je een viezige grijze brij, zeker als je ricotta van niet al te beste kwaliteit gebruikt, en wie gaat er nu op een doordeweekse dag naar een kaasboer aan het andere eind van de stad fietzen als AH ook matige ricotta verkoopt.
Dan schep je het gerecht op 2 borden, je verdeelt hoopjes van de rest van de ricotta er over, dan leg je op elk bord op het midden nog de overgeleven wortels er op en het toefje postelijn en verdeel de resterende citroenrasp erover. Veel verse peper en een klein beetje zout er over strooien.
Als je munt hebt die niet supervers is, zou ik de munt alleen op het allerlaatst (dus bij de toef postelein) over de risotto doen.