na aanvankelijk goed rijzen zakken ze in. Dus aan een kant: een kuil.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je deeg te nat is, dus dat je iets minder water moet toevoegen. Ook de evt. ingrediënten moeten droog zijn, dus evt. fruit e.d. goed uit laten lekken en afdrogen.
Het kan ook zijn dat je iets teveel gist hebt toegevoegd, het komt echt op een gram aan!
Uiteindelijk blijft het constant uitproberen, totdat je eindelijk je favoriete brood hebt.
Mijn absolute favoriet voor een brood van 900 gram is:
500 gr. volkorenmeel (Akwarius)
325 ml. water (handwarm)
10 gr. Ghee (maar kan natuurlijk ook met roomboter of olie)
10 gr. suiker
10 gr. zeezout
6 gr. gist (droge)
Eerst 250 gr. meel in het bakblik. Vervolgens water en boter/olie. De rest van het meel erbovenop. Suiker aan de ene kant, zout aan de andere kant van het meel en de gist in een kuiltje in het midden (het kuiltje voor de gist niet te diep maken, want het mag niet met het water in aanraking komen).
Bakblik in de machine en het programma voor "volkoren" kiezen. Bij het piepje doe ik er (veel) voorgeweekte pompoenpitten, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad en ongepeld sesamzaad erbij. Als de machine daarna "stil" is, dus wanneer het deeg gaat rijzen en bakken, alles even optillen om de kneedhaak eruit te halen.
Succes!
Tip: pas op met het voorweken van de zaadjes, het lijnzaad geeft erg veel olie, dus niet overdrijven met water!)