Vegatopia Forum

Omega-3 vetzuren

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Roodbaard

  • ***
  • 260
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #220 Gepost op: 13 december 2006, 13:08:11 »
Om mee te bakken als in cake? Of bedoel je bakken in de pan? (Ik die eerste namelijk.)

Als in koekepan... cakes bak ik nooit, die mislukken toch maar


en nee dat komt niet doordat ik er koolzaadolie in gooi :P
In het ruisen van de wind hoor ik melodieën lang verloren, in de stemmen van het woud hoor ik liederen van het onterfde land.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #221 Gepost op: 13 december 2006, 13:23:19 »
In koolzaadolie (ALA per eetlepel 0.13g)  zit wel veel minder ALA dan in lijnzaadolie (ALA per eetlepel 0.77g), maar je gebruikt er waarschijnlijk makkelijker meer van (is wel hoop calorietjes ofcourse).

ALA=alfa-linoleenzuur

http://www.omega3.be/consumenten/ned/
« Laatst bewerkt op: 13 december 2006, 13:24:23 door Hizikigrrrl »

Beerendje

Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #222 Gepost op: 21 december 2006, 21:46:00 »
Ik zie hier op de site ook een advertentie voor hennepzaadolie en gepelde hennepzaden... Iemand dat wel eens geprobeerd?
En zou daar meer omega 3 en 6 in zitten dan in lijnzaadolie? Dat neem ik nu iedere ochtend, gemixt door iets drinkyoghurt-achtigs.
« Laatst bewerkt op: 21 december 2006, 21:46:29 door Beerendje »

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #224 Gepost op: 17 januari 2007, 13:51:16 »
Olie uit algen net zo gezond als visolie
16 januari 2007

Omega-3-vetzuren verminderen waarschijnlijk de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten en zouden de hersenfuncties stimuleren. Ze zitten niet alleen in (vette) vis, maar ook in microalgen die te kweken zijn in bioreactoren. Algenolie is al op de markt, maar het was tot op heden onduidelijk of deze olie even effectief was als olie uit vis.


Olie uit algen is net zo gezond als visolie. Dat blijkt uit labexperimenten en dierproeven uitgevoerd door de Wageningse promovendus Vincent van Beelen en gepubliceerd in het vakblad Food & Chemical Toxicology. Het voordeel van algenolie boven visolie is dat algenolie niet bijdraagt aan overbevissing en geen risico geeft op verontreiniging met bijvoorbeeld zware metalen. Bovendien is de olie geschikt voor vegetariërs.

Bron: Chemnet

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #225 Gepost op: 17 januari 2007, 15:41:55 »
En uiteindelijk halen die vette vissen hun omega3 ook gewoon uit die algen. Scheelt weer wat omweggetjes.

Offline Daphne

  • ***
  • 438
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #226 Gepost op: 16 februari 2007, 17:05:55 »
Weet iemand eigenlijk of je er zelf achter kunt komen of je het enzym dat ALA in EPA en DHA omzet wel goed functioneert? Ik gebruik sinds een week lijnzaadolie, maar ik merk geen verschil met vroeger.

Ik heb dit op de website van Belgische bond voor vegetariërs gevonden:

De omzetting optimaliseren
Zolang we voldoende linolzuur opnemen via onze voeding, maken onze cellen het nodige gamma-linoleen- en arachidonzuur aan. Op dezelfde manier wordt alfa-linoleenzuur bij een voldoende inname omgezet in EPA en DHA. De efficiëntie van deze omzettingsprocessen kan echter verminderd worden door virussen, zwaarlijvigheid, diabetes en ouderdom, en eveneens door een te hoge consumptie van transvetten (margarine en bak- en braadvetten), verzadigde vetten, alcohol, suiker en cholesterol. Ook bij een tekort aan magnesium, selenium, zink en vitamine B3, B6, C en E kan de omzetting verminderd worden. In het geval van een verminderde omzetting van omega-6- of omega-3-vetzuren, kunnen supplementaire oliën die gamma-linoleenzuur of DHA bevatten (een plantaardige bron is zeewier) een oplossing bieden.

