Maar nu maken we ons wel wat zorgen hoe we voldoende vitaminen binnen krijgen die dit compenseren. We maken wel altijd vleesvervangers voor bij de warme maaltijd, maar B12 heb je dan zeker niet voldoende. Kan er iemand wat tips geven over een eenvoudige mannier om gezond te blijven?
Je moet per dag 2.8 microgram B12 binnenkrijgen, als je het uit voeding haalt.
Het zit in zuivel, ei, toegevoegd aan veel (maar niet alle) vleesvervangers en sojadranken, in veel multivitamines en in B12-supplementen.
1 glas melk (150 ml) = 0.6 microgram
1 schaaltje yoghurt (150 ml) = 0.6 microgram
1 gekookt ei = 0.6 microgram
1 plak kaas (20 gram) = verschilt per kaassoort, meestal van 0.3 microgram tot 0.6 microgram
verrijkte vleesvervangers = verschilt, meestal 0.15 of 0.38 microgram per 100 gram (en soms 0).
verrijkte sojamelk/sojayoghurt = verschilt, vaak 0.15 of 0.38 microgram per 100 ml (en soms 0).
multivitamines en B12-supplementen: hoeveelheid verschilt. Bij supplementen moet je niet uitgaan van 2.8 microgram, maar van 10 microgram per dag, als je het alléén uit die supplementen haalt, omdat je bij een grote hoeveelheid naar verhouding veel minder opneemt; en je moet eentje nemen die je niet doorslikt maar waar je op kauwt of in je mond laat oplossen.