Vegatopia Forum

Puur Vegetarisch - Peter Berley

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

overanalizing

Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Gepost op: 05 november 2002, 19:08:00 »
Een lijvig boek van 450 blz, haast zonder foto's. Geschreven door een gepassioneerde professional met ruim 30 jaar ervaring, Peter Berley.

De man is macrobioot, en dat maakt dat de meeste gerechten veganistisch zijn. Een ei of wat boter komen slechts sporadisch voor. Eigen aan de leer is dat de gerechten volgens seizoen uitgeschreven zijn.

Dit boek heeft de potentie om uit te groeien tot een vegetarische bijbel. Er staan zoveel praktische tips in, het boek is doordrongen met een uitgesproken liefde voor het vak. Hoe je het best agar-agar oplost, de manier om seitan te maken, het culinaire verschil tussen een peulvrucht en een boon... Het staat er allemaal in.

Ideaal voor de vegetariër met wat ervaring in de vegetarische keuken, die zoekt naar een degelijke referentie.

Enkele (van de vele) recepten:
"Marokkaanse groentetajine met tempeh in chermoula"
"Salade van scheutjes met gember-vinaigrette en sesam-muntgremolata"
"Terrine van eekhoorntjesbrood, rode wijn en walnoten"
"Vijfgranenkroketten met wortelsaus"
"Winterse risotto van wortels en knollen met rode bonen"
...

ISBN 90 76685 231
« Laatst bewerkt op: 09 mei 2003, 14:33:11 door Sander »

overanalizing

Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #1 Gepost op: 06 november 2002, 17:52:00 »
Heb mijn exemplaar in de Standaard Boekhandel gekocht. Ik ging eigenlijk voor "Vega!", maar die hadden ze niet meer (waarvoor ik ze uitzonderlijk eeuwig dankbaar ben  :) ).
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2003, 15:26:46 door glutineus »

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #2 Gepost op: 08 november 2002, 16:52:00 »
Ja, ik heb het ook. Ik vind E 34,50 wel een vrij duizelingwekkend bedrag voor een kookboek, eerlijk gezegd, maar het is dan ook wel iets meer dan een simpele receptenverzameling. Berley helpt je ook op weg met zaken rond het koken. Hij legt bijvoorbeeld uit hoe je zelf verse pasta maakt zonder dat je daar dure apparaten voor nodig hebt, hij adviseert je over de aanschaf van keukenmessen en geeft door het hele boek heen tips en aanwijzingen voor de bereiding. Praktisch boek, waar ik ongetwijfeld nog vaak op terug zal grijpen.

Het wordt in Nederland trouwens uitgegeven door Schuyt & Co Uitgevers en in België door Standaard Uitgeverij NV.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Jan op 2002-11-09 13:15 ]
"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #3 Gepost op: 16 februari 2003, 16:24:10 »
In het blad Leven (1-2003) van de Vegetariers Bond staat ook een zeer positieve recensie van dit kookboek.

Zelfs de Elle van februari noemt het boek even!


Bekijk het boek bij Amazon.com.


Recensie van Bol.com :

Handboek vegetarisch koken, geschreven door een beroemde chef-kok die erg hecht aan herkomst en kwaliteit van producten. Kooktechnieken en -principes komen aan de orde, evenals de invloed die een kook- of bakproces heeft op een ingredient. Verdeeld over 10 hoofdstukken worden ca. 250 interessante recepten uit alle delen van de wereld duidelijk besproken: soepen en stoofpotten, seizoensalades, groente, pasta, granen, bonen en peulvruchten, tofoe, tempeh en seitan, brood, smaakmakers en toetjes. De benodigde ingredienten bij elk recept staan in blauw gedrukt. Extra tips staan gedrukt in een tekstblok met blauwe steunkleur. Mooi uitgegeven standaardwerk met veel informatieve zwartwitpentekeningen van werkwijzen, plus enkele foto's in zwart-wit. Bevat diverse menusuggesties voor de verschillende seizoenen. Een serieus handboek dat qua degelijkheid en uitvoerigheid het best te vergelijken is met standaardwerk van Helene Matze 'Basis kookboek moeder aarde'*, maar Berly's boek is verfijnder, meer culinair. Bovendien is het veel fraaier uitgegeven, en op beter papier. Een prima vervanger van Matze! Met een lijst van in keukengerei gespecialiseerde winkels in Nederland en Belgie, andere nuttige adressen, en een zeer uitgebreid alfabetisch register.

(Biblion recensie, Virgi Smits-Beuken)
 



Offline animal lover

  • ****
  • 592
  • Geslacht: Vrouw
Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #4 Gepost op: 20 februari 2003, 19:47:27 »
Ik heb het boek in de boekhandel doorgebladerd en het zag er goed uit. Als mijn buitenlandstage over een paar maanden voorbij is en ik hoef niet meer veel te sparen, schaf ik het zeker aan!
Vegetariër, die flirt met het veganisme.

Offline Nick

  • ****
  • 578
Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #5 Gepost op: 20 februari 2003, 21:49:11 »
Doordat jullie zo enthousiast zijn heb ik het ook gekocht.
It better be good!  ;)
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

cake

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #6 Gepost op: 22 februari 2003, 19:47:20 »
Doordat jullie zo enthousiast zijn heb ik het ook gekocht.
Waar heb jij hem gekocht Nick?
Ik ben vandaag naar 3 boekhandels geweest, maar nergens hadden ze hem.  >:(
« Laatst bewerkt op: 11 maart 2003, 12:28:59 door cake »

Offline Nick

  • ****
  • 578
Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #7 Gepost op: 22 februari 2003, 21:09:40 »
In de antwerpse fnac voor 32,80eur.
« Laatst bewerkt op: 23 februari 2003, 14:14:02 door nick »
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

cake

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #8 Gepost op: 24 februari 2003, 12:30:14 »
Antwerpen? Ik had gehoopt dat je hem ergens in Brugge had gekocht. Antwerpen is me te ver ...  ;D

overanalizing

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #9 Gepost op: 24 februari 2003, 13:00:35 »
Het boek wordt in België door De Standaard uitgegeven, dus daar zou je'm zeker moeten kunnen bestellen.
Een fantastische aankoop!

canvascandy

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #10 Gepost op: 06 maart 2003, 11:23:17 »
Het boek is prachtig, maar ik kan er niets uit klaar maken !

