Sublime Vegetarian – Bill JonesDit Engelstalige kookboek is geschreven door chef Bill Jones, die geschoold is in de Franse Keuken en bijna over de hele wereld heeft gewerkt, o.a. bij
Sooke Harbour House. Zijn recepten zijn ook gepubliceerd in 12 andere kookboeken en in kranten en bladen als de
New York Times en
Food And Wine.
In zijn voorwoord vertelt hij belang te hechten aan ecologische en seizoensgebonden ingrediënten. Ook is hij dankbaar voor de multiculturele keuken: “…De Amerika’s exporteerden chocolade, mais, aardappelen en chilipepers, en wij ontvingen knoflook, gember, sojabonen en rijst…”
Aan het begin van het boek wordt kort aandacht besteed aan kooktechnieken zoals stomen en grillen, en aan zelfgemaakte basisingrediënten zoals bouillons, tomatensaus en currypasta. Er zijn verder nog wat tips over kant-en-klare sauzen, oliën en azijnen, uitleg over de meest gebruikte kruiden en een korte lijst met wijnaanbevelingen.
Enkele gerechten uit het boek zijn:
Voorgerechten : Vietnamese-style Salad Rolls with Cilantro-Pumpkin Seed Pesto
Hazelnut Phyllo Bundles Stuffed with Asparagus and Brie
Soepen : Chilled Peach, Honey and Champagne Soup
Caramelized Onion Broth with Mushroom Won Tons.
Salade’s : Mixed Greens, Tomato and Cucumber with Wasabi-Chive Vinaigrette
Butter Letuce, Pecan and Apple Salad with Mustard Dressing.
Tapas en ‘Flatbreads’ : Mozzarella-Basil Cornbread with Tomatoes and Olives
Sesame Strudel Stuffed with Mushrooms, Leeks and Greens.
Noodles en Pasta’s : Linguine with Sautéed Peppers, Orange, Garlic and Olives
Crispy Chow Mein Cake Topped with Asparagus and Mushroom Cream.
Rijst : Fried Jasmine Rice with Broccoli and Honey-spiced Almonds
Parmesan Rice Cakes Stuffed with Sun-dried Tomato, Basil and Mozzarella.
Bonen en Tofu : Tofu Cutlets with Asian Vegetables in Black Bean Sauce
Succotash Cakes with Tomato-Basil Chutney.
Aardappelen : Olive Oil and Roasted Garlic Mashed Potatoes
Baked Chantarelles and Gnocchi.
Nagerechten : Blackberries and Honey-Lavender Custard
Pear and Lychee Tarte Tatin.
Verder is er nog een hoofdstuk over vegetarische sushi.
Bij alle recepten staat nog een extra tip of opmerking, maar geen voedingswaarden of een moeilijkheidsgraad.
Engelstalig, 8 grote kleurenfoto’s van gerechten, 164 pagina’s, 130 recepten, op ingrediënten gerangschikte index.
ISBN:1550547410
Euro 19,99
BOL.com Amazon.com Hoewel op de achterflap beweert word dat de meeste recepten veganistisch zijn, vind ik persoonlijk dat er wel degelijk veel zuivel etc. gebruikt wordt. Ik raad veganisten dan ook aan om naar een ander boek om te zien. Het boek bevat veel verfijnde recepten die goed te maken zijn en het zeker goed zullen doen tijdens een dineetje.
Deze twee recepten heb ik vertaald:
Chilled Carrot, Kaffir Lime and Ginger Custard with Green Curry Sauce Sesame-crusted Tofu Triangles with Maple-Ginger Carrots