Horizon van de BBC ging gisteravond over omega3-vetzuren. De conclusie was dat er nog veel onzekerheden waren en dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je geen visolie gebruikt of andere bronnen.
Hoewel er uit vele onderzoeken positieve resultaten komen, is het heel moelijk om te testen of dat echt ligt aan de omega3. Daarvoor zijn meer en betere onderzoeken nodig.
Ook werd door een arts, Tom Sanders, gewaarschuwd voor het teveel belang hechten aan maar een component; een gezond dieet bestaat uit meerdere dingen.
Er werd ruimschoots ingegaan op het feit dat vegetariers geen vis eten. Lopen zijn nu een tekort? In het prg legde Tom Sanders uit aan een bezorgde vader (en vis-restauranteigenaar) dat hij al jarenlang vegetariers en veganisten onderzocht en dat ze ondanks alles opgroeien tot gewone mensen. O.a. in walnoten, postelein en tofu zit ook omega3. Over lijnzaadolie zei hij juist dat dat alleen maar goed was om je tafeltennisbatje mee in te vetten... ofzoiets.
Nog een belangrijk iets is het overschot aan omega6 dat we binnen krijgen door alle junkfood. Dat lijkt nog veel schadelijker dan het 'tekort' aan omega3.
De hersenen bestaan trouwens voor 80% uit vet en een groot percentage daarvan is omega3. Ze zijn er al wel zeker van dat omega3 essentieel is voor de foetus, maar je hoeft als zwangere vrouw niet perse visoliecapsules te gaan nemen; waarschijnlijk heb je als volwassene een voldoende voorraad opgebouwd waarop de foetus kan teren.
Het programma:
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/fish.shtmlTom Sanders:
http://www.kcl.ac.uk/kis/schools/life_sciences/health/nutrition/academics_staff/tabs/tabs.html