Pastinaak recepten van de
Nederlandse Vegetariersbond:
Pastinaak-mosterdsoep1 pastinaak * 1 ui * 1 teentje knoflook * olijfolie * 1 ltr bouillon * 3 el mosterd * 1 busje slagroom (of sojaroom) * zout * 2 el peterselie
Snij de pastinaak in blokjes en de ui in ringen. Fruit de uienringen met geperste knoflook in olie. Bouillon en blokjes pastinaak erbij en gaar koken. Meng de mosterd door de room en giet het bij de soep. Warm goed door (niet meer laten koken!). Maak op smaak met zout en strooi er fijngehakte peterselie over.
Salade macedoine4 worteltjes * 1 pastinaak * 2 aardappelen * 1 kop doperwtjes * 2 el peterselie * 3 el kwark & 3 el mayonaise (of 6 el sojanaise) * 1 tl citroensap * peper & zout
Snij wortel, raap en aardappel in kleine blokjes (1/2 cm). Blancheer de verschillende blokjes en erwtjes afzonderlijk 'beetgaar', spoel koud af en schep ze met fijngesneden peterselie door elkaar. Meng kwark, mayonaise en citroensap en roer het door de groenten. Maak op smaak met peper en zout.
Pastinaak-wortel-puree500 gr pastinaak * 250 gr wortel * zure room & olijfolie * nootmuskaat
Snij pastinaak en wortel in grove stukken. Kook ze met een snufje zout gaar en kook op hoog vuur al roerend het vocht zoveel mogelijk in. Pureer met zure room en een scheutje olijfolie. Draai versgeraspte nootmuskaat erover.
¥ je kan ook 'driesterren-puree' maken van aardappels en knolselderij of van wortel en pompoen.
Frietenaardappelen/kliswortel/pastinaak/selderieknol * frituurvet & (kruiden)-zout.
Friet maak je niet alleen van aardappels. Ook kliswortel, pastinaak en selderieknol 'leveren' lekkere frieten. Boen of schil de knollen. Snij ze in stevige strips en spoel ze af onder ruim water (zo raak je het overtollig zetmeel kwijt). Rol ze in een theedoek en dep ze droog. Bak de frieten twee keer (de eerste keer ongeveer 5 min. op 160', de tweede keer voor een goudbruin kostje op 180'). Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze licht met zout.
Spaanse hutspot2 winterwortels * 2 uien * 1 pastinaak * boter * 1 kop water * zout * 1 pot witte bonen * zwarte peper
Snij de uien in dikke manen, de wortel en pastinaak in grove stukken. Fruit de ui in de boter en leg de wortel en pastinaak bovenop. Niet roeren, water en snufje zout erop en aan de kook brengen. Als alles gaar is, de zaak luchtig door elkaar stampen, bonen erdoor en nog even doorwarmen. Draai er aan tafel naar smaak zwarte peper over. Eet met mosterdsaus.
Pastinaakrecepten van
EVA, zoals bv. deze
Groentecouscous:
Voor 5 personen
2 kleine uien
3 el olijfolie
1 tl kurkuma
0.5 tl chilipoeder
2 tl geraspte, verse gemberwortel
1 pijpje kaneel
2 wortels (in dikke plakken)
2 pastinaken (in dikke plakken)
4 dl groentenbouillon
300 g pompoen (in blokjes)
250 g bloemkool (in roosjes)
1 courgette (in dikke plakken)
425 g kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
paar saffraandraadjes
2 el gehakte, verse koriander
2 el gehakte, verse snijpeterselie
225 g couscous
2.5 dl kokend water
25 g boter
Bereidingswijze:Snijd de uien in dunne ringen. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Voeg de uien toe en fruit ze in 3 minuten glazig; af en toe roeren.
Voeg kurkuma, chilipoeder en gember toe. Bak al roerend nog 1 minuut.
Voeg het pijpje knaeel, de wortel, pastinaak en bouillon toe. Breng het mengsel afgedekt aan de kook. Zet het vuur laag en laat de groenten in ca. 5 minuten bijna gaar koken.
Voeg pompoen, bloemkool en courgette toe en laat alles nog 10 minuten zacht koken. Roer kikkererwten, saffraan, koriander en peterselie erdoor. Laat het mengsel 5 minuten zonder deksel zacht koken. Verwijder het pijpje kaneel.
Doe de couscous in een kom en voeg kokend water toe. Laat hem 2 minuten staan.
Voeg de rest van de olie en boter toe en werk die erdoor met een vork. Leg een bedje couscous op elk bord en schep daar wat groentemengsel op.
Tip: de groenten kunnen een dag van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard. Couscous kan het beste vlak voor het opdienen worden bereid.