Heb het sinds St.Klaas in huis en ben sinds die tijd de diverse onbekende ingredieneten aan het verzamelen.
Gisteren in Rotterdam gezocht in de chinese toko, en een heel duur flesje  MIRIN (japnse wijn), gekocht, 250ml 4,50 Euro !
Duurder dan een aardige MEDOC.................

Maar wie van jullie kent al die spulletjes die Berley gebruikt ?
Wie kookt vlot weg uit dit boek ?

Graag hoor ik jullie reactie.

Je kan ook direct mailen op          canvascandy@hotmail.com

 :) canvascandy




overanalizing

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #11 Gepost op: 06 maart 2003, 13:08:00 »
Je moet zeker eens de chili met paprika en zwarte bonen eens proberen. Of de flensjes van kikkererwtenmeel met tofu. Zijn pesto's! De granenkroketten!

Voor mijn aankoop van dit boek wou ik nog eens zelf een recept uitvinden, maar dat zit er nu niet meer in. Zijn boek heeft me een heel nieuwe manier van koken getoond, en dat merk je. Ik ben die man eeuwig dankbaar.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #12 Gepost op: 06 maart 2003, 17:41:09 »
Het boek is prachtig, maar ik kan er niets uit klaar maken !

Gisteren in Rotterdam gezocht in de chinese toko, en een heel duur flesje  MIRIN (japnse wijn), gekocht, 250ml 4,50 Euro !



Mirin is ook gewoon in de supermarkt te koop. Hier bij de super zit het in een flesje met een blauwe draak ofzo... En de biowinkel zal het ook wel hebben (van Manna).

Gewoon even zoeken denk ik. Als je het niet weet te vinden kun je het altijd hier vragen.


alexis

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #13 Gepost op: 16 maart 2003, 11:59:59 »
Heb het boek gisteren in de bib. gevonden, was reuzeblij  ;D
En idd een prachtig boek, zo zouden er meer moeten zijn! Bij deze boek is het niet zo erg dat er geen pics instaan omdat het er niet te ingewikkeld uitziet en je kan je het best allemaal voorstellen.
Zeker het eerste deel over de keuken vind ik erg geslaagd.

cake

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #14 Gepost op: 09 mei 2003, 13:12:21 »
Heb het boek eindelijk gekocht.  ;D

overanalizing

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #15 Gepost op: 19 mei 2003, 16:18:01 »
En wat vind je ervan?  :)

Monique

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #16 Gepost op: 23 mei 2003, 20:02:16 »
Ik weet het niet hoor. Ben gek op kookboeken en heb die van Berley ook een paar keer in gekeken maar het lijkt me allemaal zo ingewikkeld. Heb laatst 'vliegensvlug vegetarisch' gekocht die hier ook al een keer genoemd is. Dat is meer in mijn straatje.
Ook al moet ik bekennen dat ik er nog niks uit gemaakt heb...moet misschien gewoon toegeven dat ik niet zo'n keukenprinses ben  :)

cake

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #17 Gepost op: 25 mei 2003, 12:26:30 »
En wat vind je ervan?  :)
Wegens tijdsgebrek heb ik er nog niet veel uit gekookt. De seitanbourguignon heb ik al geprobeerd en die is echt toppie! :thumbsup:
Verder nog goedgekeurd: de rode linzensoep met curry, de driegranenpilav en de flensjes van kikkererwtenmeel.

Ik vind het ook heel fijn om gewoon in het boek te 'lezen'.  ;D

Katleen

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #18 Gepost op: 08 september 2003, 14:50:47 »
Glutineus en Cake hebben blijkbaar met succes de flensjes van kikkererwtenmeel uitgeprobeerd, maar bij mij liep het jammergenoeg anders: flensjesdeeg bleef op de pan eerder deeg dan flensje. Ik heb de hoeveelheden uit het kookboek gebruikt en een (hete) pannenkoekenpan, maar toch liep het dus helemaal mis. Iemand een idee waaraan het kan liggen of tips?

Glutineus, maak jij de granenkroketten helemaal volgens de recepten? Amarant en zo lijkt me helemaal niet gemakkelijk te vinden, of anders moet ik nog eens beter kijken in de Natuurwinkel.

Ik heb al een hoop andere recepten uitgeprobeerd en die lukken gelukkig wel zonder problemen. Goed kookboek!

mel723

Re:Puur Vegetarisch - Peter Berley
« Reactie #19 Gepost op: 14 september 2003, 14:06:49 »
Nou, dit boek klinkt zeker interessant. Ik vind het gek dat ik hem niet eerder in een boekwinkel heb gezien ofzo, maar het kan natuurlijk ook dat ik zo schrok van de prijs dat ik heb meteen maar weer ben vergeten. Gezien alle positieve feedback denk ik echter dat ik 'm toch maar eens goed ga bekijken. Ik maak me wel een beetje zorgen over de moeilijkheidsgraad, of geldt dat niet per se voor alle recepten?