Proportioneel gezien zijn de hoeveelheden linolzuur (omega-6) in de voeding van de meeste mensen (inclusief vegetariërs en veganisten) veel groter dan de hoeveelheden alfa-linoleenzuur (omega-3). Dit onevenwicht kan de efficiëntie van de omzetting van alfa-linoleenzuur naar DHA reduceren met 50 %. Ideaal zou zijn om de inname van oliën die rijk zijn aan omega-6 aanzienlijk te verminderen en de inname van omega-3-bronnen te vermeerderen. De verhouding van omega-6 tot omega-3 in gezonde populaties die een traditioneel dieet consumeren, varieert van 5:2 tot 8:1, terwijl sommige experts een verhouding tussen 1:1 en 4:1 suggereren als optimaal. Moderne voedingswijzen hebben de consumptie van omega-3-vetzuren sterk verminderd, en de verhouding van omega-6 tot omega-3 varieert momenteel van 14:1 tot 20:1. De consumptie van oliën zoals lijnzaadolie, waarin de verhouding omega-3 tot omega-6 zeer hoog is (d.w.z. die verhoudingsgewijs veel omega-3 bevatten), kunnen een tekort corrigeren. (zie onder)

Hoeveel?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van essentiële vetzuren varieert volgens een aantal factoren, waaronder de algemene nutritionele status van de persoon, het seizoen, breedteligging, het niveau van activiteit en verdere individuele verschillen. Specialisten suggereren dat zuigelingen en anderen die niet direct EPA en DHA uit voeding opnemen - waaronder vegetariërs en anderen die geen vis eten - 1% van hun dagelijkse energiebehoefte als omega-3 zouden moeten innemen. Zwangere en zogende vegetariërs zouden hun inname van voedsel dat alfa-linoleenzuur bevat, moeten verhogen en hun inname van andere oliën verminderen. Het belang van DHA voor de foetus of zuigeling mag zeker niet worden onderschat.
Zogende moeders wordt aanbevolen om 1 tl lijnzaadolie of ¼ kopje walnoten, amandelnoten of hazelnoten per dag te consumeren.
Als je problemen hebt met het omzetten van alfa-linoleenzuur naar DHA (zie bovenstaande factoren) en/of als je je DHA direct uit je voeding wil halen (in plaats van indirect via alfa-linoleenzuur), kan je bepaalde zeewieren eten die significante hoeveelheden DHA bevatten (bijvoorbeeld blauwgroen zeewier). Moedermelk is een belangrijke bron van DHA voor zuigelingen, en verschaft genoeg van deze vetzuren voor de eerste 2 tot 4 levensjaren. Wanneer je zuigelingenvoeding gebruikt, zorg er dan voor dat die DHA bevat.


« Laatst bewerkt op: 16 februari 2007, 17:19:50 door Daphne »
Alles is veel voor wie niet veel verwacht (J.C. Bloem)

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #227 Gepost op: 16 februari 2007, 17:27:46 »
Een week is vrij kort nog. Dat je geen verschil merkt, wil ook niet zeggen dat het niet werkt.

Offline Lovelocker

  • Geitenwollen Sock
  • ******
  • 7.755
  • Geslacht: Man
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #228 Gepost op: 18 februari 2007, 13:03:49 »
Die algenolie...is dat breed verkrijgbaar? Drogisterijketens? Er is ook een natuurvoedingwinkel hier. Ik moet toch de eieren van Carolien eens halen.
Ik blijk trouwens te weinig eieren te eten en moet af en toe een bonnetje weggeven. Misschien moet ik er maar mee stoppen. Ik wist niet dat ik zo weinig eieren at.
« Laatst bewerkt op: 18 februari 2007, 13:05:02 door Lovelocker »
de tuin: dat ben ik

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #229 Gepost op: 18 februari 2007, 13:51:43 »
Weet iemand eigenlijk of je er zelf achter kunt komen of je het enzym dat ALA in EPA en DHA omzet wel goed functioneert? Ik gebruik sinds een week lijnzaadolie, maar ik merk geen verschil met vroeger.

