en is dat dan snoep/ijs waaraan vitamientjes zijn toegevoegd ofzo?
Het voedingscentrum
http://www.voedingscentrum.nl/ raadt aan om dagelijks van vitamine B12
1 mcg binnen te krijgen.
Als je dit niet uit voeding binnenkrijgt, kun je multivitamines gebruiken. Daar zit vaak meer dan genoeg B12 in.
B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren.
Aan vegetarische burgers wordt het vaak toegevoegd en ook aan sojamelk.
Hoeveel er in Quorn
http://www.quornworld.com/nl/index.htm zit weet ik niet zo, maar op het voedingslabel achterop staat vast wel hoeveel % van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) er inzit. Als het er niet op staat, zit het er ook niet in.
Onderstaande cijfers komen van
http://www.nalusda.gov/fnic/foodcomp/Data/index.html :
In 1 kop halfvolle yoghurt (245 gr) zit 1.494 mcg B12
In 1 kop volle yoghurt (245 gr) zit 0.907 mcg B12
In 1 kop halfvolle melk (245 gr) zit 0.931 mcg B12
In 1 kop volle melk (245 gr) zit 0.878 mcg B12
In 1 gekookt ei (50 gr) zit 0.555 mcg B12
In 1 gebakken/hardgekookt ei (46 gr) zit 0.423 mcg B12
Bovenstaande gaat uit van koeienzuivel en kippeneieren.
1 Kop halfvolle yoghurt voorziet dus in de ADH B12.
Hier vind je meer info over B12:
http://www.b12.com/ engelstalige site waar je thuis-testen voor B12 kunt bestellen
http://www.vegetariers.nl/ hier kun je een vraag aan de voedingsdeskundige stellen. Je kunt de NVB ook bellen> 035-6834796 (ma t/m vr 10.00-16.00 uur).
http://www.vegatopia.com/survivalgids/vragen_gezondheid_vitamineb12.html