Vegatopia Forum

Vegetarian Express

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Vegetarian Express
« Gepost op: 30 januari 2003, 14:03:06 »
Rose Elliot's "Vegetarian Express: Fast Fresh Food for Energy and Vitality throughout the Day" is een echte aanrader. Het concept: lekkere, gezonde veggie maaltijden voor elk moment van de dag, die energie geven & er voor zorgen dat een vegetariër geen vitaminetekorten of zo gaat krijgen. De recepten zijn ook makkelijk te bereiden & relatief snel klaar. Een aanrader voor gevorderde vegetariërs, maar ook erg handig voor beginners die nog niet goed weten hoe ze moeten koken om alle vitaminen e.d. binnen te hebben. Met kleurenfoto's.

Inhoud:
- Fresh start breakfasts
- Vitality boosting lunches
- Quick fixes for the end of the day
- Wicked puddings and sweet sauces
- Cool cakes

Ik heb de Engelse versie besteld op www.amazon.co.uk - ik weet niet of er een vertaling bestaat.

Uitg. Cassell & Co (UK) - 144pp.
ISBN 1-84188-156-2

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Vegetarian Express
« Reactie #1 Gepost op: 30 januari 2003, 17:23:52 »
Hoi,

wat voor ingredienten zitten er in de gerechten? Veel karbohydraten? En dan complexe of simpele?
Wil je misschien wat recepten overtypen?? :)



Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Re:Vegetarian Express
« Reactie #2 Gepost op: 30 januari 2003, 18:50:11 »
De nadruk ligt op een heel evenwichtige voeding, met vooral veel verse groenten & fruit, en ook veel noten & granen e.d. Het boek bevat ook voedingsadvies per recept.

Een paar voorbeelden:

1. Uit het deel "Super Salads": Spinach, mushroom and smoked tofu (2p)

150g smoked tofu; olive oil for frying, plus extra for the dressing; 100g firm white mushrooms; 1 tablespoon balsamic vinegar; salt and freshly ground black pepper; 100g baby spinach leaves, washed and torn.

Cut the tofu into narrow, paper-thin slices - the thinner they are, the crisper they'll be, which is one of the joys of this salad.

Cover the base of a frying pan thinly with olive oil and heat. When it is sizzling hot, add some of the tofu slices - they can be close together but must be in a single layer. Fry until they are really golden brown on one side, then flip them over with a palette knife and fry the other side. This may take 7-10 minutes - don't hurry them. Drain the first batch of tofu slices on kitchen paper and repeat the process with the remaining tofu until you have a golden crunchy pile.

Meanwhile, slice the mushrooms very thinly, cutting through the stem to produce paper-thin mushroom shapes. Place in a bowl with a few drops of balsamic vinegar, 1 tablespoon of olive oil and a little salt and pepper. Mix gently, then add the torn spinach and mix again, adding a little more seasoning, vinegar and olive oil as necessary.

Finally, add the crispy tofu, and check again in case a touch more vinegar or seasoning are needed. Serve at once.

2. Uit het deel "Fast Vegetables": Thai vegetable stir-fry (2p)

125g rice; 2 teaspoons toasted sesame oil; 1 onion, chopped; 1 small red pepper, deseeded and thinly sliced; 1-2 tablespoons Thai red curry paste; 200ml coconut milk; 150ml water; 125g baby sweetcorn, halved lengthways; 125g mangetout, halved lengthways; 125g courgettes, cut into 5mm slices; salt; 15g chopped fresh coriander.

Get the rice on to cook before you start making the stir-fry. (Hier staat uitgelegd hoe je dat moet doen, maar ik veronderstel dat iedereen hier wel rijst kan koken)

To make the stir-fry, heat the sesame oil in a large saucepan or wok and add the onion and the red pepper. Cook for 5 minutes, until beginning to soften, then stir in the Thai curry paste, coconut milk and water. Bring to the boil, then add the sweetcorn, mangetout, courgettes and a little salt to taste. Cook gently for about 5 minutes, until the vegetables are tender. Check the seasoning, then add the coriander and serve with the cooked rice.

3. Uit het deel "Sexy Sandwiches": Grilled asparagus and goat's cheese on light rye (1p)

The fine, ready-trimmed asparagus sold in supermarkets is ideal for this. Allow about 5-6 small spears for each sandwich. Brush the trimmed asparagus very lightly with a mixture of half olive oil, half lemon juice. Cook the spears under a preheated hot grill until the asparagus is tinged with brown and just tender. Leave to cool.

Spread two slices of light rye bread with 25-40g smooth mild goat's cheese, then sandwich the asparagus between them.


Hehe... Machteld, jij weet ook wel hoe je iemand aan het werk moet zetten hé  ;)
« Laatst bewerkt op: 30 januari 2003, 19:11:15 door Anya »