Wat verwachtte je er van te merken dan? ???
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Daphne

  • ***
  • 438
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #230 Gepost op: 18 februari 2007, 16:22:40 »
Wat verwachtte je er van te merken dan? ???

Dat mijn concentratie zou verbeteren, ik minder ontstekingen zou krijgen en beter ging zien. Dit zijn een paar dingen die ik op internet heb gevonden, maar eigenlijk gaat het mij alleen om de concentratie. Ik kan me minder goed concentreren dan toen ik nog vis at, maar het zou natuurlijk ook door iets anders kunnen komen. Ik weet alleen niet waardoor.
Alles is veel voor wie niet veel verwacht (J.C. Bloem)

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #231 Gepost op: 22 maart 2007, 11:51:52 »
 gevonden op internet Geruststellende gedachte als je weet dat veel mensen hier walnoten gebruiken. Helpt dus tegen aandoeningen van hart- en bloedvaten én er zit inderdaad omega-3 in.

Citaat van deze site: Walnoten bevatten verder antioxidanten en alfa-linoleenzuur, een omega-3 plantenvetzuur. Dit gezonde meervoudig onverzadigde vetzuur is vergelijkbaar met de omega-3 vetzuren in vis die atriale fibrillatie, hartkloppingen, helpen voorkomen bij sommige mensen. Ros is begonnen met nieuwe klinische proeven om te bepalen of dit zuur uit walnoten mensen met een onregelmatige hartritme kan helpen.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #232 Gepost op: 22 maart 2007, 17:43:25 »
Er zit wel omega3 in, maar vergeleken met lijnzaadolie bijna niks.

duitse_veganiste

Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #233 Gepost op: 24 maart 2007, 23:59:03 »
Waarom is het eigenlijk nodig om extra lijnzaadolie te nemen? De vetzuren zitten toch ook in je voedsel?

Volgens Maud kun je het beste zo een lepel olie nemen, want als je het over je eten doet smaakt het helemaal naar die olie.

Vetzuren komen in verschillende varianten. Omega3 vetzuren zijn in een gewone westerse voedingpatroon vaak veel te weinig, maar het is er uitaard helemaal niet nodig om vlees van vis-lijken te eten om aan Omega3 of Gamma-linoleum vetzuren te komen. Lijnzaadolie is er een heel geconcentreerd bron van Omega3, en er mag dus niet meer dan een theelepel gebruikt worden als je deze olie voor dagelijks integratie gebruikt.

Een makkelijk bron van Omega3 is koolzaadolie (engels: canola), deze heeft ook het voordeel dat die mag tot 180°C verhit worden, lijnzaadolie mag niet verhit worden als je de voedingswarden wilt bewaren.

Een goede bron van gamma-linoleum is hempolie. Hempolie is ook en goede bron voor Omega3, het is eigenlijk het beste olie wat je kan gebruiken, een eetlepel ervan is voldoende daarvan, ook koud.

duitse_veganiste

Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #234 Gepost op: 25 maart 2007, 00:51:42 »
Het is een onderdeel van een totaalbehandeling.
Ik heb een aantal klachten/kwaaltjes, en krijg van hem daar druppeltjes en voedingsadviezen voor. Eén kwaal is mijn toch wel zeer gevoelige darmstelsel, een andere een genetisch bepaalde huidziekte. De behandelingen binnen de "reguliere" geneeskunde konden mij niet verder helpen. Nu hoop ik, na succesbehandelingen bij mijn kinderen, ook te kunnen worden geholpen door deze arts.
Mijn arts gaat er vanuit dat voeding je kan "genezen" (en ik denk dat ook).

Een eetlepel lijnzaadolie per dag is al een overdosering, een overdosering van Omega3 vetzuren kan het vetbalans in het lichaam door elkaar brengen. Je mag eigenlijk niet meer als een theelepel lijnzaadolie per dag innemen, want het is een heel hoog geconcentreerd bron van Omega3. En je hebt daar dus ook nog een EL zaad erbij.... Rauwe lijnzaad, ongepellt kan de darmwanden beschadigen. Het zou eigenlijk moeten gekookt of gemalen worden.

