Natuurvoedingswijzer8
Lijnzaadolie
Lijnzaadolie wordt koud geperst uit vlaszaad en is de enige plantaardige olie dat meer omega-3 dan omega-6 vetzuren bevat. Dat maakt deze olie zo uniek en waardevol voor onze gezondheid. De omega-3 en omega-6 vetzuren behoren tot de essentiële vetzuren en deze begrippen zullen eerst uitgelegd worden.
Essentiële vetzuren
Er zijn twee essentiële vetzuren, linolzuur en alfa-linoleenzuur, en deze behoren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Essentieel wil zeggen dat we ze niet zelf kunnen maken, maar door middel van de voeding dagelijks moeten opnemen.
Linolzuur behoort tot de omega-6 vetzuren en alfa-linoleenzuur tot de omega-3 vetzuren. Dit is een indeling die met de chemische structuur te maken heeft. Beide "families" zijn belangrijk en het wordt steeds duidelijker dat een goede verhouding tussen deze twee noodzakelijk is voor onze gezondheid.
De afgelopen jaren heeft echter de nadruk in de voedingsvoorlichting en industrie met name gelegen bij linolzuur. Daardoor is er een relatief tekort ontstaan van de omega-3 vetzuren. Zo krijgen koeien maïs als veevoer, terwijl ze vroeger lijnzaadkoeken kregen. De levertraandruppels, rijk aan omega-3 vetzuren, die ieder kind vroeger kreeg raakten uit de gratie.
Omega-3 vetzuren: lijnzaadolie en vette vis
Tot de omega-3 vetzuren behoren, behalve alfa-linoleenzuur, ook de vette visvetzuren (afgekort als EPA en DHA). Deze kunnen we zelf maken uit alfa-linoleenzuur maar dus ook door het eten van vette vis tot ons nemen.
Bij de behandeling van tal van chronische aandoeningen zijn heilzame effecten gevonden van zowel omega-3 vetzuren uit vis als uit lijnzaadolie. Het gaat vaak om ziekten die momenteel veel voorkomen: hart- en vaatziekten, allergieën, eczeem, psoriasis, astma, reuma, diabetes, oogziekten, maagdarmontstekingen, dementie, depressies en hyperactiviteit (ADHD).
Alfa-linoleenzuur komt vooral voor in lijnzaadolie. In mindere mate in koolzaadolie, walnoten(olie), tarwekiemolie en sojaolie. Deze laatste vier bevatten echter meer linolzuur dan alfa-linoleenzuur, maar in verhouding kunnen ze ook een bijdrage leveren aan de omega-3 vetzuren.
Balans omega-3 en omega-6 herstellen
Om weer in een goede balans te komen, kunt u het beste iedere dag 1 of 2 eetlepels lijnzaadolie of Lynolax dieetolie (lijnzaadolie met tarwekiemolie) gebruiken, regelmatig vette vis eten en de linolzuurrijke producten, zoals saffloerolie en zonnebloemolie wat beperken.
Johanna Budwig: lijnzaadolie is de beste olie voor onze gezondheid
Reeds in de jaren vijftig ontdekte Johanna Budwig dat de combinatie van kwark met koudgeperste lijnzaadolie spectaculaire gezondheidseffecten heeft.
En nog steeds wordt het "Budwig-papje" binnen de natuurgeneeskunde vaak voorgeschreven.
Johanna Budwig studeerde farmacologie en chemie en promoveerde zowel in de chemie, de biochemie, de fysica als de farmacologie. Haar onderzoek richtte zich op de rol van diverse vetzuren in relatie tot de menselijke stofwisseling. Het resultaat van haar onderzoek kan als volgt worden samengevat:
Verzadigde vetzuren werken nadelig op onze stofwisseling
Onverzadigde vetzuren hebben een positief effect
Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar en kunnen genezend werken
Diverse soorten olie werden door haar onderzocht en lijnzaadolie bleek superieur.
Wat is een Budwig-papje?
De basis is (magere) kwark met koudgeperste (biologische) lijnzaadolie: 100 gram kwark met 3 eetlepels olie. De hoeveelheid olie is zeker in het begin voor de meeste mensen te veel. Er kan dan begonnen worden met kleinere hoeveelheden olie en die langzaam verhogen. Twee eetlepels is vaak het maximum dat de meeste mensen nog smakelijk vindt. Meer kwark is natuurlijk ook mogelijk.
Dit basismengsel kan op verschillende manieren gebruikt worden. Belangrijk hierbij is dat de lijnzaadolie niet verhit wordt!
Recepten voor diverse maaltijden
Ontbijt
Kwark / olie mengsel, eventueel verdunnen met karnemelk of yoghurt of vruchtensap of diksap.
De volgende producten kunnen toegevoegd worden:
Vers of gedroogd fruit
Graanvlokken of muesli
Lecithine
Noten of zaden
Beetje honing of ander natuurlijk zoetmiddel
Verschillende combinaties zijn dus mogelijk: varieer zoveel mogelijk.
Lunch
Kwark/olie mengsel als broodbeleg; zowel zoet als hartig is mogelijk
Zoet: suikervrije jam, honing, dadelstroop, graanstroop
Hartig: (verse) kruiden, specerijen, beetje zeezout en/of rauwkost erdoor roeren
Diner
Gebruik het kwark/olie mengsel als dressing voor de rauwkost door er citroensap of een natuurlijke azijnsoort aan toe te voegen met kruiden en specerijen.
Dit mengsel kunt u ook als een koude saus bij de maaltijd serveren.
Lijnzaadolie en Lynolax-dieetolie zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Een geopende fles dient u in de koelkast te bewaren.
In de volgende natuurvoedingswijzer zullen we dieper ingaan op de goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren met praktische adviezen.