Zelf brood bakken? Denk aan jodium!Steeds meer mensen bakken zelf brood. De kans bestaat dat deze mensen te weinig jodium binnenkrijgen, als bij de bereiding keukenzout wordt gebruikt waaraan geen jodium is toegevoegd. Gebruik bij het bakken van brood dus altijd jodiumzout (Jozo) en geen keukenzout zonder jodium. Of nog beter, vraag bij de bakker na of hij bereid is wat bakkerszout te verkopen.
Keukenzout waaraan wel jodium is toegevoegd (Jozo) bevat namelijk nog altijd twee keer zo weinig jodium als het bakkerszout dat bakkers gebruiken bij de bereiding van brood. Mensen die hun brood bij de bakker kopen hebben aan vier boterhammen (120 gram) genoeg om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium van 150 microgram binnen te krijgen. Mensen die hun brood zelf bakken en jodiumzout gebruiken, zitten met dezelfde hoeveelheid brood dus pas op de helft. Indien zij naast de broodconsumptie bij de verdere maaltijden met mate jodiumzout gebruiken of als ze regelmatig zeevis eten, dan zal er ook bij hen geen tekort aan jodium ontstaan.
Het spoorelement jodium is een bouwsteen van de schildklierhormonen in het lichaam. Deze hormonen zijn onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Het spoorelement mag ook worden toegevoegd aan broodvervangers, zoals beschuit, knäckebröd, crackers, cornflakes en ontbijtkoek en nitrietpekelzout mag worden gebruikt bij de bereiding van vleesproducten. Dit is echter niet altijd het geval. Raadpleeg het etiket van de producten die u gebruikt om er zeker van te zijn dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium bereikt wordt.
http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=3901