Dat deze Natuurkundige kwark geen probleem vind, is ook een beetje vreemd, want als je een gevoelige darm heeft zou ik daar eerst aan lactoseintolerantie denken, dus beter dit kwark met soja-yoghurt uitwisselen.  Kwark is bovendien ook een geweldproduct (ja ik weet dat dit hier geen vegane site is), de koe moet altijd kunstmatig zwanger gemaakt worden, dat gebeurt vaak met verkrachting door menselijke "bezaaders" en dat kind dat daar bij uitkomt gaat de vleesmarkt op. Aan zuivel kleeft dus altijd bloed. En als wij over gezondheid praten, is het doch fair als wij over de gezondheid van alle deelnemende praten. Kwark is dus heel ongezond, vooral voor het koekind, want het krijgd daarvan een schot in hoofd... En als de "melkproductie" van de moeder nalaat, gaat zij in haar jeugdleeftijd ook die zelfde weg op.

De Sojabonen voor vegane yoghurt worden overigens in Frankrijk, Duitsland of China gegroeid, er wordt daarvoor dus geen regenwoud plat gemaakt. Voor kwark wel, want over 90% van de werelds niet-biologische soja productie wordt gebruikt om dierlijke slachtoffers van mensen te voeden. Daar zit dan ook vaak GMO-Soja bij. Ik heb geen exacte zijvers, maar voor een kilo kwark zijn waarschijnlijk 7 kilo platte-regenwoud-sojabonen gebruikt worden.

En daar praten wij nog niet over het klimaat-belastende methaan wat koeien produceren. Meethaan is kennelijk veelvoud schadelijker voor het klimaat dan zelfs CO2. Je bent dus ook bedeeligd aan droogdes in Afrika b.v.

Eet smakelijk...

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #235 Gepost op: 23 april 2007, 12:07:22 »
 Goed nieuws voor de lacto-ovo vegetariërs onder ons De groene Koe heeft omega drie in de zuivel zitten. Nog niet overal verkrijgbaar maar bijvoorbeeld wel bij C1000 en super de boer.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Offline Roodbaard

  • ***
  • 260
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #236 Gepost op: 23 april 2007, 12:23:19 »
Nou heb ik niet direct een bron bij de hand, maar ik meende dat biologische melk/zuivel altijd al meer Omega-3 bevat dan niet-biologische zuivel. Dit zou te maken hebben met de grotere variatie in de voeding van de koeien. Of bedoel je dat er extra omega-3 aan de melk is toegevoegd?
In het ruisen van de wind hoor ik melodieën lang verloren, in de stemmen van het woud hoor ik liederen van het onterfde land.

Offline Roodbaard

  • ***
  • 260
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #237 Gepost op: 23 april 2007, 12:24:55 »
Er is ook een natuurvoedingwinkel hier. Ik moet toch de eieren van Carolien eens halen.


Heel even dacht ik: wat moet jij nou weer met mijn eieren?? Toen pas viel het kwartje :heehee:
In het ruisen van de wind hoor ik melodieën lang verloren, in de stemmen van het woud hoor ik liederen van het onterfde land.

Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #238 Gepost op: 23 april 2007, 12:28:08 »
http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega-3_vetzuren:

Citaat
Vlees en melk van koeien die vooral gras eten is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees en melk van dieren die vooral granen krijgen [32]. De omega-6/omega-3 verhouding van grasgevoede runderen is ongeveer 2:1, wat het een betere omega-3-bron maakt dan graangevoede runderen (ca. 4:1)  Het Louis Bolk Instituut heeft bewezen dat biologische melk meer omega-3-vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren bevat dan gewone melk.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Roodbaard

  • ***
  • 260
  • Geslacht: Vrouw
Re:Omega-3 vetzuren
« Reactie #239 Gepost op: 23 april 2007, 12:37:30 »
Het is inderdaad de soort voeding, niet zozeer de variatie. Ik wist wel dat het iets met klavers te maken had.
In het ruisen van de wind hoor ik melodieën lang verloren, in de stemmen van het woud hoor ik liederen van het onterfde land.